13/01/2022

‘Αρθρο στο maxitisartas.gr: “Ας είναι το 2022 η χρονιά που θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους της πανδημίας.”

Η έλευση του 2022 βρήκε, για μία ακόμη χρονιά, την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με την πανδημία της covid-19, συνεχίζοντας την προσπάθεια να προσαρμοστεί και να αντιμετωπίσει τα δεδομένα της νέας πραγματικότητας.

Ο έλεγχος, η αποδυνάμωση και η πλήρης εξάλειψη της νόσου παραμένει μία από τις μεγάλες προκλήσεις τόσο για την Ευρώπη όσο και για ολόκληρο τον πλανήτη. Η χρονιά που έφυγε, στιγματίστηκε από εκατομμύρια κρούσματα και σημαντικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, καθώς και από τις ισχυρές μεταλλάξεις του ιού, όπως η «Δέλτα». Πρόσφατη μετάλλαξη είναι η «Όμικρον», η οποία έχει επιφέρει ραγδαία διασπορά του κορονοϊού, καθώς παρουσιάζει εξαιρετικά μεγάλη μεταδοτικότητα.

Οι αντοχές της κοινωνίας – από την οποία ζητήθηκαν, λόγω των συνθηκών, μεγάλες θυσίες – των συστημάτων υγείας και της οικονομίας δοκιμάζονται ακόμη, σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε ότι το 2021 αποτέλεσε το χρονικό ορόσημο, για την έναρξη του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού, ενδυναμώνοντας την ελπίδα ότι η υγειονομική κρίση δεν θα αργήσει να μεταβληθεί σε μακρινό παρελθόν και μία κακή ανάμνηση.

Το εμβόλιο κατά της νόσου έχει χαρακτηριστεί ως το «δώρο ζωής», που μας έχει προσφέρει η επιστήμη και αναμφισβήτητα η ανακάλυψή του συνέβαλε στην προστασία και διάσωση εκατομμυρίων ανθρώπινων ζωών. Μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατέδειξε ότι κατά το διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Νοεμβρίου 2021, στην Ελλάδα, αποφεύχθηκαν 12.175 θάνατοι, ως αποτέλεσμα του εμβολιασμού. Ο εμβολιασμός εξακολουθεί να παραμένει το σημαντικότερο όπλο ενάντια στην πανδημία, ενώ πλέον 3 στους 4 ενήλικες, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Η μεγάλη αυτή ανταπόκριση των πολιτών, όμως, δεν σημαίνει ότι έχουμε απαλλαγεί από την πανδημία. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υποτιμάται η διασπορά του κορονοϊού και κυρίως, η αναγκαιότητα του εμβολιασμού όλων. Αν και η τελευταία μετάλλαξη ήδη καταγράφει υψηλούς αριθμούς στην εξάπλωση της μόλυνσης, υπάρχουν ακόμη συμπολίτες μας που διατηρούν επιφυλακτική στάση κι έχουν ακόμη τους προβληματισμούς τους, απέναντι στα εμβόλια. Σύμφωνα με όλα τα επίσημα στοιχεία, οι ανεμβολίαστοι συνάνθρωποί μας είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο.

Στη χαραυγή της νέας χρονιάς, το μήνυμα για πλήρη εμβολιασμό εξακολουθεί να είναι σταθερά επίκαιρο και αναγκαίο, σε συνδυασμό με την ευλαβική τήρηση των υγειονομικών κανόνων που συστήνουν οι ειδικοί. Συνεπώς, προτρέπω τους συμπολίτες μου να αξιοποιήσουν αυτό το αγαθό και να εμβολιαστούν όσο πιο σύντομα γίνεται, αντικαθιστώντας τον φόβο τους με την εμπιστοσύνη προς την επιστήμη, για την προστασία τη ζωής τους, αλλά και της ζωής των αγαπημένων τους ανθρώπων.

Κοινή επιθυμία και πρωταρχικός στόχος όλων μας είναι να πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Ο εμβολιασμός είναι ο μοναδικός και σίγουρος τρόπος για να το πετύχουμε, διασφαλίζοντας πρωτίστως την υγεία μας, αλλά και την ομαλή επιστροφή μας στην κανονικότητα. Είναι στο χέρι μας να κερδίσουμε. Ας βοηθήσουμε όλοι μαζί, ώστε το 2022 να είναι η χρονιά που θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους της πανδημίας και να βγούμε όλοι νικητές της ζωής.

Δημοσιεύθηκε στο maxitisartas.gr στις 12/1/2022.