30/10/2021

Δ.Τ. «Τα Ιωάννινα είναι έτοιμα να υποστηρίξουν την υλοποίηση των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας – Θα βρίσκομαι δίπλα στην προσπάθεια αυτή»

Χαιρετισμό σε συνέδριο στα Ιωάννινα, με θέμα: «Αξιοποίηση και Διαχείριση Λιμνών – Δύο λέξεις, πολλές έννοιες και ερμηνείες», απηύθυνε η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κα Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, εστιάζοντας στις καταστροφικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως οι ακραίες πλημμύρες και οι πυρκαγιές, οι οποίες καθιστούν επιτακτική την ανάληψη άμεσης δράσης.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το μεταβαλλόμενο κλίμα θα επηρεάσει κάθε πτυχή της ζωής μας και αναπόφευκτα τις επόμενες γενιές, η κα Ασημακοπούλου επισήμανε ότι από τον Δεκέμβριο του 2019 έχει τεθεί σε εφαρμογή η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο θα διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσω «έξυπνων» πολιτικών, όπως προστατευόμενες περιοχές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθαρές μεταφορές, διαχείριση αποβλήτων και υδάτων και τόσα άλλα.

Η κα Ασημακοπούλου υπογράμμισε ότι η πόλη των Ιωαννίνων βρίσκεται ανάμεσα στις πάνω από 10.000 τοπικές και περιφερειακές αρχές, σε περισσότερες από 50 χώρες, που δηλώνουν έτοιμες να αναλάβουν δράση, για να υποστηρίξουν την υλοποίηση των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας.

Η κα Ασημακοπούλου χαιρέτισε, επίσης, την πρωτοβουλία για το Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια, καθώς και την πρωτοβουλία για το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες. Παράλληλα, συνεχάρη τους συντελεστές του Συνεδρίου, τον Πρόεδρο του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες και Δήμαρχο Δωρίδος, κ. Καπεντζώνη, τον Δήμαρχο Ιωαννιτών, κ. Ελισάφ και τον Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, κ. Φίλιο, για το έργο τους, διαβεβαιώνοντας ότι θα βρίσκεται δίπλα τους, στην προσπάθεια επέκτασης του Δικτύου και προβολής των επιτευγμάτων του.

Ακολουθεί το κείμενο του χαιρετισμού της:

Φίλες και φίλοι,

Ευχαριστώ θερμά τον Πρόεδρο του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες και Δήμαρχο Δωρίδος, κ. Καπεντζώνη, τον Δήμαρχο Ιωαννιτών, κ. Ελισάφ και τον Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, κ. Φίλιο, για την πρόσκληση τους.

Λυπάμαι που ανειλημμένες  υποχρεώσεις δεν μου επιτρέπουν να είμαι σήμερα και αύριο μαζί σας, ώστε να παρακολουθήσω τις εργασίες του Συνεδρίου, και να βρεθώ στα αγαπημένα μου Γιάννενα.

Προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος, δικτύωση και Τοπική Αυτοδιοίκηση, αυτές οι 3 πτυχές του σημερινού σας Συνεδρίου, είναι, πράγματι, βασικά συστατικά για την επιτυχή αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και σας συγχαίρω για την αναγκαία και επίκαιρη πρωτοβουλία σας!

Αναμφίβολα, οι καταστροφικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως οι ακραίες πλημμύρες και οι πυρκαγιές, καθιστούν επιτακτική την ανάληψη άμεσης δράσης.

Εάν δεν ενεργήσουμε τώρα, μέχρι τα μέσα αυτού του αιώνα θα αναγκαστούμε να ζήσουμε σε έναν κόσμο πολύ διαφορετικό από αυτόν που ξέρουμε. Το μεταβαλλόμενο κλίμα θα επηρεάσει κάθε πτυχή της ζωής μας, την υγεία μας, την ασφάλειά μας, την κοινωνία μας ολόκληρη. Και το ίδιο θα επηρεαστούν και οι επόμενες γενεές.

Τον Δεκέμβριο του 2019, εγκαινιάσαμε την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, για τη μετάβαση σε μια πιο δίκαιη, υγιή και ευημερούσα κοινωνία.

Οι φιλόδοξοι στόχοι που έχει θέσει η Ε.Ε. με την Πράσινη Συμφωνία, να γίνει δηλαδή η Ευρώπη μια κλιματικά ουδέτερη περιοχή, έως το 2050, αλλά και να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, κατά τουλάχιστον 55%, έως το 2030, αποτελούν μια τεράστια πρόκληση. Προαπαιτούν, όμως, αποτελεσματικές και αποφασιστικές συνέργειες, με ενέργειες από όλους τους φορείς, κοινωνικούς, βιομηχανικούς και κυβερνητικούς.

Στο ΕΛΚ πιστεύουμε ότι τα χωριά, οι πόλεις και οι περιφέρειες θα διαδραματίσουν κυρίαρχο ρόλο, για την επίτευξη αυτών των φιλόδοξων στόχων.

Ως το πλησιέστερο στους πολίτες επίπεδο διακυβέρνησης και ως φορέας που υλοποιεί συγκεκριμένα έργα επί τόπου, η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο πρωταγωνιστής της πράσινης μετάβασης, για μια πιο βιώσιμη και ανθεκτική Ευρώπη.

Οι πόλεις και οι περιφέρειες είναι αυτές που δείχνουν πώς μπορούμε να φτάσουμε στην κλιματική ουδετερότητα, μέσω «έξυπνων» πολιτικών, όπως προστατευόμενες περιοχές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθαρές μεταφορές, διαχείριση αποβλήτων και υδάτων και τόσα άλλα που θα συζητηθούν στο πλαίσιο αυτού του συνεδρίου.

Το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια, που θα παρουσιάσετε σήμερα, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο σε αυτήν τη μάχη.

Περισσότερες από 10.000 τοπικές και περιφερειακές αρχές, σε πάνω από 50 χώρες, ανάμεσά τους και τα Γιάννενα, δεσμεύονται να αναλάβουν δράση και να συνεργαστούν, για να υποστηρίξουν την υλοποίηση των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας.

Είμαι πεπεισμένη, ότι χωρίς συνεργασία σε κάθε επίπεδο, δεν θα μπορέσουμε ούτε να επιτύχουμε τους στόχους για το κλίμα ούτε να εξασφαλίσουμε την ανάκαμψη.

Πρωτοβουλίες όπως το Σύμφωνο των Δημάρχων, αλλά και το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες, σε μικρότερη κλίμακα, είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων, προς όφελος κάθε πολίτη.

Για αυτό και επικροτώ το έργο σας που, μέσω των συνεργασιών, έμπρακτα εξερευνεί και προτείνει λύσεις για την προστασία και την ανάδειξη των λιμνών και των παραλίμνιων περιοχών.

Ως Ευρωβουλευτής, σας διαβεβαιώνω ότι βρίσκομαι πλάι σας, για τη διερεύνηση μέσων στήριξης και χρηματοδότησης από την ΕΕ, που θα κινητοποιήσουν τις απαραίτητες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, για την επέκταση του δικτύου σας και για την προβολή των επιτευγμάτων σας.

Αγαπητοί σύνεδροι, φίλες και φίλοι, σας εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας και καλή διαμονή στην όμορφη πατρίδα μου!

Όλες οι εργασίες του Συνεδρίου εδώ.