22/10/2021

Άρθρο στους neoiorizontes.gr: “Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID: Μια ελληνική πρόταση που εφαρμόστηκε σε 43 χώρες και 4 ηπείρους”

Μέσα σε λίγους μόλις μήνες, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό ΠιστοποιητικόCOVID,που ήταν μια πρόταση του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, υιοθετήθηκε και κατόπιν καθιερώθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση,ενώ πρόσφατα έλαβε την αναγνώριση ως παγκόσμια επιτυχία, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Βασικός σκοπός της πρότασης, ήταν η διευκόλυνση των μετακινήσεων των ευρωπαίων πολιτών και κυρίως η τόνωση του τουρισμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Στόχος, η αύξηση των τουριστικών εσόδων, αλλά και η διατήρηση των θέσεων εργασίας στον συγκεκριμένο κλάδο, που είχε πληγεί σε μεγάλο βαθμό, σε όλη την περίοδο της πανδημίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, με ομολογουμένως πρωτόγνωρη ταχύτητα, κατέληξαν τελικά σε συμφωνία, σχετικά με το πιστοποιητικό και ο Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID, τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου 2021.Πλέον, στο σύστημα του ψηφιακού πιστοποιητικούείναι συνδεδεμένες43 χώρες, σε 4 ηπείρους, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες, καθώς συνολικά 60 τρίτες χώρες, που ενδιαφέρονται να προσχωρήσουν στο σύστημα, έχουν ήδη προσεγγίσει την Επιτροπή. Το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID χρησιμοποιείται,επίσης, ως «μέσο» πρόσβασης σε διάφορους χώρους, όπως εστιατόρια, θέατρα κ.ά., σε 20 κράτη μέλη.

Εντός της Ε.Ε., εκδόθηκανπερισσότερα από 591 εκατομμύρια ψηφιακά πιστοποιητικά, για αντίστοιχο αριθμό πολιτών της, και μέσω αυτών, αποδεικνύεται ότι ένα άτομο είτε έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19 είτε έχει υποβληθεί σε διαγνωστική εξέταση, με αρνητικό αποτέλεσμα είτεέχει αναρρώσει από τη νόσο. Σε σχετική έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, το 65% των ερωτηθέντων απάντησε ότι το Πιστοποιητικό «αποτελεί το ασφαλέστερο μέσο για ελεύθερες ταξιδιωτικές μετακινήσεις στην Ευρώπη, κατά την πανδημία της COVID-19».

Ουσιαστικά, αποτελεί ένα παγκόσμιο πρότυπο, αφούπροστάτευσε τον τουρισμό σε διεθνές επίπεδο και άναψε το πράσινο φως για πιο ελεύθερες μετακινήσεις, με μεγαλύτερη ασφάλεια, αφήνοντας ένα ισχυρό αποτύπωμα στο κοινό μας ζητούμενο, που είναι μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη «επιστροφή στην κανονικότητα».

Ωστόσο, η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, απαξιώθηκε και χλευάστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, από την πρώτη στιγμή που αυτή κατατέθηκε στο τραπέζι. Αυτό συνεχίστηκε και το επόμενο διάστημα, με τον Αλέξη Τσίπρα να τη χαρακτηρίζει, ως μια «ανοησία» και μια ιδέα «προβληματική, καταδικασμένη να αποτύχει».

Η εφαρμογή του όμως για τη χώρα μας, όπως εξάλλου είχε προβλέψει ο Πρωθυπουργός, λειτούργησε καταλυτικά στην τόνωση της τουριστικής μας βιομηχανίας. Για την περίοδο μέχρι τα τέλη του περασμένου Αυγούστου, τα στοιχεία κατέδειξαν ότι ξεπέρασε ίσως και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες, αφού οι επισκέπτες από το εξωτερικό ξεπέρασαν τα 6 εκατομμύρια, μια επίδοση που είχαμε να δούμε από το 2019. Επίσης, κάποιες προβλέψεις αναφέρουν ότιμέχρι τη λήξη της τουριστικής περιόδου, τα συνολικά έσοδα από τον τουρισμό πιθανόν και να ξεπεράσουν αυτά του 2019. Και αυτό υπό συνθήκες πανδημίας.

Στην πρόσφατηέκθεσήτης,η Ευρωπαϊκή Επιτροπήσημειώνειχαρακτηριστικά ότι«η εφαρμογή του Πιστοποιητικού, σε ολόκληρη την Ε.Ε., δείχνει ότι ήταν κρίσιμο στοιχείο,ως απάντηση της Ευρώπης στην πανδημία», ότι «ήταν το κλειδί για τη στήριξη της ευρωπαϊκής τουριστικής βιομηχανίας»και ότι «είναι μια επιτυχία παγκοσμίως».

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό αποδείχθηκε ότι ήταν μία ελληνική πρόταση που ξεπέρασε, τελικά, ακόμη και τα ευρωπαϊκά σύνορα. Η Ελλάδα, μετά από μια περίοδο που είχε τεθεί στο περιθώριο των ευρωπαϊκών και των διεθνών εξελίξεων, σήμερα έχει καταφέρει να αλλάξει εντελώς τη διεθνή της εικόνα. Απολαμβάνει της εμπιστοσύνης και του σεβασμού της ευρωπαϊκής και της διεθνούς κοινότητας και συνεχώς αναβαθμίζει τη θέση της. Οι επιδόσεις της, σε όλους τους τομείς, γίνονται αντικείμενο διθυραμβικών σχολίων, ενώ συμμετέχει ενεργά στις εξελίξεις,μέσα από σοβαρές θέσεις και προτάσεις, οι οποίες γίνονται αποδεκτές, επιβραβεύονται και αναγνωρίζονται ακόμη και σε διεθνές επίπεδο. Μια από αυτές είναι και το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό.

Είναι μια ελληνική πρόταση που εφαρμόστηκε σε 43 χώρες και 4 ηπείρους, δικαιώθηκε στην πράξη και απέδειξε ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστεί διεθνώς.

Δημοσιεύθηκε στο neoiorizontes.gr στις 20.10.2021