01/10/2021

Άρθρο στο lifo.gr: «Ανάπτυξη και ισχυρή οικονομία σημαίνουν γεωπολιτική ισχύ και εθνική ασφάλεια»

ΚΑΝΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να αμφισβητήσει ότι η Ελλάδα, παρά τις αντιξοότητες και τις δύσκολες συγκυρίες, κάνει σταθερά βήματα προς τα εμπρός. Η Ελλάδα αλλάζει, ισχυροποιείται και προοδεύει. Διασφαλίζει συνθήκες ευημερίας για τους πολίτες και διεκδικεί δυναμικά τον πρωταγωνιστικό ρόλο που της αξίζει, στις εξελίξεις στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Αυτό σίγουρα δεν προέκυψε τυχαία. Είναι το αποτέλεσμα της υλοποίησης μιας συνεκτικής εθνικής στρατηγικής, από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θέτει την οικονομία σε ανθεκτική, βιώσιμη και δυναμική τροχιά ανάπτυξης.

Στο εσωτερικό καταφέραμε να αποσβέσουμε τους κλυδωνισμούς που επέφερε η πανδημία, δίνοντας προτεραιότητα στη δημόσια υγεία, ενισχύοντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας και περιορίζοντας, σε μεγάλο βαθμό, τις οικονομικές συνέπειες για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Παράλληλα, με τολμηρές μεταρρυθμίσεις και τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, αποκαταστάθηκε η διεθνής εικόνα της χώρας, καθώς και το κλίμα εμπιστοσύνης σε αγορές και επενδυτές, με αποτέλεσμα η Ελλάδα, σήμερα, να αποτελεί θετικό παράδειγμα ανάπτυξης και ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

Ισχυρός κρίκος του μεταρρυθμιστικού σχεδίου της κυβέρνησης αποτελεί το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Εξωστρέφεια, που παρουσίασε πρόσφατα το Υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως έχω πολλές φορές επισημάνει, ανάπτυξη της οικονομίας σημαίνει ανταγωνιστικότητα. Και με προϋπόθεση την ανταγωνιστικότητα, απόλυτο κριτήριο είναι η εξωστρέφεια, με τη μέγιστη αξιοποίηση της οικονομικής διπλωματίας. Η ανάπτυξη θεμελιώνεται στη βάση της δημιουργίας πλούτου. Πλούτου που διανέμεται δίκαια και παραγωγικά, εξασφαλίζοντας μια ανάπτυξη ισχυρή και αειφόρο. Μια ανάπτυξη που τελικά οδηγεί στην ευημερία για όλους, στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, σε περισσότερες ευκαιρίες για αυτούς που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και σε καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας –κυρίως για τους νέους– σε ανταγωνιστικούς κλάδους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο της πανδημίας και των δυσκολιών που αυτή επέφερε διεθνώς, στο παγκόσμιο εμπόριο και την οικονομία η Ελλάδα κατέγραψε αύξηση των εξαγωγών της κατά 24,7%, καθώς επίσης και αύξηση στις ξένες επενδύσεις κατά 34%. Σημαντικό ρόλο γι’ αυτήν τη θεαματική επίδοση διαδραμάτισε η επιλογή της κυβέρνησης να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες όλων των διεθνών οικονομικών σχέσεων, και πρωτίστως η δομή του Enterprise Greece, στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η συνέργεια όλων των δυνάμεων του εθνικού μας κεφαλαίου, όπως οι δομές του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι ικανοί διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και η Ευρωπαϊκή Εργαλειοθήκη θέτουν τους σταθερούς πυλώνες προκειμένου η χώρα μας να κοιτάζει αισιόδοξα, αλλά και αποφασιστικά, προς τις διεθνείς αγορές.

Ένα σημαντικό παράδειγμα για τις δυνατότητες που δίνονται σήμερα αποτελεί η συνδρομή στο Enterprise Greece της διαδικτυακής πλατφόρμας Access2Markets, που δημιούργησε η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της οποίας έχω την τιμή να είμαι αντιπρόεδρος.

Η πλατφόρμα Access2Markets είναι ένα δυναμικό εργαλείο εξωστρέφειας που υποστηρίζει και βοηθά μικρομεσαίες επιχειρήσεις των κρατών μελών της Ε.Ε. να στραφούν προς 75 χώρες εκτός Ε.Ε., αξιοποιώντας περισσότερες από 40 Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου.

Είναι σημαντικό, ειδικά σήμερα, να αξιοποιήσουμε τις σχέσεις φιλίας και να ενισχύσουμε τους οικονομικούς μας δεσμούς, με τις παραδοσιακές αγορές των Βαλκανίων, της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, αλλά και να απευθυνθούμε παράλληλα προς νέες αγορές, όπως αυτές της Ινδίας και της Αφρικής, αξιοποιώντας και τις σύγχρονες πρακτικές της οικονομικής διπλωματίας.

Σύμφωνα, άλλωστε, με το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, η χώρα μας –σε βάθος πενταετίας– μπορεί να υποστηρίξει εξαγωγές που αγγίζουν τα 8,7 δισ. ευρώ, οι οποίες με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν πολλαπλασιαστικά οφέλη, ύψους 21,6 δισ. ευρώ (8,1% του ΑΕΠ) και 50.000 νέες θέσεις εργασίας.

Ανάπτυξη και ισχυρή οικονομία σημαίνουν γεωπολιτική ισχύ και εθνική ασφάλεια. Το Εθνικό Σχέδιο Εξωστρέφειας δεν εξασφαλίζει μόνο τους όρους για ανάπτυξη και ευημερία, αλλά μπορεί να αποτελέσει και καταλυτικό παράγοντα προκειμένου η Ελλάδα να εδραιωθεί, ως ισχυρός πυλώνας σταθερότητας, στην περιοχή της Βαλκανικής Χερσονήσου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Δημοσιεύθηκε στο lifo.gr στις 1/10/2021.