01/11/2020

Συνέντευξη στην ΚΑΡΦΙΤΣΑ : “Χάρη στην ψύχραιμη και αποφασιστική στάση της κυβέρνησης, η ΕΕ είναι αποφασισμένη να περάσει από τις «δηλώσεις στις κυρώσεις».”

Ερ. Με το δεύτερο κύμα πανδημίας να ταλαιπωρεί την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη. Πιστεύετε πως χρειάζεται επικαιροποίηση των αποφάσεων που είχαν ληφθεί στην πρώτη φάση της πανδημίας, ώστε να προσαρμοστούν στις αυξημένες ανάγκες που προέκυψαν;
Απ. Ναι, θεωρώ ότι χρειάζεται επικαιροποίηση των αποφάσεων ενόψει του δευτέρου κύματος της πανδημίας και νιώθω ικανοποίηση και ασφάλεια που η ελληνική κυβέρνηση με μεθοδικότητα και ταχύτητα προσαρμόζεται άμεσα στις νέες ανάγκες.
Είναι κοινά παραδεκτό διεθνώς αλλά και από την ελληνική κοινή γνώμη, ότι κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, η διαχείριση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε θετικά αποτελέσματα.
Αυτήν τη στιγμή, όμως, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα δεύτερο κύμα το οποίο σαρώνει την Ευρώπη και καταγράφει ανησυχητικά αυξητικές τάσεις στη χώρα μας. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων, η χώρα μας είναι σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση, από πολλές άλλες. Και ο λόγος είναι, ότι, πρώτον η Κυβέρνηση μαζί με τους ειδικούς πράττουν τα δέοντα για τον περιορισμό του ιού και, δεύτερον, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών τηρεί τα μέτρα καθώς έχει πειστεί ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτουργεί και η κυβέρνηση λαμβάνει αποφάσεις με γνώμονα την προστασία όλων μας.

Ερ. Πόσο ικανοποιημένη είστε από τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χώρα μας, απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα, καθώς το αίτημα μας για κυρώσεις δεν έχει εισακουστεί;
Απ. Είμαι ικανοποιημένη από τις διπλωματικές κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς μετέτρεψε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μία ελληνοτουρκική διαφορά σε ευρωτουρκική διαφορά και διότι επί Πρωθυπουργίας του οι ΗΠΑ, οι οποίες σταθερά έχουν στάση ουδετερότητας απέναντι στην Ελλάδα και την Τουρκία, για πρώτη φορά στηρίζουν με τόσο μεγάλη ένταση τα ελληνικά δίκαια.
Στην Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, χάρη στην ψύχραιμη και αποφασιστική στάση της κυβέρνησης, πείστηκαν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ-ακόμα και εκείνα που έχουν ιδιαίτερα οικονομικά συμφέροντα με την Τουρκία- να θέσουν ένα «τελεσίγραφο» στην Τουρκία, ξεκαθαρίζοντας ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, η ΕΕ είναι αποφασισμένη να περάσει από τις «δηλώσεις στις κυρώσεις».
Οι διπλωματικοί χειρισμοί της κυβέρνησης, το ξεκάθαρο τελεσίγραφο της ΕΕ στον Ερντογάν με παραπομπή σε άρθρα που αναφέρονται σε κυρώσεις και οι τελευταίες εξελίξεις με το ανοιχτό μέτωπο Ερντογάν – Μακρόν με κάνουν να αισιοδοξώ, ότι η επιβολή κυρώσεων θα έρθει συντομότερα από ότι περιμέναμε.

Ερ. Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας; Πως πρέπει να κινηθούμε εάν αυτές ξεπεραστούν από την Τουρκία; Και τι μπορούμε να περιμένουμε από την Ευρώπη, καθώς υπάρχουν πολλές φωνές που λένε πως στα δύσκολα θα είμαστε μόνοι μας;
Απ. Η κόκκινη γραμμή έχει τεθεί με σαφήνεια από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και είναι η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Εφόσον η Τουρκία επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση της έντασης είμαστε έτοιμοι για διάλογο με μόνο αντικείμενο την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ενημερώνουμε συνεχώς τους συμμάχους μας σχετικά με τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας σε διεθνές επίπεδο, όπως τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ,τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής. Δεν είμαστε μόνοι μας.
Η Ελλάδα πέρα από τις μεθοδικές και αποτελεσματικές κινήσεις της σε διπλωματικό επίπεδο, αντιμετωπίζει με επιτυχία τις τουρκικές προκλήσεις και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Οι Ένοπλες Δυνάμεις προασπίζονται τα εθνικά μας συμφέροντα και διαφυλάσσουν την εδαφική μας ακεραιότητα με περίσσιο θάρρος και υπομονή. Είμαστε ευγνώμονες για το αίσθημα ασφαλείας που μας παρέχουν.

Ερ. Γιατί συνεχίζεται η αδικία στη διαχείριση του προσφυγικού- μεταναστευτικού, με τις χώρες – πύλες υποδοχής, όπως η Ελλάδα, να σηκώνουν δυσανάλογο βάρος; Μπορούμε να διεκδικήσουμε κάτι παραπάνω από την Ε.Ε. και τι ρεαλιστικά μπορούμε να περιμένουμε;
Απ. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κοινή μεταναστευτική πρόκληση απαιτείται μια συνεκτική και ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική.
Αυτό επιδιώκεται από την Ε.Ε. με το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο επικεντρώνεται στον καθορισμό των βασικών παραμέτρων της ευθύνης των κρατών-μελών και του καταμερισμού της μέσω ενός μηχανισμού αλληλεγγύης. Η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά την υποχρεωτική αλληλεγγύη και τον δίκαιο επιμερισμό του βάρους μεταξύ όλων των κρατών-μελών.
Αποτελεί τύχη για την χώρα μας που σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία, όπου επέρχονται αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το μεταναστευτικό το τιμόνι κρατά ο Έλληνας Επίτροπος, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ερ. Μετά την ιστορική καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση, πως πρέπει να αντιμετωπισθεί η άκρα δεξιά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο; Ποια λάθη δεν πρέπει να επαναληφθούν στη χώρα μας;
Απ. Χαιρετίζω την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης. Αναμφισβήτητα αποτελεί μια ιστορική απόφαση και μια σημαντική νίκη της Δημοκρατίας απέναντι στους επικριτές της.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο άκρατος λαϊκισμός έθρεψε την Χρυσή Αυγή. Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής όμως δεν συνεπάγεται και το τέλος του λαϊκισμού. Γι’ αυτό θα πρέπει να μην εφησυχαζόμαστε.
Το παράδειγμα της Νέας Δημοκρατίας θα πρότεινα να ακολουθήσουν και οι λοιπές ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις. Η ΝΔ από την αρχή έδρασε δυναμικά και αμείλικτα απέναντι στην Χρυσή Αυγή χωρίς να κάνει καμία έκπτωση, όπως έκαναν άλλα κόμματα. Για την στάση της αυτή δικαιώθηκε με την εκλογική της νίκη το 2019, που ήταν μια νίκη και κατά του λαϊκισμού.