11/06/2020

Στον ραδιοφωνικό σταθμό “ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ FM”: “Από τη στιγμή που ήρθαν στον Έβρο οι κορυφαίοι θεσμικοί παράγοντες, υπάρχει μια ξεκάθαρη μεταστροφή του κλίμακος.”

Ομάδα εργασίας συγκροτήθηκε από ευρωβουλευτές, με στόχο να εξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο οι ίδιοι λειτούργησαν την περίοδο του lockdown και να αποφασιστεί τι μπορεί να υιοθετηθεί στο μέλλον στη λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου, ανέφερε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “ΠΡΑΚΤΟΡΕΊΟ FM”, η ευρωβουλευτής της ΝΔ Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου.

«Το να παίρνεις ένα αεροπλάνο κάθε εβδομάδα είναι δύσκολο, χρονοβόρο, κοστοβόρο και ρυπαίνει το περιβάλλον, και θεωρώ ότι θα κατασταλάξουμε σε μια λειτουργία που έχει ένα κομμάτι τηλεργασίας και τηλεδιασκέψεων προπαρασκευαστικό» είπε η κ. Αναγνωστοπούλου και διευκρίνισε πως «τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη φυσική παρουσία στις πολιτικές συζητήσεις στην Ολομέλεια και στη διαπραγμάτευση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει ένας συνδυασμός πραγμάτων».

Αναφερόμενη στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στο οποίο συμμετέχει με τίτλο: “Η Επόμενη Μέρα” η ευρωβουλευτής της ΝΔ, επισήμανε ότι «εάν η Ευρώπη είχε κοινές πολιτικές σε περισσότερα θέματα τα τελευταία δέκα χρόνια, θα είχαμε εξοικονομήσει 2,2 δισ. ευρώ το χρόνο και θα είχαμε παράξει 14% περισσότερο του συνολικού μας ΑΕΠ. Αυτά είναι που χάσαμε επειδή δεν ήμασταν πιο κοντά».

Περιγράφοντας τις καταστάσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει εξαιτίας της πανδημίας COVID-19, τόνισε ότι αναθεώρησε πολλές σκέψεις της και εκμυστηρεύτηκε πως, «εγώ πίστευα ότι η ΕΕ είναι σε μια αέναη πορεία που σιγά- σιγά ενοποιούμαστε και αυτό θα μπορούσε να παράγει περισσότερη ευημερία για όλους, όμως πλέον ούτε αυτό είναι δεδομένο. Μετά το πρώτο σοκ που έπαθε η Ευρώπη με την πανδημία, που οι χώρες έκλεισαν τα σύνορα τους για να προστατεύσουν τους ανθρώπους τους, που είναι μια φυσιολογική αντίδραση, νομίζω ότι η Ευρώπη βρήκε έναν βηματισμό που θεωρώ ότι μας βοήθησε όλους».

Σχολιάζοντας την προκλητική στάση της Τουρκίας και το πώς αντιδρά η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράμμισε πως «από τη στιγμή που ήρθαν στον Έβρο οι κορυφαίοι θεσμικοί παράγοντες, υπάρχει μια ξεκάθαρη μεταστροφή του κλίμακος. Αυτό το εισπράττω και στο Ευρωκοινοβούλιο. Υπάρχει μια μεγαλύτερη κατανόηση αυτού που για μας ήταν δεδομένο, ότι δηλαδή τα σύνορα μας είναι και τα σύνορα της Ευρώπης και ότι ο εκβιασμός του Ερντογάν με την εργαλειοποίηση των μεταναστών και των προσφύγων, δεν απευθυνόταν μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη και τώρα το κατάλαβαν και οι Ευρωπαίοι».

«Υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη ρητορική σε θέμα καταδίκης της Τουρκίας για τις εξόφθαλμες και προκλητικές ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο των θαλασσών. Άλλο τα λόγια και άλλο οι πράξεις όμως. Έχει και άλλα εργαλεία η ΕΕ εάν θέλει να απειλήσει ή να “τσούξει” πολιτικά την Τουρκία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Ασημακοπούλου και προσέθεσε πως «έχουμε μια τελωνειακή ένωση και υπάρχουν αυτή τη στιγμή εμπορική πόλεμοι που διεξάγονται παγκοσμίως». «Οι δασμοί και οι κυρώσεις στο πλαίσιο της εμπορικής πολιτικής είναι ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για να δείξουν τις διαθέσεις τους η μια πλευρά στην άλλη και αυτό η ΕΕ δεν το έχει χρησιμοποιήσει ακόμα καθόλου» επισήμανε.