Η Διαδρομή
ΜΟΥ

Σύντομο
Βιογραφικό

Γεννήθηκα στη Νέα Υόρκη και μεγάλωσα στην Αθήνα και στα Ιωάννινα. Σπούδασα Οικονομικά και Νομικά με εξειδίκευση στο Διεθνές δίκαιο στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α.

Εργάστηκα επί σειρά ετών ως δικηγόρος στις Η.Π.Α., ως εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ως διευθυντικό στέλεχος εταιρείας συμβούλων στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο. Διηύθυνα το Ίδρυμα ΕΓΝΑΤΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ, με αντικείμενο την Περιφερειακή Ανάπτυξη με τη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και διετέλεσα Γενική Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Χειροτεχνίας (υπό την αιγίδα της UNESCO).

Διετέλεσα Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων, Βουλευτής Ιωαννίνων και Β’ Αθηνών, Εκπρόσωπος Τύπου και Τομεάρχης Δημοσιονομικής πολιτικής, Ανάπτυξης, Ψηφιακής πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας.

Μιλάω Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά. Είμαι μητέρα του 20χρονου Χρήστου.

ΣημείαΣΤΑΘΜΟΙ

1967

Γεννήθηκα το 1967 στην Νέα Υόρκη

Οι γονείς μου – Παναγιώτης και Ιωάννα Ασημακοπούλου – ήταν ακόμη φοιτητές όταν παντρεύτηκαν. Οι ρίζες μου ξεκινούν από την Πύλο της Μεσσηνίας, αλλά έχω ζήσει και έχω εργαστεί στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική.

1972

Η οικογένειά μου και τα πρώτα χρόνια της ζωής μου στην Ελλάδα

Τα πρώτα χρόνια της ζωής μου τα έζησα στο Π. Φάληρο στην Αθήνα, ενώ στη συνέχεια με την οικογένειά μου μετακομίσαμε στα Ιωάννινα, όταν ο πατέρας μου εξελέγη Καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

1988

Σπούδασα Οικονομικά και Νομική στις ΗΠΑ

Σπούδασα Οικονομικά στο Bryn Mawr College στην Πολιτεία της Πενσυλβάνιας των ΗΠΑ και Νομικά με ειδίκευση στις Διεθνείς Νομικές Σχέσεις στο Cornell University στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης. Μετεκπαιδεύτηκα στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Γαλλία και την Ισπανία.

1990-1995

Η εμπειρία μου στη Νέα Υόρκη ως δικηγόρου

Εργάστηκα επί σειρά ετών ως δικηγόρος στη Νέα Υόρκη και στο Σίδνεϊ (Αυστραλία), με εξειδίκευση στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και το διεθνές τραπεζικό δίκαιο. Εξακολουθώ να είμαι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Νέας Υόρκης.

1995

Επιστροφή στην Ελλάδα

Επιστρέφοντας στα Ιωάννινα, ανέλαβα την Διεύθυνση του Ιδρύματος ΕΓΝΑΤΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ, του πρώην ευρωβουλευτή Ιωάννη Αβέρωφ, με αντικείμενο την Περιφερειακή Ανάπτυξη, τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών και τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Στο Ίδρυμα εργάστηκα για πάνω από 15 χρόνια, αποκτώντας εμπειρία στη διαχείριση και υλοποίηση έργων συγχρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε.

2000-2004

Γενική Γραμματέας Παγκόσμιου Οργανισμού Χειροτεχνίας

Υλοποιήσαμε έργα στην Ευρώπη, στην Ασία και στη Λατινική Αμερική για την προώθηση της Ελληνικής χειροτεχνίας με τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών πληροφορικής.

2007

Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με μία Ψήφο Διαφορά

Το 2007 εξελέγην Δημοτική Σύμβουλος Ιωαννίνων με μια ψήφο διαφορά. Κατά το διάστημα της Αυτοδιοικητικής μου θητείας διετέλεσα Αντιδήμαρχος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Εκπρόσωπος Τύπου της Δημοτικής Αρχής και Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων. Σε αυτήν την μία ψήφο οφείλω την μέχρι σήμερα πορεία μου. Αυτή η μία ψήφος με δίδαξε τη σημασία και την ευθύνη της εκπροσώπησης.

1990-2012

Εμπειρογνώμονας και αξιολογήτρια προγραμμάτων και έργων για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Από το 1997 έως το 2012 εργάστηκα ως Εμπειρογνώμονας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξιολόγηση και παρακολούθηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (FP6, FP7), όπως επίσης και στον ιδιωτικό τομέα σε εταιρίες συμβούλων στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο.

2012

Πρώτη γυναίκα βουλευτής Ιωαννίνων

Το 2012 εξελέγην Βουλευτής Ιωαννίνων με το κόμμα της ΝΔ, έχοντας την τιμή να είμαι η πρώτη γυναίκα Βουλευτής που είχε εκλεγεί ποτέ στον νομό.

2013

Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας

Το 2013 ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μου εμπιστεύτηκε την θέση της Εκπροσώπου Τύπου του Κόμματος.

2013

Επικεφαλής της Επιτροπής Παραγωγής Πολιτικού Έργου Ιδεολογίας στο 9o Συνέδριο της Παράταξης

Κατά τις εργασίες του 9ου Τακτικού Συνεδρίου της ΝΔ.

2015

Βουλευτής Β’ Αθηνών το 2015

Στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015 αποφάσισα να δώσω την δύσκολη μάχη των Εθνικών εκλογών στην εκλογική περιφέρεια της Β’ Αθηνών.

2016

Τομεάρχης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

Αναλαμβάνοντας τον Τομέα Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, υιοθέτησα ένα νέο μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας του, με τακτικές συναντήσεις των μελών της Ομάδας Εργασίας, χρήση νέων τρόπων επικοινωνίας και απομακρυσμένης συνεργασίας, κατανομή αρμοδιοτήτων κ.α.

2016

Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας

Με μια δυναμική και υψηλά καταρτισμένη ομάδα εθελοντών, συνεργαστήκαμε στενά από τον Νοέμβριο του 2016 και συνεισφέραμε στον σχεδιασμό της Ψηφιακής Στρατηγικής της Νέας Δημοκρατίας και στην παραγωγή αντιπολιτευτικού λόγου. Ασκήσαμε δριμεία κριτική στον τότε αρμόδιο Υπουργό, Νίκο Παππά και καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συστηματικά αγνόησε.

2019

Στον δρόμο για την Ευρωβουλή

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μου έκανε την τιμή να στρατευτώ στο ψηφοδέλτιο της παράταξης στις Ευρωεκλογές. Θα είμαι μια δυνατή φωνή στο Ευρωκοινοβούλιο, στο κέντρο λήψης πολλών στρατηγικών αποφάσεων για την Ευρώπη και την Ελλάδα, εκεί που θα δοθούν κρίσιμες και σημαντικές μάχες τα επόμενα χρόνια.

2019

Μία ψήφος κάνει τη διαφορά

Στις Ευρωεκλογές του Μαϊου 2019, 225.211 πολίτες με τίμησαν με την ψήφο τους και με εξέλεξαν με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Μπήκα στην πολιτική ως Δημοτική Σύμβουλος Ιωαννίνων έχοντας εκλεγεί με μία ψήφο διαφορά και δεν ξεχνώ ποτέ την υποχρέωση που έχω απέναντι σε κάθε έναν και κάθε μια σας ξεχωριστά.

Στην Ευρωβουλή, ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωκοινοβουλίου, θα αγωνιστώ για την προώθηση των εμπορικών συμφερόντων της Ελλάδας και την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας των Ελληνικών επιχειρήσεων.

Ως μέλος της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών, θα παλέψω για την επιτυχή και γρήγορη μετάβαση της Ελλάδας στην ψηφιακή εποχή.

Στην Επιτροπή Αναφορών, θα υπερασπιστώ τα δίκαια παράπονα και αιτήματά σας σχετικά με θέματα που έχουν σχέση με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μαζί θα δώσουμε πάλι νέες μάχες στην Ευρωβουλή για την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης και της υπερηφάνειας.