04/04/2020

Συνέντευξη στο «Καρφί» του Σαββατοκύριακου: «Δίνουμε όλοι μαζί με υπευθυνότητα μία μεγάλη μάχη απέναντι σε έναν αόρατο εχθρό»

Ερ. Τα μέτρα της Κυβέρνησης για το περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοιου είναι επαρκή; Υπάρχει ενδεχόμενο να επεκταθούν και το καλοκαίρι;

Απ. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με αποφασιστικότητα, προνοητικότητα και χωρίς καθυστερήσεις πήρε γενναίες και δύσκολες αποφάσεις βάζοντας πάνω απ’όλα τον άνθρωπο και με ύψιστη προτεραιότητα τη διαφύλαξη της υγείας μας.

Ταυτόχρονα με τις κυβερνητικές αποφάσεις για κλείσιμο συνόρων, αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων, δομών, επιχειρήσεων, περιορισμού των μετακινήσεων αλλά και με την ενίσχυση των νοσοκομείων με υλικό και προσωπικό, ανακοινώθηκαν ανάλογα μέτρα για την οικονομική στήριξη της κοινωνίας, των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων. Τα μέτρα αυτά αναπροσαρμόζονται και επεκτείνονται σταδιακά σε όλους τους τομείς που πλήττονται από την πρωτοφανή αυτή πανδημία.

Δίνουμε όλοι μαζί με υπευθυνότητα μια μεγάλη μάχη απέναντι σε έναν αόρατο εχθρό και μένοντας σπίτι, τιμούμε αυτούς που αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή, σε επαγγέλματα υγείας και εξυπηρετώντας τις βασικές μας ανάγκες. Και θα δώσουμε τη μάχη για όσο χρειαστεί με βάση τις συμβουλές των ειδικών, προσαρμόζοντας τους περιορισμούς και τα μέτρα στο βάθος χρόνου που απαιτείται για να νικήσουμε.

Ερ. Σε αυτό τον ιδιότυπο πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη, τι σας φοβίζει περισσότερο;

Είναι γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση που προσομοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Είναι λογικό να φοβόμαστε. Είναι όμως εξίσου λογικό, και φυσικά απαραίτητο, να ακούμε τους ειδικούς και να συμμορφωνόμαστε με τις οδηγίες τους. Με φοβίζει ότι υπάρχει η πιθανότητα να δούμε στη χώρα μας σκηνές όπως αυτές που εξελίσσονται στην Ιταλία, στην Ισπανία, στη Νέα Υόρκη.

Γι ’αυτό «Μένουμε Σπίτι». Τα περιοριστικά μέτρα είναι δύσκολα για όλους, μικρούς και μεγάλους. Για αυτούς που μένουν μαζί και γι’αυτούς που βρίσκονται μακριά από τους δικούς τους ανθρώπους. Πρέπει όμως να εξαγοράσουμε χρόνο για να μπορέσει η επιστήμη να βρει λύση. Και θα βρει.

Με καθησυχάζει ότι αυτή την ώρα στο τιμόνι της χώρας έχουμε έναν ηγέτη που, δεδομένων των συνθηκών, διαχειρίζεται την κατάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Υπομονή, ψυχραιμία και κουράγιο σε όλους μας.

Ερ. Η ελληνική οικονομία θα εξέλθει τραυματισμένη από αυτή τη κρίση; Πόσο χρόνο αντέχει ακόμη;

Όχι μόνο η Ελληνική αλλά και η Ευρωπαϊκή και η παγκόσμια οικονομία θα υποστούν μεγάλη ζημιά από αυτή τη κρίση. Για την κυβέρνηση μας είναι ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή ότι η ανθρώπινη ζωή δεν μπαίνει στο ζύγι. Η ανθρώπινη ζωή έχει τη δική της μοναδική υπεραξία για αυτό και δεν θυσιάστηκε για την διατήρηση της ομαλής οικονομικής λειτουργίας της χώρας.

Αν κοιτάξουμε στην ιστορία μας, η οικονομία της Ελλάδας «λαβώθηκε» πολλές φορές και άλλες τόσες ξαναβρήκε το δρόμο της . Οι Έλληνες μόλις πρόσφατα άρχισαν να βλέπουν τα σημάδια της οικονομικής ανάκαμψης μετά θυσίες πολλών ετών. Τώρα όμως πρόκειται κυριολεκτικά για ζήτημα
«ζωής και θανάτου».

Η απάντηση λοιπόν είναι ότι η Ελλάδα θα αντέξει όσο χρειαστεί. Και θα γίνει ότι χρειαστεί για να αντέξει τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ήδη έχουν ανακοινωθεί πρωτοφανή μέτρα για τη στήριξη των οικονομιών των κρατών μελών που περιλαμβάνουν χρηματοδότηση ύψους 37 δισ. ευρώ και εγγυήσεις πιστώσεων 8 δισ. ευρώ.

Στην Ελλάδα τα μέτρα που θα ληφθούν για τη στήριξη της οικονομίας είναι πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε πειραματικό επίπεδο έχει ξεκινήσει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε σχολεία και πανεπιστήμια. Παράλληλα το υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης, λόγω κορωνοϊου έθεσε σε εφαρμογή μια νέα ψηφιακή πύλη που διευκολύνει τις συναλλαγές με το δημόσιο Είναι αυτονόητο ότι αυτά τα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ και την επόμενη ημέρα;

Αξίζουν συγχαρητήρια στην Κυβέρνηση και όσους εμπλέκονται στην ραγδαία επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του δημοσίου σε όλους τους τομείς, από την ενημέρωση μέσω του 112, στην παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Δημοσίου στον πολίτη μέσω του gov. gr και στην υποστήριξη της εξ αποστάσεως εργασίας και εκπαίδευσης.

Μέσα στην τραγωδία της πανδημίας, η Ελλάδα κάνει επιτέλους ένα πραγματικό ψηφιακό άλμα. Και οι πολίτες αποκτούν νέες ψηφιακές δεξιότητες και νέες συνήθειες. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός ήταν και παραμένει βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την ευημερία και θα αποτελέσει θεμέλιο για την ανάκαμψη την οικονομίας μας από το χτύπημα της πανδημίας.

Ερ. Στο μεταναστευτικό, που είναι η δεύτερη ασύμμετρη απειλή που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, η Ευρώπη έχει κατανοήσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας ή θα συνεχίσει να εθελοτυφλεί;

Η κατάσταση στον Έβρο και η αντιμετώπισή της με θάρρος και αποφασιστικότητα από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, επιτέλους «ξύπνησε» την Ευρωπαϊκή Ένωση! Επιτέλους κατάλαβαν ότι ο Ερντογάν χρησιμοποιεί μετανάστες και πρόσφυγες για να εκβιάσει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά την Ευρώπη.

Η επίσκεψη των κορυφαίων εκπροσώπων των Ευρωπαϊκών θεσμών στα σύνορα, οι δηλώσεις τους, οι διπλωματικές και πολιτικές κινήσεις και η έμπρακτη στήριξη (οικονομική και υπηρεσιακή) που ακολούθησαν είχαν ως αποτέλεσμα να κατοχυρωθεί επιτέλους στην συλλογική διεθνή συνείδηση ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης και η προστασία τους είναι συλλογική-Ευρωπαϊκή υπόθεση.