07/06/2021

Συνέντευξη στην εφημερίδα «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ»

Ερ. Η ανθεκτικότητα είναι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης ημέρας για όλο τον πλανήτη. Στην Ευρωπαϊκή οικογένεια το μεγάλο ‘όπλο’ είναι το Ταμείο Ανάκαμψης. Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα;

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την Ευρώπη στη μετά-COVID εποχή, είναι η διασφάλιση της ψηφιακής ανθεκτικότητας και ψηφιακής αυτονομίας τόσο της δημόσιας διοίκησης όσο και των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η θωράκισή τους, απέναντι σε κάθε είδους απειλή που συνδέεται με τις νέες τεχνολογίες.

Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι το ισχυρό όπλο της Ευρώπης για την ανάκαμψή της στη μετά-COVID εποχή.  Από τα 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, τα 120 δισ. προορίζονται ειδικά για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα  στα κράτη μέλη να επενδύσουν στη συνδεσιμότητα, στον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και των κρατικών υπηρεσιών, αλλά και στις δεξιότητες, ώστε να ενισχυθεί η ψηφιακή ανθεκτικότητα και αυτονομία της Ευρώπης.

Η επένδυση σε μια ενιαία ψηφιακή αγορά, η εξασφάλιση επαρκών κεφαλαίων και πόρων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, αλλά και η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης της βιομηχανίας, είναι οι στόχοι μας, προκειμένου η Ευρώπη να διατηρήσει μια ισχυρή θέση στο διεθνές γίγνεσθαι.

Ερ. Η ανθεκτικότητα βέβαια απασχολεί και τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, οι οποίες λόγω της υψηλής Φερεγγυότητας αποδείχθηκαν αξιόπιστος εταίρος. Πιστεύετε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση μεταρρυθμίσεις που θα συμπεριλαμβάνουν και τον τρίτο πυλώνα, δηλαδή την ιδιωτική ασφάλιση;

Η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, μέσω της Οδηγίας Φερεγγυότητα ΙΙ – όπου είχα την χαρά και την τιμή να είμαι εισηγήτρια του νομοσχεδίου ενσωμάτωσής της στην ελληνική νομοθεσία το 2016 – αλλά και η επένδυση στην ψηφιακή τους ανθεκτικότητα, οδηγούν στην εμπέδωση του κλίματος εμπιστοσύνης στον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει προαναγγείλει μια μεγάλη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό σύστημα – ειδικά σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις – και πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να ιδιωτικοποιηθεί μερικώς και υπό προϋποθέσεις. Αποτελεί κεντρική προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και – κατά την εκτίμησή μου – δεν θα αργήσει να έρθει προς ψήφιση στην Ελληνική Βουλή.

Ερ. Η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού είναι η μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα και κυρίως για τις νέες γενιές. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι έρχονται «επικουρικές α λα Πινοσέτ». Όμως ένα παρόμοιο σύστημα, με αυτό που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, δεν ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες;

Στις περισσότερες χώρες, εισάγονται πλέον στοιχεία κεφαλαιοποιητικού συστήματος στο ασφαλιστικό. Με το νέο σύστημα δημιουργείται ένας προσωπικός κουμπαράς, που περιλαμβάνει την επένδυση ενός αρχικού κεφαλαίου και εγγυημένες επενδύσεις μικρού, μεσαίου ή μεγάλου ρίσκου, οι οποίες θα αποφέρουν τόσο χρηματικό όφελος όσο και μεγαλύτερη επικουρική σύνταξη. Ο εργαζόμενος, αναλαμβάνοντας ένα σχετικό ρίσκο, θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει το τελικό ύψος της επικουρικής του σύνταξης, το οποίο, πέραν του εγγυημένου ποσού της σύνταξης, θα περιλαμβάνει και το επιπλέον ποσό που θα προκύψει από τις συγκεκριμένες επιλογές του. Δίνεται, δηλαδή, στον εργαζόμενο η ευχέρεια να διαμορφώσει ο ίδιος τη σύνταξή του και άρα το μέλλον του.

Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί αντιπολίτευση μηδενισμού και μιζέριας. Δεν προτείνει τίποτα ουσιαστικό και απλά προσπαθεί να προκαλέσει φόβο και ανασφάλεια στους πολίτες, υποτιμώντας, μάλιστα, τη νοημοσύνη τους. Όλοι, όμως, έχουν καταλάβει πλέον τη συγκεκριμένη τακτική του, όπως και τα καιροσκοπικά του παιχνίδια.

Ερ. Στην Ελλάδα, όπως και σε όλη την Ευρώπη βέβαια, η πανδημία έφερε στην επιφάνεια την αναγκαιότητα ουσιαστικής στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις και υποδομές. Κάποιοι όμως φοβούνται πως όταν η περιπέτεια αυτή τελειώσει, το ΕΣΥ θα «αποψιλωθεί» και πάλι. Το συμμερίζεστε;

Δεν το συμμερίζομαι καθόλου. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η κυβέρνηση προχώρησε σε σημαντικά μέτρα στήριξης του ΕΣΥ. Είχαμε υπερδιπλασιασμό των κλινών ΜΕΘ και  χιλιάδες νέες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, σε μόνιμες και επικουρικές θέσεις. Σήμερα το ΕΣΥ είναι πολύ πιο ισχυρό, σε σχέση με την περίοδο προ της πανδημίας.

Επίσης, όπως έχει ήδη ανακοινώσει πρόσφατα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η Κυβέρνηση προχωρά στην περαιτέρω ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με 4.000 μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτών.

Το ΕΣΥ απέκτησε μια σημαντική «προίκα», λόγω της πανδημίας και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε επιπλέον ενδυνάμωσή του στο μέλλον.

Ερ. Η Ευρώπη θέτει φιλόδοξους στόχους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Πως μπορεί να συμβάλλει σε αυτό το εγχείρημα ο ασφαλιστικός κόσμος;

Η κλιματική αλλαγή και οι φυσικές καταστροφές, είναι οι νέες τεράστιες παγκόσμιες προκλήσεις. Οι ασφαλιστικές αγορές διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών, ενώ η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, για τον περιορισμό των φυσικών κινδύνων, σχετίζεται άμεσα με τον ασφαλιστικό τομέα.

Ο ασφαλιστικός κόσμος μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη διαχείριση των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής, δίνοντας κίνητρα για την πρόληψή τους και κατευθύνοντας κεφάλαια για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Πιστεύω, λοιπόν, πως ο ασφαλιστικός κόσμος μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση αυτών των σημαντικών προκλήσεων της εποχής μας και νομίζω πως θα το κάνει.

Ερ. Ως Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εργάζεστε μεταξύ άλλων και για την υποστήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Τι ακριβώς είναι η νέα διαδικτυακή πλατφόρμα της Ε.Ε Access2Markets; 

Η νέα διαδικτυακή πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «Access2Markets», αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, που εξάγουν σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και για όσες νέες επιχειρήσεις προσβλέπουν σε εξαγωγικές δραστηριότητες. Μέσω της πλατφόρμας αυτής, έχουν πρόσβαση στην κατάλληλη πληροφόρηση για να αναπτύξουν ή και να επεκτείνουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα.

Με έναν πολύ εύκολο και γρήγορο τρόπο, από τον υπολογιστή ή το κινητό τους, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν, σχετικά με τους δασμούς, τους φόρους, τους κανόνες, αλλά και τις απαιτήσεις που ισχύουν για τα προϊόντα, σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και σε 120 ακόμη αγορές, παγκοσμίως.

Επειδή πιστεύω ακράδαντα ότι η εξωστρέφεια και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων αποτελεί κλειδί για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στη μετά-COVID εποχή, ξεκινήσαμε από την αρχή της χρονιάς μια ειδική καμπάνια για την «Access2Markets». Ήδη, έχουν γίνει εκδηλώσεις με τις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Κρήτης, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας, με τα Επιμελητήρια Ηπείρου, Πελοποννήσου και Πιερίας, με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, καθώς και με τη Γραμματεία Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ακολουθούν και άλλες μέχρι το καλοκαίρι.

Η «Access2Markets» είναι μια από τις 37 προτάσεις για το βραβείο «Καλής Διοίκησης» του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή 2021.