12/10/2021

Άρθρο στο alphafm.gr : Μόνιμο «δίχτυ προστασίας» των καταναλωτών ενέργειας, η ελληνική πρόταση για το Μεταβατικό Ταμείο Αντιστάθμισης στην Ε.Ε.

Πριν ακόμη ο πλανήτης και η Ευρώπη μαζί «συνέλθουν» από την υγειονομική κρίση της covid-19, βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με μία νέα, την ενεργειακή. Άμεσοι αποδέκτες των αυξητικών τάσεων που καταγράφονται στις τιμές ενέργειας – στο φυσικό αέριο και στο ηλεκτρικό ρεύμα – είναι οι καταναλωτές, ειδικά αυτοί των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων, αλλά και οι επιχειρήσεις. Μεταξύ άλλων, οι αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου προκαλούν, αλυσιδωτά, αύξηση των τιμών στη θέρμανση, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στις πρώτες ύλες και στις μεταφορές. Καθώς η χρονική διάρκεια αυτής της κρίσης δεν μπορεί ακόμη να προσδιοριστεί, ο κίνδυνος επέλευσης ενεργειακής φτώχειας στην Ευρώπη και τον κόσμο, από μια παρατεταμένη επικράτησή της, είναι ορατός. Η ενεργειακή κρίση, μάλιστα, μπορεί ακόμη και να θέσει σε κίνδυνο τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, στην προσπάθεια των κρατών-μελών να την «αναχαιτίσουν».
Η Ελλάδα, πρώτη στην Ευρώπη, δρομολόγησε τη σύσταση του Ειδικού Ταμείου Στήριξης για την Ενεργειακή Μετάβαση, με σκοπό την απορρόφηση των ανατιμήσεων από το κράτος, ώστε να στηριχθούν καταναλωτές και ευάλωτα νοικοκυριά.
Η τιμή του ρεύματος στη χώρα μας είναι η τέταρτη χαμηλότερη στην Ευρώπη, παρά τις ανατιμήσεις. Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αντιλαμβανόμενος ότι το ζήτημα χρειάζεται να αντιμετωπιστεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με συγκεκριμένο μηχανισμό που θα είναι μόνιμα ενεργός, προκειμένου να λειτουργεί αντισταθμιστικά στις ανατιμήσεις και για τα επόμενα χρόνια, πρότεινε, πρόσφατα, στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Μεταβατικού Ταμείου Αντιστάθμισης. Σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθετήσει την ελληνική πρόταση, θα δημιουργήσει ουσιαστικά ένα μόνιμο «δίχτυ προστασίας» των καταναλωτών ενέργειας, στηρίζοντάς τους, όποτε κρίνεται απαραίτητο, ανάλογα με την αύξηση των τιμών.
Η Ε.Ε. αναζητά λύσεις για την ανάσχεση των ανατιμήσεων και τη στήριξη των καταναλωτών, ενώ το θέμα της λήψης αντισταθμιστικών μέτρων, συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στη σχετική παρέμβαση μου, ως Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υποστήριξα την ελληνική πρόταση, για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης. Η Ευρώπη, άλλωστε, κατά την περίοδο της πανδημίας, απέδειξε ότι η κοινή στρατηγική αντιμετώπισης των κρίσεων, μόνο αποτελεσματική μπορεί να είναι για τα κράτη-μέλη και τους πολίτες της.

Δημοσιεύθηκε στο alphafm.gr στις 11/10/2021