20/05/2021

Άρθρο στο pelop.gr: “Η Access2Markets αρωγός στις εξαγωγές προϊόντων των ΜμΕ της Δυτικής Ελλάδας”

Σχεδόν επί ενάμιση αιώνα,ηεξαιρετική,με πλούσια αρώματα,«Μαυροδάφνη Πατρών», είναι ένα από τα πιο φημισμένα ελληνικά κρασιά, ενώ το «Μοσχάτο Πατρών» βρίσκεται ήδη στις αγορές των Η.Π.Α. Τα εσπεριδοειδή της Αχαΐας,εξάγονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης και η γνωστή φέτα Καλαβρύτων, είναιτο στοιχείο που συνδέει την περιοχή με τη Ν. Αφρική.Σταφίδα στην Ιαπωνία, ελαιόλαδο σε Ντουμπάι, Κουβέιτ και Μπαχρέιν, καρπούζια και φράουλες σε ευρωπαϊκές αγορές, όλα προϊόντα που ξεχωρίζουν και προέρχονται από τον νομό Ηλείας. Διεθνή αναγνώριση απολαμβάνεικαι το αυγοτάραχο Μεσολογγίου, πουη υψηλή γαστρονομία το κατατάσσει στην κατηγορία «γκουρμέ», όπως και άλλα θαλασσινά προϊόντα της Λιμνοθάλασσας. Ολοένα και περισσότερους καταναλωτές κερδίζουν και τα γαλακτοκομικά προϊόντα της Αμφιλοχίας. Η ελιά Καλαμών είναι ο «μαύρος χρυσός» της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηλείας, με τη μεγαλύτερη παραγωγή στη χώρα. Τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι όλα τα προϊόντα που παράγονται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, διαθέτουν τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για τη δυναμική τους «εισαγωγή» σε νέες, μικρές και μεγάλες, διεθνείς αγορές, αρκεί οι ΜμΕ να το τολμήσουν.

Η διαδικασία για την εύρεση αυτών των νέων αγορών είναι πλέον απλή, το όνομά της είναι «Access2Markets» και δημιουργός της είναι η Γενική Διεύθυνση Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με αποκλειστικό στόχο την υποστήριξη της δημιουργίας ή και της ανάπτυξης του εξαγωγικού προφίλ των ΜμΕ επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ),  αυτή η εύχρηστη διαδικτυακή πλατφόρμα οδηγεί τους ενδιαφερόμενους στις αγορές του πλανήτη, δίνοντας όσες πληροφορίες χρειάζεται μία ΜμΕ – που επιθυμεί να προχωρήσει σε εξαγωγές – γιατους δασμούς, τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν, τις εμπορικές συμφωνίες της Ε.Ε., τις αγορές που υπάρχει δυνατότητα να επεκταθεί η εξαγωγική τους δραστηριότητα, λειτουργώντας, ως αρωγός στην προσπάθεια αυτή.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αν και πρόσφατα – όπως δείχνουν τα στοιχεία από το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) – παρουσίασεμία μικρή αύξηση της τάξης του 1,6%στις εξαγωγές, ωστόσο παραμένει πιο χαμηλά, συγκριτικά με άλλες Περιφέρειες και ο προσανατολισμός της παραμένει σε μεγάλο βαθμό στην εγχώρια αγορά.

Οι ΜμΕ επιχειρήσεις της Αχαΐας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηλείας, αξίζουν μία δυνατή  παρουσίαστις διεθνείς αγορές και ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης,θα σταθώ δίπλα τους σε ό,τι χρειαστούν, για τον σκοπό αυτό. Προτρέπω τουςτοπικούς επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν στο έπακρο τηδιαδικτυακή πλατφόρμα «Access2Markets»,που συμβάλλει στις προοπτικές εξαγωγών των προϊόντων τους,καθώς και να δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητά της, ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις να κερδίσουν ακόμη περισσότερους καταναλωτές, εκτός των συνόρων της χώρας.

Άλλωστε, οι ενέργειες και  οι  πρωτοβουλίες του Περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη και του ΑντιπεριφερειάρχηΕπιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίωνα Ζαΐμη, είναι επικεντρωμένες στο ζήτημα αυτό, υλοποιώντας σχετικές δράσεις σε συνεργασία με την Ε.Ε., υπουργεία και φορείς, προκειμένου οι εξαγωγές να αποτελέσουν το μέλλον της τοπικής επιχειρηματικότητας. Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι ήδη η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει εντάξει  την εξωστρέφεια,ως βασικό κριτήριο επιλεξιμότητας,στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αναγνωρίζοντάς την, ως προέκταση  της οικονομικής προοπτικής της χώρας.

Για το νέο ευεργετικό πλαίσιο που ανοίγεται με τηχρήση της Access2Markets, έχετε τη δυνατότητα όλοι οι ενδιαφερόμενοι να ενημερωθείτεστη σχετική συζήτηση που θα έχουμε με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία έχει προγραμματιστεί στις 12:00 το μεσημέρι της Παρασκευής 21 Μαΐου 2021.

Δημοσιεύθηκε στο pelop.gr στις 20.5.2021