23/12/2023

Ενημερωτική εκστρατεία : «Το όραμα του ΕΛΚ για τον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό»

Τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό και την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) παρουσίασε με τη νέα της καμπάνια η Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμών, κυρία Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου. Πρόκειται για την πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία εντάσσεται το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και ανήκουν οι 7 Ευρωβουλευτές της.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), με Πρόεδρο τον Manfred Weber και Αντιπρόεδρο τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, απαριθμεί σήμερα 177 Ευρωβουλευτές και κατέχει ισχυρή θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τόσο ως προς τον καθορισμό της πολιτικής ατζέντας όσο και ως προς την επικράτηση των θέσεών του στις πιο κρίσιμες αλλά και στις περισσότερες ψηφοφορίες στην Ολομέλεια, από το 1999. Στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, μάλιστα, μέλη του ΕΛΚ κατέχουν πολλές ηγετικές θέσεις, με την κα Ασημακοπούλου, που είναι Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου, να αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. 

Το ΕΛΚ είναι η πολιτική ομάδα που συμμετέχει με αποφασιστικότητα, όραμα και υπευθυνότητα στη λήψη των αποφάσεων και συνεισφέρει ουσιαστικά στο νομοθετικό έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παράλληλα, πρωταγωνιστεί με τις θέσεις του στον δημόσιο διάλογο και συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση της πολιτικής της ΕΕ, με γνώμονα την ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών και την προάσπιση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και η αλληλεγγύη.

Η Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας, μέσω της καμπάνιας της, εξηγεί τα στάδια κατάρτισης του ετήσιου Προϋπολογισμού της ΕΕ, καθώς και τη σημασία του, ως κινητήρια δύναμη της Ένωσης για την υλοποίηση των στόχων της. Η κυρία Ασημακοπούλου υπογραμμίζει ότι το ΕΛΚ αγωνίστηκε, ώστε οι προτεραιότητές του, όπως η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, η ενδυνάμωση των νέων αγροτών, η περεταίρω στήριξη των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, καθώς και η έρευνα, να περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό της Ένωσης για το 2024, που υιοθετήθηκε τον Νοέμβριο. Το ΕΛΚ, μάλιστα, κατάφερε να εξασφαλίσει 665 εκ. ευρώ επιπλέον, σε σχέση με την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Ακόμη, κατά την αναθεώρηση του ΠΔΠ 2021-2027, το ΕΛΚ πρωτοστάτησε στον αγώνα υπέρ της ενίσχυσης, κατά 10 δισ. ευρώ, της αρχικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Η εξασφάλιση περισσότερων πόρων στον προϋπολογισμό, μέσω του Αποθεματικού Αλληλεγγύης και Επείγουσας Βοήθειας, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής άλλαγής που έπληξαν την Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι, αλλά και η αντιμετώπιση των εξωτερικών και εσωτερικών μεταναστευτικών πιέσεων, αποτελούν επίσης σημαντικές προτεραιότητες του ΕΛΚ. 

Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά η κυρία Ασημακοπούλου «το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, υποστηρίζει μια συλλογική προσέγγιση, η οποία είναι απαραίτητη για να καταλήξουμε σε ένα ενδυναμωμένο πρόγραμμα, που θα εξασφαλίσει την ικανότητα της Ένωσης να ανταποκριθεί σε τρέχουσες αλλά και νέες κρίσεις, με προτεραιότητα την ασφάλεια και την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών». 

Δημοσιεύθηκε στις 22.12.2023 στην ιστοσελίδα ellada24.gr