02/01/2024

Ενημερωτική εκστρατεία : «Ο εφοδιασμός της ΕΕ με κρίσιμες πρώτες ύλες στην καρδιά των προτεραιοτήτων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για μια αυτόνομη Ευρώπη»

Τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τον εφοδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με κρίσιμες πρώτες ύλες παρουσίασε με τη νέα της καμπάνια η Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου, κα Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου. Πρόκειται για την πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία εντάσσεται το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και ανήκουν οι 7 Ευρωβουλευτές της.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), με Πρόεδρο τον Manfred Weber και Αντιπρόεδρο τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, απαριθμεί σήμερα 177 Ευρωβουλευτές και κατέχει ισχυρή θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τόσο ως προς τον καθορισμό της πολιτικής ατζέντας όσο και ως προς την επικράτηση των θέσεών του στις πιο κρίσιμες αλλά και στις περισσότερες ψηφοφορίες στην Ολομέλεια, από το 1999. Στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, μάλιστα, μέλη του ΕΛΚ κατέχουν πολλές ηγετικές θέσεις, με την κα Ασημακοπούλου, που είναι Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου, να αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Το ΕΛΚ είναι η πολιτική ομάδα που συμμετέχει με αποφασιστικότητα, όραμα και υπευθυνότητα στη λήψη των αποφάσεων και συνεισφέρει ουσιαστικά στο νομοθετικό έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παράλληλα, πρωταγωνιστεί με τις θέσεις του στον δημόσιο διάλογο και συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση της πολιτικής της ΕΕ, με γνώμονα την ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών και την προάσπιση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και η αλληλεγγύη.

Μέσω της καμπάνιας της, η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναδεικνύει τη σημασία του εφοδιασμού της Ευρώπης με κρίσιμες πρώτες ύλες, που θεωρούνται απαραίτητες για να επιτευχθούν οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, και εξηγεί με πρακτικούς όρους τη χρήση τους στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Για το ΕΛΚ οι κρίσιμες πρώτες ύλες συνιστούν αναγκαία συνθήκη για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, τη στρατηγική αυτονομία και το μέλλον της ΕΕ, με την Πράξη για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες, που ψηφίστηκε στην Ολομέλεια τον Δεκέμβριο του 2023, να θεωρείται σαφέστατα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Το ΕΛΚ, μάλιστα, έχει συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση της τελικής μορφής της Πράξης, με προτάσεις που μειώνουν τη γραφειοκρατία, στηρίζουν την εγχώρια παραγωγή των κρίσιμων πρώτων υλών και προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία ως προς τη διαμόρφωση της λίστας των αναγνωρισμένων κρίσιμων πρώτων υλών στρατηγικής σημασίας, όπως το αλουμίνιο. Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Ευρωβουλευτή, μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης, καθώς «έχει σημαντικές προοπτικές σε θέματα κρίσιμων πρώτων υλών», ιδίως ως προς το αλουμίνιο και το γάλλιο.

Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά η κα Ασημακοπούλου, ως εισηγήτρια του ΕΛΚ για τον συγκεκριμένο φάκελο στη Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου, «η Πράξη για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες θα μας βοηθήσει να μειώσουμε την εξάρτησή μας από έναν και μόνο προμηθευτή και να συνεργαστούμε με άλλες χώρες για να εξασφαλίσουμε ότι έχουμε εναλλακτικές λύσεις όπως και να εκμεταλλευτούμε ευκαιρίες που υπάρχουν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Δημοσιεύθηκε στο ellada24.gr στις 29.12.2023