17/03/2021

Άρθρο μου στο iefimerida.gr: «Κατάργηση των δασμών μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ: Μεγάλη νίκη αλλά και σημαντική ευκαιρία για μια νέα εμπορική συμμαχία στη βάση των κοινών μας δημοκρατικών αρχών και αξιών»

Η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ του Προέδρου των Η.Π.Α, Joe Biden και της Προέδρου της Ε.Ε., Ursula von der Leyen, για την κατάργηση των δασμών που επιβλήθηκαν τον Οκτώβριο του 2019 από την Κυβέρνηση Trump, σε μια σειρά από ευρωπαϊκά και ελληνικά προϊόντα, αποτελεί μια σημαντική νίκη για όσους αγωνιστήκαμε συστηματικά, εντός και εκτός Ευρώπης, για την άρση αυτής της κατάφορης αδικίας.

Δυστυχώς, τα ευρωπαϊκά προϊόντα έγιναν σε εκείνη τη χρονική συγκυρία το εξιλαστήριο θύμα στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις κρατικές επιδοτήσεις στις εταιρείες Airbus και Boeing.

Οι Έλληνες ευρωβουλευτές του ΕΛΚ, αναδείξαμε την αδικία που υπήρχε σε βάρος των Ελλήνων παραγωγών και των εξαγωγών, με διαρκείς παρεμβάσεις μας στο Ευρωκοινοβούλιο. Προσωπικά, διεκδίκησα τη διασφάλιση της απρόσκοπτης εξαγωγής των προϊόντων μας στις ΗΠΑ και με την θεσμική μου ιδιότητα, ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου, σε συναντήσεις εργασίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου στη Γενεύη, αλλά και στην Ουάσιγκτον, στη Γερουσία, στο State Department, στο Commerce Department και στο γραφείο του USTR, τον Φεβρουάριο του 2020.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Υπουργείο Εξωτερικών, όλο αυτό το διάστημα, έδιναν μεγάλες μάχες και σταδιακά, καταφέραμε τον Φεβρουάριο του 2020 να εξαιρεθούν ο χυμός από τα δαμάσκηνα και τον Αύγουστο του 2020 τα ελληνικά τυριά. Τελικά, οι κόποι μας απέδωσαν και στις 5 Μαρτίου 2021, ΗΠΑ και ΕΕ συμφώνησαν να αναστείλουν όλους τους δασμούς που επιβάλλονται, στο πλαίσιο των διαφορών της Airbus-Boeing, αρχικά για ένα διάστημα τεσσάρων μηνών.
Διαχρονικά, η σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, στηρίζεται στην κοινή μας ιστορία και στις κοινές αρχές και αξίες που μοιραζόμαστε. Η συνδυασμένη παγκόσμια ισχύς μας, παραμένει αδιαμφισβήτητη. Αναλογικά, μαζί φθάνουμε περίπου στο ένα τρίτο του παγκόσμιου ΑΕΠ και του παγκόσμιου εμπορίου και στο 60% των άμεσων ξένων επενδύσεων. Το διατλαντικό εμπόριο και οι επενδύσεις δημιουργούν 16 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και διαμορφώνουν μεγάλα τμήματα της παγκόσμιας οικονομίας. Αλλά και για την χώρα μας, τα νούμερα είναι εξίσου θετικά και σημαντικά. Το 2019 το σύνολο του διμερούς εμπορίου ΗΠΑ-Ελλάδας, ήταν πάνω από 2,5 δις ευρώ και η χώρα μας εμφάνισε, για 8η συνεχόμενη χρονιά, πλεόνασμα στο εμπορικό της ισοζύγιο έναντι των ΗΠΑ.
Σε αυτό το πλαίσιο, η στενή συνεργασία μεταξύ μας προκύπτει πλέον, ως αυτονόητη ανάγκη, προς όφελος και των δύο πλευρών.

Τα τελευταία χρόνια, ο εξωστρεφής χαρακτήρας του διατλαντικού εμπορίου και των επενδύσεων, δοκιμάστηκε από διμερείς εντάσεις και οπισθοδρόμηση σε μονομερείς πολιτικές. Οι σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ ήταν τεταμένες, κατά τη διάρκεια της προεδρίας Trump, και η εμπιστοσύνη, αναπόφευκτα, κλονίστηκε. Η εκλογή του Προέδρου Biden, όμως, αναβίωσε τις θετικές προσδοκίες στην Ευρώπη, για επιστροφή στην πολυμέρεια, στη συλλογική δράση και στην υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών.
Όχι, δεν αναμένουμε ότι η πολιτική των ΗΠΑ θα αλλάξει δραστικά ή με αστραπιαία ταχύτητα, ούτε ότι θα πιάσουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε στις διαπραγματεύσεις για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP). Έκτοτε, έχουν συντελεστεί ραγδαίες αλλαγές παγκοσμίως και πλέον, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ούτε και οι ΗΠΑ έχουν την ίδια ατζέντα με αυτή που είχαν πριν από 5 χρόνια. Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αλλάξει, όπως έχει αλλάξει και η γεωπολιτική πραγματικότητα.

Η κοινή μας βάση εξακολουθεί να είναι ο σεβασμός στις αξίες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, των ατομικών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αρχών, οι οποίες καθιστούν ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση συνοδοιπόρους, εκ προοιμίου. Η συνεργασία μας είναι ακόμη πιο επιβεβλημένη στη μετά-COVID εποχή, κατά την οποία αναδείχθηκαν οι επισφαλείς εξαρτήσεις μας από διεθνείς αλυσίδες αξίας, η ανάγκη εξασφάλισης βασικών ειδών, όπως φάρμακα, τρόφιμα και κρίσιμες πρώτες ύλες, απαραίτητες για τον ψηφιακό και «πράσινο» μετασχηματισμό των οικονομιών μας και πολλές ακόμη προκλήσεις.
Με δεδομένες τις γεωπολιτικές φιλοδοξίες της Κίνας, θα πρέπει να ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας, για την ενίσχυση του ανοικτού και δίκαιου εμπορίου, να διασφαλίσουμε μαζί ισότιμους όρους διεθνούς ανταγωνισμού και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του προστατευτισμού και της μονομέρειας.

Στη μετά-COVID εποχή, η σφυρηλάτηση μιας ανθεκτικής και ευέλικτης εμπορικής συμμαχίας, μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι όχι μόνο απαραίτητη για την ευημερία μας, αλλά και για την προάσπιση της ίδιας της Δημοκρατίας.

Δημοσιεύθηκε στο iefimerida.gr στις 17/3/2020.