24/10/2023

Συνέντευξη στην εφημερίδα «το Μανιφέστο»: «Στόχος μας είναι να αποτρέψουμε το ξέσπασμα μιας περιφερειακής ανάφλεξης και ζητάμε ρητά την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων που έχουν απαχθεί από τη Χαμάς»

  • Απειλητικά μηνύματα για βόμβες, επιθέσεις με μαχαίρια και δολοφονίες μετά του γνωστού «Αλλαχού Αγκμπάρ», έχουν σημάνει για τα καλά συναγερμό στην Ευρώπη ξανά. Υπάρχει προεργασία για την ασφάλεια αλλά και προβληματισμός για τη διαχείριση του μεταναστευτικού σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο;

Τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση, προκειμένου να ελέγχουμε και να αποτρέπουμε τέτοια φαινόμενα. Πράγματι, υπάρχει προβληματισμός στις Βρυξέλλες, αλλά παράλληλα υπάρχει και η κατάλληλη προεργασία. Οι υπηρεσίες ασφάλειας της χώρας μας και η Ελληνική Αστυνομία βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες ασφάλειας των ευρωπαϊκών κρατών, ιδιαίτερα εκείνων εντός των οποίων η ριζοσπαστικοποίηση έχει λάβει έντονες διαστάσεις, μετά το ξέσπασμα της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Ως προς τη διαχείριση του μεταναστευτικού, σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ευρώπη επιχειρεί να διαμορφώσει μια ισορροπημένη και δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, μέσω της διαπραγμάτευσης του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, για το οποίο τα κράτη-μέλη άλλοτε συγκλίνουν και άλλοτε αποκλίνουν. Αποτελεί, μάλιστα, προτεραιότητα για την ΕΕ και για τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τονίζει ότι «είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», ιδιαίτερα στη μάχη κατά της εργαλειοποίησης των μεταναστών.

Επιπλέον, τις προηγούμενες ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έπειτα από έκκληση των κρατών-μελών, κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε το νέο σχέδιο δράσης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην Ανατολική Μεσόγειο. Στόχος είναι η έμπρακτη στήριξη κρατών όπως η Ελλάδα, καθώς και η καταπολέμηση των διακινητών, που αποτελεί προτεραιότητα για την Ελληνική Κυβέρνηση.

  • Οι πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ελλάδα στηρίχθηκαν πολύ στο ποιος θα μπορέσει να αξιοποιήσει καλύτερα τα ευρωπαϊκά κονδύλια, ώστε να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες για την πολιτική προστασία των πόλεων και των περιφερειών, με βάση και την κλιματική κρίση φυσικά. Σε τι επίπεδο όμως είναι προετοιμασμένη η Ευρώπη για να αντιμετωπίζει τα ξαφνικά έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως η καταστροφή στη Θεσσαλία;

Θα μπορούσα να αναφερθώ στην ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Χαρτογράφησης της ΕΕ «Copernicus» ή στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, που στήριξαν σημαντικά την Ελλάδα στην καταπολέμηση των καταστροφικών πυρκαγιών και πλημμυρών. Αποτελούν, μάλιστα, φαινόμενα που έπληξαν την πατρίδα μας το φετινό καλοκαίρι, με δυσθεώρητο κόστος αποκατάστασης. Ωστόσο, θα ήθελα να σταθώ στην τιτάνια προσπάθεια του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να βρεθούν επιπλέον ευρωπαϊκοί πόροι για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Πρόκειται για μια μάχη την οποία ως Ευρωομάδα της Νέας Δημοκρατίας στηρίξαμε τόσο στην Ολομέλεια όσο και στην Επιτροπή Προϋπολογισμών, κατά τη διαδικασία της ενδιάμεσης αναθεώρησης του Προϋπολογισμού της ΕΕ, προτείνοντας την αύξηση των κονδυλίων του Ταμείου Αλληλεγγύης κατά 2 δισ. ευρώ και διεκδικώντας τη μέγιστη δυνατή ευελιξία στην αξιοποίησή τους. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, μάλιστα, κατά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στη Γρανάδα, ζήτησε η αύξηση των πόρων να φθάσει τα 2,5 δισ. ευρώ.

Συνεχίζουμε, επομένως, να αγωνιζόμαστε προκειμένου να είμαστε, μακροπρόθεσμα, ακόμη καλύτερα προετοιμασμένοι στην αντιμετώπιση τέτοιων ακραίων φυσικών φαινομένων.

  • Η εμπόλεμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή φέρνει αναταράξεις παγκοσμίως είτε γεωστρατηγικά είτε οικονομικά. Ποιες κινήσεις γίνονται αυτήν την περίοδο στην Ένωση, ώστε να αντιμετωπιστούν εγκαίρως τα όποια προβλήματα προκύψουν για τους «27»;

Ο προβληματισμός στις Βρυξέλλες, σχετικά με την αποτρόπαια επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς κατά του Ισραήλ, είναι έντονος, όπως και η ανησυχία για περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης. Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αυτήν την εβδομάδα, περάσαμε ψήφισμα, στο οποίο καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση και αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. 

Επιπλέον, στο ψήφισμα υποστηρίζουμε ότι ο Στρατός των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, καθώς και η λιβανέζικη Χεζμπολάχ, θα πρέπει να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των τρομοκρατικών ομάδων της ΕΕ. Στόχος μας είναι να αποτρέψουμε το ξέσπασμα μιας περιφερειακής ανάφλεξης και ζητάμε ρητά την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων που έχουν απαχθεί από τη Χαμάς.

Σε μία περίοδο που χάνονται ζωές αμάχων και διαπράττονται καθημερινά εγκλήματα πολέμου, εξαιτίας της Χαμάς, είναι πολύ νωρίς να εκτιμήσουμε με ακρίβεια τις συνέπειες. Η Ευρώπη ωστόσο διαθέτει τους μηχανισμούς να αντιμετωπίσει τις προεκτάσεις της κρίσης στη Μέση Ανατολή σε ενεργειακό, οικονομικό ή μεταναστευτικό επίπεδο.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «το Μανιφέστο» στις 24.10.2023.