18/06/2020

Έκκληση Α.Μ. Ασημακοπούλου για καταδίκη της Τουρκίας για την καμπάνια παραπληροφόρησης και τη διακίνηση fake news σχετικά με την κατάσταση στα Ελληνοτουρκικά σύνορα

Την καταδίκη της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καμπάνια παραπληροφόρησης και τη διακίνηση fake news σχετικά με την κατάσταση στα Ελληνοτουρκικά σύνορα ζήτησε η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κα Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου στο πλαίσιο συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τον αντίκτυπό της στην ελευθερία της έκφρασης.

«Έχουμε χρέος να προστατεύουμε την Ευρώπη και τους πολίτες της από την παραπληροφόρηση. Έχουμε χρέος να υπηρετούμε την αλήθεια και να εκθέτουμε όσους συνειδητά τη διαστρεβλώνουν προς ίδιον όφελος. Έχουμε χρέος να φροντίζουμε η αλήθεια να λάμπει σε όλα τα θέματα» είπε η κα Ασημακοπούλου και με αφορμή τη συζήτηση για τη διακίνηση ψευδών ειδήσεων για την πανδημία από χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα σημείωσε εμφατικά: «Ελπίζω η Επιτροπή να συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση και να δείξει την ίδια αποφασιστικότητα και σε άλλες περιπτώσεις όπως της Τουρκίας η οποία αναίσχυντα προχώρησε σε καμπάνια παραπληροφόρησης σχετικά με την κατάσταση στα Ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου εργαλειοποιεί πρόσφυγες και μετανάστες χρησιμοποιώντας τους ως πιόνι στη γεωπολιτική σκακιέρα στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, όπως διαπίστωσαν και οι ηγέτες της Ευρώπης ιδίοις όμμασι».
Και κατέληξε λέγοντας: «Δεν μπορούμε να ανεχτούμε την προσβολή της αλήθειας γιατί είναι προσβολή των Ευρωπαϊκών μας αξιών και εν τέλει της ίδιας της δημοκρατίας».

Ακολουθεί το κείμενο της τοποθέτησης της κας Ασημακοπούλου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 18 Ιουνίου 2020 στα αγγλικά:

«Commission Vice-President Věra Jourová finally “named and shamed” China, along with Russia, this week in the communication on ‘Tackling COVID-19 disinformation’ for engaging in “targeted influence operations and disinformation campaigns around COVID-19 in the EU, its neighborhood and globally, seeking to undermine democratic debate and exacerbate social polarisation, and improve their own image in the COVID-19 context”.
It is our duty to protect Europe and its citizens.
It is our duty to tell the truth and to reveal the sources that intentionally cloud it or twist it to serve their own interests.
It is our duty to ensure that the truth shines through on all occassions.
I do hope the Commission continues in this direction and exhibits the same determination in other contexts such as Turkey’s shameless disinformation campaign about the situation at the Greek-Turkish border, where refugees and migrants are being used as pawns in Turkey’s geopolitical chess game at Europe’s external borders, as European leaders had the chance to see with their own eyes.
After all, an afront to the truth is an afront to European values.
It is an afront to democracy itself and it cannot be tolerated».