14/03/2023

Γραπτή παρέμβαση στην Ολομέλεια του ΕΚ στην κοινή συζήτηση για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διασφαλίζει την μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της Ελλάδας»

Η συνετή δημοσιονομική διαχείριση και η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελούν βασικούς πυλώνες της δημοσιονομικής στρατηγικής της Ένωσης. Η Ελλάδα έχει σαφώς συμμορφωθεί και μάλιστα έχει ξεπεράσει τις σχετικές προσδοκίες.

Τα αποφασιστικά βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα, υπό την κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρά τον COVID και τον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι εξαιρετικά.

Υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα γνώρισε πρωτοφανή ανάπτυξη, με την οικονομία να αναπτύσσεται κατά 5,9% το 2022, ενώ για το 2023 αναμένεται περαιτέρω ανάπτυξη κατά 1,2%.

Τα τελευταία τρία χρόνια, η Ελλάδα σταθερά ξεπερνά τις προσδοκίες.

Υπό την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η Ελλάδα έχει επιτύχει:

  • Τα χαμηλότερα επίπεδα ανεργίας από το 2010.
  • Διαδοχικά ρεκόρ στην αύξηση των εξαγωγών και στις εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων το 2021 και το 2022.
  • Την έξοδο από το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας της ΕΕ μετά από 12 χρόνια.

Με συνετή δημοσιονομική διαχείριση η Ελλάδα αποπλήρωσε το χρέος της στο ΔΝΤ δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Από το 2021, το δημόσιο χρέος μας σε σχέση με το ΑΕΠ έχει εισέλθει σε ταχέως φθίνουσα πορεία, η οποία συνεχίζεται αμείωτη. Τον Ιανουάριο του 2023, η Ελλάδα κατέγραψε πλεόνασμα ύψους 1,47 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας μάλιστα εντυπωσιακά τον στόχο, κατά 500 εκατ. ευρώ.

Εύλογα, λοιπόν, που οι Financial Times έχουν χαρακτηρίσει την Ελλάδα ως «ένα από τα επτά οικονομικά θαύματα του κόσμου».

Η δέσμευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας της Ελλάδας είναι ακλόνητη. Αυτό, άλλωστε, φαίνεται από τα αποτελέσματα.