30/08/2023

Παρέμβαση για τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης στη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση ενδιάμεσης αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027

Την έμπρακτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέναντι στις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης, ζήτησε η Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κα Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, στη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση ενδιάμεσης αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027.

Συγκεκριμένα, η κα Ασημακοπούλου αναφέρθηκε στη σκληρή δοκιμασία που περνά η Ελλάδα, εξαιτίας των πολλαπλών και ισχυρών πύρινων μετώπων. Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνδράμουν στην αντιμετώπιση των πρωτοφανών πυρκαγιών στην Ελλάδα, όπως και τους ήρωες και τις ηρωίδες, οι οποίοι με αυταπάρνηση δίνουν άνισες μάχες με την πύρινη λαίλαπα.

Η κα Ασημακοπούλου τόνισε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν καταλυτικές επιπτώσεις στην πραγματική ζωή των Ευρωπαίων πολιτών. Παράλληλα, καλωσορίζοντας την αναφορά για αύξηση κατά 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για το Αποθεματικό Αλληλεγγύης και Επείγουσας Βοήθειας, στην Έκθεση, υπογράμμισε τη ζωτική σημασία που έχουν τα χρήματα αυτά για την αντιμετώπιση των συνεπειών των ανεπανάληπτων πυρκαγιών που πλήττουν την Ελλάδα.

Κλείνοντας, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι σαφές ότι οι κοινοί μας αγώνες κατά της κλιματικής κρίσης πρέπει να εστιάσουν άμεσα και στην πρόληψη και πρέπει να υποστηρίζονται έμπρακτα από τον προϋπολογισμό της Ένωσης».

Ακολουθεί το βίντεο και το κείμενο της παρέμβασης στην Επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε,

Όπως όλοι γνωρίζουμε, δυστυχώς η πατρίδα μου, η Ελλάδα δοκιμάζεται αυτή την ώρα πολύ σκληρά από πολλαπλά και πολύ ισχυρά μέτωπα πυρκαγιών. Πλήθος κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των πρωτοφανών πυρκαγιών στην Ελλάδα και ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους από καρδιάς, όπως ευχαριστούμε βεβαίως και όλους τους ήρωες και τις ηρωίδες, οι οποίοι δίνουν με αυταπάρνηση άνισες μάχες με την πύρινη λαίλαπα.

Η ενότητα και η αλληλεγγύη απέναντι στις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης πρέπει να υποστηρίζονται έμπρακτα και κατά προτεραιότητα όταν συζητάμε σε αυτή την αίθουσα και σε αυτή την επιτροπή για τον προϋπολογισμό της Ένωσης. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξάλλου, έχουν καταλυτικές επιπτώσεις στην πραγματική ζωή των Ευρωπαίων πολιτών.

Καλωσορίζω, λοιπόν, την αναφορά στην έκθεση για αύξηση 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για το Αποθεματικό Αλληλεγγύης και Επείγουσας Βοήθειας. Τα χρήματα αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή βοήθειας στην αντιμετώπιση των συνεπειών και της κλιματικής κρίσης γενικότερα, αλλά και βεβαίως των ανεπανάληπτων πυρκαγιών που πλήττουν την Ελλάδα.

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Είναι σαφές ότι οι κοινοί μας αγώνες κατά της κλιματικής κρίσης πρέπει να εστιάσουν άμεσα και στην πρόληψη και βεβαίως πρέπει να υποστηρίζονται έμπρακτα από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σας ευχαριστώ.