11/12/2023

Συνέντευξη στην “Ν”: “Οι ευρωεκλογές αποτελούν εξίσου κρίσιμη διαδικασία αντίστοιχη με αυτή των εθνικών εκλογών”

Ερώτηση: Στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) η Ελλάδα διεκδικεί περισσότερα κονδύλια για το μεταναστευτικό και την κλιματική κρίση. Πώς διαμορφώνονται μέχρι τώρα οι ισορροπίες στο εσωτερικό της Ε.Ε.; 

Η υπερψήφιση της προσωρινής έκθεσης, σχετικά με την πρόταση για την αναθεώρηση του ΠΔΠ 2021-2027, αποτέλεσε κορυφαία στιγμή της Ολομέλειας του Οκτωβρίου στο Στρασβούργο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε 10 δισ. ευρώ, επιπλέον των 65,8 δισ. ευρώ που είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πρόταση αυτή επηρεάζει κρίσιμους τομείς, όπως το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, η αναπτυξιακή βοήθεια σε τρίτα κράτη και η πλατφόρμα για τις Στρατηγικές Τεχνολογίες για την Ευρώπη.

Παράλληλα, προβλέπεται μία αύξηση 2 δισ. ευρώ στο Αποθεματικό Αλληλεγγύης και Επείγουσας Βοήθειας, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έπειτα από συνεννόηση με την Προέδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά την επίσκεψή του στο Στρασβούργο τον Σεπτέμβριο, διεκδίκησε δυναμικά και εκταμίευσε επιπλέον 2,25 δισ. ευρώ για τη χώρα μας. Οι Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας βρισκόμαστε σε πλήρη εναρμόνιση με την εθνική μας στρατηγική και συνεχίζουμε να στηρίζουμε την κυβέρνηση της πατρίδας μας και στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ερώτηση: Πώς βλέπετε να εξελίσσονται οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας μετά το Ανώτατο  Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών;   

Σε μία κρίσιμη εποχή για την ασφάλεια στην ευρύτερη γειτονιά της Ευρώπης, το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας αποτελεί μια θετική εξέλιξη για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.). Η συνάντηση των δυο ηγετών πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, που χαρακτηρίστηκε από επαγγελματισμό, ενώ αποδεικνύει την πολύ καλή προετοιμασία που είχε προηγηθεί, προκειμένου σήμερα να έχουμε στα χέρια μας απτά αποτελέσματα, όπως η Διακήρυξη των Αθηνών, που είχε οραματιστεί ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Ερώτηση: Η Ελλάδα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελεί πόλο σταθερότητας στην περιοχή και θα συνεχίσει στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων να κινείται με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και αυτοπεποίθηση.

Ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχετε αναλάβει την πρωτοβουλία να προωθήσετε από κοινού με τα Εμπορικά Επιμελητήρια της χώρας, την πλατφόρμα Access2Markets. Πώς ακριβώς λειτουργεί η πλατφόρμα; 

 Η «Access2Markets» βοηθά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αποκτήσουν την καλύτερη δυνατή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, καθώς και στα προϊόντα και στα μέσα που χρειάζονται για να αναπτυχθούν και να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

 Μέσω της πλατφόρμας, οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν γρήγορα να αναζητήσουν νέες διεθνείς αγορές και έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες για την πολιτική και τους όρους των δασμών και των φόρων που ισχύουν, για τις εμπορικές συμφωνίες που έχει συνάψει η Ε.Ε., για τις προοπτικές εξαγωγής σε 120 αγορές ανά τον κόσμο, καθώς και για τα μέσα που μπορούν να αξιοποιήσουν, προκειμένου τα προϊόντα τους να γίνουν πιο ανταγωνιστικά.

Ερώτηση: Στις ευρωεκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο ποιο εκτιμάτε πως είναι το βασικό κριτήριο με το οποίο οι πολίτες θα επιλέξουν τα πρόσωπα που θα τους εκπροσωπήσουν;  

Πιστεύω βαθιά ότι οι ευρωπαϊκές εκλογές δεν είναι μια χαλαρή διαδικασία, αλλά αποτελούν μια εξίσου σημαντική και κρίσιμη διαδικασία, αντίστοιχη με αυτή των εθνικών εκλογών.

 Η ψήφος των Ευρωπαίων πολιτών είναι αυτή που συνδιαμορφώνει τη συλλογική πολιτική και  για εμάς, η ψήφος στις ευρωεκλογές θα καθορίσει, εάν θα ενισχύσουμε περαιτέρω την παρουσία της πατρίδας μας στο κέντρο λήψης των ευρωπαϊκών αποφάσεων, ειδικά σήμερα, που η Ελλάδα, χάρη στις ενέργειες της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει ενισχύσει τον ρόλο της στην Ευρώπη.

 Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζονται νόμοι που καθορίζουν το μέλλον όλων μας. Και φυσικά οι ευρωεκλογές έχουν ισχυρό πολιτικό πρόσημο. Στη Νέα Δημοκρατία, την Παράταξη που έβαλε και κράτησε την Ελλάδα στην Ε.Ε., αλλά και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο πυρήνας της πολιτικής μας εμπεριέχει τη σύγκλιση, τη συνοχή, την αλληλεγγύη, την ευημερία και την ελευθερία. Εμπεριέχει τη δημοκρατία και την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Την άμυνα και την ασφάλεια.

Ερώτηση: Η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές μπορεί να αποτελέσει ένα εργαλείο για την μείωση των ποσοστών αποχής;  

Η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου αποτελεί μία ακόμη ιστορική πολιτική μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Είναι εναρμονισμένη με τις επιταγές της εποχής και διευκολύνει τους ψηφοφόρους στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, χωρίς την ανάγκη δημιουργίας εκλογικών κέντρων. Ιδιαιτέρως διευκολύνει τους εκλογείς, των οποίων η φυσική παρουσία στις κάλπες δεν είναι εύκολη, όπως οι υπερήλικες, οι ασθενείς και τα άτομα με αναπηρία, οι νέοι που εργάζονται σεζόν, αλλά και ο απόδημος ελληνισμός. Επομένως, ενισχύεται η συμμετοχή στις ευρωεκλογές και μειώνεται το δημοκρατικό έλλειμμα, δίνοντας στους εκλεγμένους εκπροσώπους μια ακόμη πιο ισχυρή λαϊκή εντολή.

Ερώτηση: Ήσασταν η εισηγήτρια της γνωμοδότησης της Επιτροπής Εμπορίου του Κοινοβουλίου σχετικά με τον Νόμο για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες. Ποιες ευκαιρίες υπάρχουν για την Ελλάδα όσον αφορά στις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες;

Στόχος μας με την Πράξη για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες είναι να μειώσουμε την εξάρτησή μας από έναν και μόνο προμηθευτή, κυρίως μέσω της ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής, με την Ελλάδα να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για το αλουμίνιο και το γάλλιο. Η Ε.Ε. επιδιώκει να ενισχύσει τις εγχώριες προμήθειές της σε αυτά τα υλικά, αφού η Κίνα, ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής τους, παγκοσμίως, επέβαλε πρόσφατα απαγόρευση εξαγωγών στο γάλλιο.

 Ειδικότερα, η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αλουμινίου στην Ε.Ε., ενώ μέσω του Κανονισμού ενισχύεται η ικανότητά της να παρέχει και γάλλιο, ως υποπροϊόν, αφού μπορεί να παράγει αρκετό για να καλύψει όλες τις ανάγκες της Ευρώπης, μέσα σε μόλις δύο χρόνια. Ωστόσο, χρειαζόμαστε περισσότερη χρηματοδότηση για να φτάσουμε στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Αγωνίστηκα μάλιστα, προσωπικά, για να διασφαλίσω ότι το αλουμίνιο θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο. Τελικά, το Ευρωκοινοβούλιο, υπερίσχυσε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με αυτό, ενώ οι πρόσφατες εξελίξεις έδειξαν πόσο σοφή ήταν αυτή η απόφαση.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Ναυτεμπορική” στις 11.12.2023.