05/11/2019

Δ.Τ. «Ο Ευρωπαϊκός κλάδος αλουμινίου ανάμεσα σε συμπληγάδες Κίνας-ΗΠΑ»

Με πρωτοβουλία της Αντιπροέδρου της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου και ευρωβουλευτού κυρίας Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019 συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος αλουμινίου στην παγκόσμια εμπορική σκηνή.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον ΟΟΣΑ, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, και τις ενώσεις Ελληνικής και Ευρωπαϊκής βιομηχανίας αλουμινίου. 

Η κυρία Ασημακοπούλου υπογράμμισε το στρατηγικό ρόλο του κλάδου αλουμινίου τόσο για την Ευρωπαϊκή όσο και την Ελληνική οικονομία. Στην Ευρώπη, ο κλάδος αλουμινίου είχε τζίρο 40 δις ευρώ το 2018, ενώ απασχόλησε πάνω από 1 εκατομμύρια ανθρώπους σε 600 μονάδες.

Στην Ελλάδα, το 2018, ο κλάδος αλουμινίου απασχόλησε πάνω από 80 χιλιάδες εργαζόμενους, συμβάλλοντας κατά 4,3 δις ευρώ στο ΑΕΠ. Οι εξαγωγές του κλάδου αντιπροσωπεύουν το 5,7% των συνολικών εξαγωγών της χώρας.

Η κυρία Ασημακοπούλου επεσήμανε  ότι ο Ευρωπαϊκός κλάδος αλουμινίου βρίσκεται σήμερα ανάμεσα σε συμπληγάδες. Από τη μία πλευρά, η Κίνα με σειρά αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, όπως κρατικές επιχορηγήσεις και χαμηλότοκα δάνεια προς τις επιχειρήσεις της, αυξάνει την προσφορά αλουμινίου συμπιέζοντας προς τα κάτω τις τιμές του. Από την άλλη πλευρά, οι πολιτικές εμπορίου του Ντόναλντ Τραμπ στηριζόμενες στο δόγμα «πρώτα η Αμερική», όπως η επιβολή δασμών στα Ευρωπαϊκά προϊόντα, πλήττει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων μας. Και οι δύο ασκούν αρνητική επίδραση στην απασχόληση και τον τζίρο του κλάδου αλουμινίου της ΕΕ.

Κλείνοντας η Ελληνίδα ευρωβουλευτής υποστήριξε την ανάγκη για περισσότερη διαφάνεια από την πλευρά των εμπορικών εταίρων της ΕΕ, περεταίρω ενίσχυση των Ευρωπαϊκών εμπορικών αμυντικών μέσων, και δυναμική ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ της εμπορικής και βιομηχανικής πολιτικής της ΕΕ και της πολιτικής ανταγωνισμού.

Ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κυρία Ασημακοπούλου θα προχωρήσει σε σειρά επαφών με τους αρμόδιους φορείς τόσο σε εθνικό όσο και Ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων των επιχειρήσεων και των εργαζομένων του κλάδου αλουμινίου.