15/11/2023

Συνέντευξη στην εφημερίδα political.gr: «Σήμερα η Ελλάδα είναι αναβαθμισμένη γεωστρατηγικά»

1. Η αντιπολίτευση στην Ελλάδα ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για την ακρίβεια. Είναι αρκετά τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του νούμερο 1 προβλήματος για τους πολίτες;

Η καταπολέμηση της ακρίβειας αποτελεί κύριο μέλημά μας. Είναι ένα πρόβλημα που ταλανίζει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη γνωρίζει πολύ καλά τη σημασία που έχει για τους πολίτες, γι’ αυτό και έχει επαναφέρει την ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και έχει αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των έντονων πληθωριστικών πιέσεων, καθώς και για την προστασία των καταναλωτών.

Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης «Μόνιμη μείωση τιμής», στην οποία μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί 644 διαφορετικά προϊόντα που φέρουν την ειδική σήμανση, ξεπερνώντας τον αρχικό στόχο των 500 προϊόντων με σταθερή μείωση τιμής για τουλάχιστον 6 μήνες. Επιπλέον, με πρωτοποριακά μέτρα, όπως το «Market Pass» και το «Καλάθι του Νοικοκυριού», εφοδιάζουμε τη φαρέτρα μας στη μάχη κατά της ακρίβειας, στηρίζοντας τους πιο ευάλωτους. Πρόκειται για πολιτικές που εφαρμόζονται στη χώρα μας και αποτελούν φωτεινό παράδειγμα, το οποίο ακολουθούν και άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Παράλληλα, συνεχίζονται οι εξονυχιστικοί έλεγχοι για τις αθέμιτες τακτικές των μεγάλων εταιρειών και επιβάλλονται τα απαραίτητα πρόστιμα από τις αρμόδιες αρχές, ενώ η ψηφιακή πλατφόρμα e-katanalotis.gr προσφέρει επιπλέον χρήσιμα εργαλεία.

Είναι όλα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, που προφανώς δεν εξαλείφουν το πρόβλημα, ωστόσο σε συνδυασμό με τα μόνιμα μέτρα για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, τις αυξήσεις των μισθών και τις μειώσεις των φόρων προσφέρουν μία ανάσα στους πολίτες σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, μέχρι οι τιμές να αποκλιμακωθούν. Με τον ίδιο ρυθμό θα συνεχίσουμε και στο μέλλον.

2. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για κρυφή ατζέντα όσον αφορά τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης των ελεύθερων επαγγελματιών. Τι απαντάτε; 

Αρχικά, θα ήθελα να τονίσω ότι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αποτελεί ένα νομοσχέδιο-ορόσημο για τα ελληνικά δεδομένα, που επιχειρεί να καταπολεμήσει με τρόπο δίκαιο και ευθύ τη φοροδιαφυγή στη χώρα μας, με στόχο να εξοικονομήσει το κράτος συνολικά τρία δισεκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, δεν επιτρέπεται να φορολογούνται για εισόδημα μικρότερο του κατώτατου μισθού ή να πληρώνουν λιγότερους φόρους από τους εργαζόμενους που απασχολούν. Η αντιπολίτευση, όμως, η οποία φημίζεται για το αίσθημα «κοινωνικής δικαιοσύνης», προφανώς δεν το αντιλαμβάνεται. Δεν υπάρχει καμία «κρυφή ατζέντα». Στην πράξη, η συμμετοχή των ελεύθερων επαγγελματιών στα συνολικά έσοδα θα αυξηθεί από 0,8% σε 1,1% του ΑΕΠ, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη βρίσκεται στο 2,1%.

Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που επί ημερών του με τον νόμο Κατρούγκαλου υφάρπαξε το 30-32% του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών για ασφαλιστικές εισφορές και επέβαλε αύξηση σε 29 φορολογικούς συντελεστές, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καλύπτει τα κενά του φορολογικού συστήματος, που καλλιεργούν τη φοροδιαφυγή, χωρίς να αυξάνει τους φόρους. Ο Πρωθυπουργός παραμένει πιστός στις προεκλογικές του δεσμεύσεις, έχει μειώσει 50 φόρους, τέλη και εισφορές ήδη από την προηγούμενη θητεία και σήμερα, χάρη στους ρυθμούς ανάπτυξης και τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας, βάζει τέλος στη φοροδιαφυγή με αποφασιστικότητα και σθένος, επιτυγχάνοντας περισσότερη φορολογική δικαιοσύνη για όλους.

3. Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει μία τελείως διαφορετική εικόνα σε γεωπολιτικό επίπεδο, ενώ έχει αναπτύξει μία σειρά από διπλωματικές επαφές στο διεθνές περιβάλλον. Πιστεύετε ότι πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω την παρουσία της χώρας μας; Πόσο σημαντικές είναι αυτές οι κινήσεις για το μέλλον της Ελλάδας; 

Η Ελλάδα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τιμόνι δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2015 και αυτό είναι ολοφάνερο στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου οι θέσεις της χώρας μας λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν, ενώ επαινείται με εκφράσεις όπως «η Ελλάδα επέστρεψε» ή «κάντε το όπως οι Έλληνες».

Η πατρίδα μας σήμερα είναι αναβαθμισμένη γεωστρατηγικά, παίρνει σημαντικές πρωτοβουλίες στη διεθνή σκηνή και πρωταγωνιστεί με τις θέσεις και τις δράσεις της, ενισχύοντας τις σχέσεις της με τους μεγάλους παίχτες της διεθνούς κοινότητας, όπως η Ινδία και πιο πρόσφατα η Κίνα. Είναι η χώρα που με πρωτοβουλία της πραγματοποιήθηκε, στην Αθήνα, η συνάντηση της ηγεσίας της ΕΕ με τους ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ διεκδικεί παράλληλα μία θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σας θυμίζω, επίσης, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες που ήταν παρών στη Σύνοδο Ειρήνης στο Κάιρο για το μεσανατολικό, ενώ επισκέφτηκε δια ζώσης το Ισραήλ και παρείχε ενημέρωση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που ακολούθησε. Είναι ο Πρωθυπουργός που καταχειροκροτήθηκε πέρσι στο Αμερικανικό Κογκρέσο, κάνοντας τους Έλληνες υπερήφανους.

Η Κυβέρνηση κάνει αυτό που κρίνει σωστό για τα ελληνικά συμφέροντα, θωρακίζει και εξοπλίζει τη χώρα, συνάπτει εμπορικές και αμυντικές συμφωνίες και μεριμνά, ώστε ο ελληνικός λαός να βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας. «Η ελληνική εξωτερική πολιτική παραμένει μια εξωτερική πολιτική αρχών», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εξωτερικών.  

4. Πρόσφατα σε συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφερθήκατε στην καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Θεωρείτε πως στο μέλλον μπορούμε να παρουσιάσουμε ακόμη καλύτερες επιδόσεις; 

Πράγματι, στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου σε σχετική ερώτησή μου για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ο  κ. José Manuel Campa, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, απάντησε πως συμβάλλει στη συνολική σταθερότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Επιπλέον, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Πρόεδρος του Eurogroup, αλλά και η Πρόεδρος της Επιτροπής αναγνωρίζουν την καλή τροχιά, στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία. Τα παραπάνω συνιστούν αποτελέσματα των γενναίων προσπαθειών της Ελληνικής Κυβέρνησης για την πρόοδο της οικονομίας, οι οποίες στηρίζουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις χωρίς να «ρίχνουν τη χώρα στα βράχια», αλλά και μία δικαίωση για τις θυσίες των Ελληνίδων και των Ελλήνων, που κλήθηκαν να πληρώσουν βαρύ τίμημα την περίοδο της κρίσης.

Η επενδυτική βαθμίδα και οι εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης είναι δείγμα εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών, ενώ ανοίγουν τον δρόμο για σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας, νέες θέσεις απασχόλησης και προοπτικές ανάπτυξης, που επί ΣΥΡΙΖΑ φάνταζαν ουτοπία. Το ευνοϊκό αυτό οικονομικό κλίμα επιτρέπει, για παράδειγμα, την αύξηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος κατά 8% και την κατάρτιση του νέου νομοσχεδίου κατά της φοροδιαφυγής. Είναι μόνο η αρχή μιας πορείας που θα συνεχίσει να είναι ανοδική, συμβάλλοντας θετικά στην ευρωπαϊκή οικονομία.

5. Με τις εξελίξεις στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης να είναι ραγδαίες, ανακύπτουν πολλά ερωτήματα σχετικά με την πρακτική της εφαρμογή καθώς και για τους κινδύνους που ενέχει για την ασφάλεια της ιδιωτικότητας. Ποια είναι η θέση  του Ευρωκοινοβουλίου και της Ευρωομάδας στης Νέας Δημοκρατίας;

Όπως γνωρίζετε, ζούμε στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και η ανάγκη νομοθέτησης για την Τεχνητή Νοημοσύνη (Τ.Ν.), σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να εξεταστεί σε βάθος ο ρόλος της Τ.Ν. σε ποικίλους τομείς πολιτικής όπως η υγεία, η γεωργία και οι μεταφορές, δημιουργήσαμε την Ειδική Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ψηφιακή Εποχή, της οποίας υπήρξα τακτικό μέλος. Αντίστοιχα, με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη συγκροτήθηκε η Συμβουλευτική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, που θα συμβουλεύει την κυβέρνηση στο ανώτατο επίπεδο, αποδεικνύοντας πως η Ελλάδα δεν περιορίζεται σε ρόλο θεατή στον τομέα αυτό.

Κορωνίδα της ευρωπαϊκής πολιτικής επί του θέματος είναι η Πράξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη, που ψηφίστηκε στην Ολομέλεια τον περασμένο Ιούνιο, με την οποία θεσμοθετούμε κανόνες που παρέχουν διαφάνεια στην εφαρμογή της Τ.Ν. και ασφάλεια στους χρήστες της. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ο πρώτος ολοκληρωμένος νόμος για την Τ.Ν., παγκοσμίως, γεγονός που προσδίδει στην ΕΕ ηγετικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγώνα για τη θέσπιση ενός κοινού ρυθμιστικού πλαισίου για την ανάπτυξη και τη χρήση αυτής της καινοτόμου τεχνολογίας. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Θέλουμε ένα ανθρωποκεντρικό και ισορροπημένο ευρωπαϊκό πλαίσιο για την Τ.Ν. που θα στηρίζεται στο δίκαιο, στην ηθική και σε κατάλληλους κανόνες για όλους.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα political στις 15.11.2023