15/01/2024

Συνέντευξη στην εφημερίδα Μακεδονία της Κυριακής: Η Ελλάδα είναι σήμερα «πρωταθλήτρια» στην ανάπτυξη

Το πρώτο μεγάλο στοίχημα του 2024 θα είναι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ). Πώς θα βαδίσει η Ευρώπη στο μέλλον; Με την παλιά δημοσιονομική πειθαρχία ή με πιο χαλαρωμένα τα λουριά;

Η αναθεώρηση του ΠΔΠ είναι, πράγματι, ένα από τα κορυφαία γεγονότα του 2024. Στην Ολομέλεια καταρτίσαμε τη θέση μας με κύριο μέλημά μας ο Προϋπολογισμός να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες κρίσεις. Παράλληλα, στην Ευρωομάδα της ΝΔ στηρίζουμε τις προσπάθειες του πρωθυπουργού, στο Συμβούλιο, να αυξηθούν τα κονδύλια και να ενισχυθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, ενώ ζητούμε μεγαλύτερη ευελιξία στη χρήση των πόρων. Κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 1ης Φεβρουαρίου, αναμένεται η θέση του Συμβουλίου επί του Προϋπολογισμού.

Η Ελλάδα έχει πάψει να είναι το προβληματικό παιδί της Ευρώπης και η ελληνική οικονομία εισπράττει διεθνείς επαίνους. Είναι έτσι και στους κύκλους της ΕΕ; Πού οφείλεται αυτό;

Η χώρα μας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τιμόνι, εφαρμόζει ένα υπεύθυνο και σοβαρό πρόγραμμα οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Σήμερα, η Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια» στην ανάπτυξη, στις εξαγωγές και στις άμεσες ξένες επενδύσεις, έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και βρίσκεται στην κορυφή της λίστας 35 χωρών του Economist, για τις επιδόσεις της στην οικονομία. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο που στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρωταγωνιστεί με τις προτάσεις της, όπως το Πράσινο Πιστοποιητικό, το πλαφόν στο φυσικό αέριο και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Παρόλα αυτά οι διεθνείς αβεβαιότητες συνεχίζουν να υπάρχουν. Βλέπετε κινδύνους για να βρεθούμε εκεί που ήμασταν στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας; Και τι πρέπει να προσέξουμε;

Η πραγματικότητα είναι πως η Ευρωπαϊκή Ένωση εξελίσσεται μέσα από τις διαρκώς μεταλλασσόμενες κρίσεις. Το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης βρήκε την οικονομική μας πολιτική εντελώς απροετοίμαστη απέναντι σε ένα οικονομικό σοκ τέτοιας κλίμακας. Κατά την πανδημία, η οποία έπληξε σημαντικά την Ευρώπη, τα αντανακλαστικά ήταν εμφανώς καλύτερα. Απέναντι στην ενεργειακή κρίση η Ένωση ήταν ακόμη καλύτερα προετοιμασμένη. Σήμερα, παρά τη διεθνή αστάθεια, η Ευρώπη συνεχίζει να εξελίσσεται και ενεργεί απέναντι σε αναδυόμενους κινδύνους πιο αποτελεσματικά από κάθε άλλη φορά.

Σημαντικό ραντεβού της χρονιάς είναι και οι ευρωεκλογές του Ιουνίου. Υπάρχει πανευρωπαϊκό διακύβευμα;

Από την ανάγκη για κρίσιμες πρώτες ύλες μέχρι το μεσανατολικό και τον πόλεμο στην Ουκρανία, η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Ας μην ξεχνάμε πως η αυτονομία είναι ελληνική λέξη, προέρχεται από τις λέξεις «αὐτός» και «νόμος» και σημαίνει να είσαι ελεύθερος να φτιάξεις τους δικούς σου κανόνες, που βασίζονται σε αξίες και αρχές, όπως η δημοκρατία και ο διάλογος, στις οποίες στηρίχτηκαν οι ιδρυτές της Ένωσης. Ενισχύοντας, λοιπόν, τη στρατηγική μας αυτονομία, προστατεύουμε τη δημοκρατία και εξασφαλίζουμε το μέλλον της Ευρώπης. Αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα.

Φοβάστε μία ενίσχυση των αντιευρωπαϊκών φωνών στις εκλογές αυτές;

Παρά τη νίκη του Ντόναλντ Τουσκ στις εκλογές της Πολωνίας, η άνοδος της ακροδεξιάς εξακολουθεί να αποτελεί μια θλιβερή πραγματικότητα στην Ευρώπη. Ιδιαίτερα σε προεκλογικές περιόδους, οι φωνές του λαϊκισμού συχνά εργαλειοποιούν την έξαρση των μεταναστευτικών ροών και εκμεταλλεύονται τις υφιστάμενες κρίσεις για την εξυπηρέτηση των δικών τους πολιτικών συμφερόντων. Το έχουμε δει να συμβαίνει στο παρελθόν, σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και δεν θα αποτελέσει έκπληξη, εάν οι αντιευρωπαϊκές αυτές δυνάμεις ενισχυθούν στις ερχόμενες εκλογές. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι ειδικά σήμερα χρειαζόμαστε μια σοβαρή συζήτηση για την Ευρώπη. Το οφείλουμε στους Ευρωπαίους πολίτες, το οφείλουμε στη δημοκρατία.

Ποιο είναι το διακύβευμα των ευρωεκλογών για την Ελλάδα;

Το διακύβευμα για την πατρίδα μας είναι να διατηρήσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, σε μία περίοδο έντονης γεωπολιτικής αστάθειας. Η χώρα μας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για δεύτερη συνεχή θητεία, εξασφαλίζει έναν ορίζοντα κυβερνητικής και πολιτικής σταθερότητας, που συνιστά πραγματικό «χρυσάφι» για την ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, η κυβέρνηση της ΝΔ με αποφασιστικότητα και σιγουριά μεριμνά για την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θωρακίζει τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και ενισχύει το δίκτυο των συμμαχιών της, καθιστώντας την Ελλάδα έναν ισχυρό πόλο ασφάλειας στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο. Είναι, λοιπόν, στοιχεία που οφείλουμε να τα διαφυλάξουμε.

Βλέπετε ότι η χαλαρή ψήφος που πάντα καταγράφεται στις ευρωεκλογές της Ελλάδας, αλλά και η αποχή, να μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το εκλογικό αποτέλεσμα της ΝΔ; Και να δυσκολέψουν μετά τη διακυβέρνηση της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Το πιο αποτελεσματικό «αντίδοτο» στη χαλαρή ψήφο των Ελλήνων και των Ελληνίδων είναι η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου. Οι ευρωεκλογές δεν είναι μια «χαλαρή» διαδικασία. Αντιθέτως, έχουν αντίστοιχη βαρύτητα με εκείνη των εθνικών εκλογών. Η άμεση εφαρμογή της εμβληματικής αυτής πολιτικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης της ΝΔ, στις ευρωεκλογές, το αποδεικνύει περίτρανα. Πρόκειται για μία κοινωνική μεταρρύθμιση που θα άρει όλα τα πραγματικά και πρακτικά εμπόδια της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των πολιτών, τον Ιούνιο.

Στη χώρα μας άνοιξε αυτές τις ημέρες η συζήτηση για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αλλά και για την τεκνοθεσία. Ποια είναι η γνώμη σας;

Ένα τόσο πολύπλοκο ζήτημα δεν μπορούμε να το αντιμετωπίζουμε απλά με ένα «ναι» ή ένα «όχι». Έχει νομικές, κοινωνικές και επιστημονικές διαστάσεις, οι οποίες πρέπει να μελετηθούν και να αναλυθούν διεξοδικά. Πιστεύω ότι πρέπει να μιλήσουμε, να ακούσουμε, να συνθέσουμε και να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα που δεν θα διχάζει, αλλά θα ενώνει και δεν θα αδικεί καμία πλευρά. Επομένως, ας πάρουμε θέση επί των πραγματικών συνθηκών, όταν θα έχουμε το τελικό κείμενο με όλες τις προσθήκες ή τις διορθώσεις, που θα έχουν προκύψει από έναν καλοπροαίρετο και τεκμηριωμένο διάλογο.

Για το τέλος κάτι προσωπικό: Η κατάρτιση της ευρωλίστας είναι υπόθεση του πρωθυπουργού. Εσείς να εκτιμήσω ότι επιθυμείτε να δώσετε τη μάχη για την επανεκλογή σας;

Σήμερα, έχω την τιμή να είμαι αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωομάδας της ΝΔ, υπερασπιζόμενη τις εθνικές μας θέσεις, διαψεύδοντας τα fake news κατά της πατρίδας μας, και αγωνιζόμενη για τη βελτίωση της ζωής των Ευρωπαίων πολιτών, ως εισηγήτρια κρίσιμων φακέλων για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Έχω ήδη θέσει τον εαυτό μου στη διάθεση του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ, για να δώσουμε μαζί τη μάχη των ευρωεκλογών για την Ελλάδα της αξιοπρέπειας και της υπερηφάνειας.

Δημοσιεύθηκε στη “ΜτΚ” στις 14.01.2024