12/04/2021

Άρθρο στο peripteron.eu: “Το τέλος της πανδημίας, θα είναι και το τέλος στο «κυνήγι μαγισσών» της αντιπολίτευσης.”

Αν κάποιος ισχυριζόταν πως η παγκόσμια πανδημία είναι ένας εύκολος αντίπαλος, και ότι έχει στη διάθεσή του τη μαγική συνταγή, που θα μας βγάλει αλώβητους από αυτή την πρωτόγνωρη δίνη, σίγουρα θα τον αποκαλούσαμε ψεύτη ή λαϊκιστή.
Ωστόσο, η αντιπολίτευση στο σύνολό της, αποδεικνύει, συνεχώς, ότι προτιμά να έχει αυτόν τον συγκεκριμένο ρόλο. Σε ένα πρώτο επίπεδο, διακατέχεται από ένα αντικυβερνητικό πάθος, ίσως και μένος, που μετουσιώνεται σε μια στείρα και εμπαθή αντιπολιτευτική κριτική, με μοναδικό άξονα την απαξίωση όλων των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση. Πλήρης αποτυχία, σε όλα τα επίπεδα. Αυτό είναι το σύνθημα.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο, όταν κάνει κάποια πρόταση – πράγμα σπάνιο – ακολουθεί τη στρατηγική της άκρατης και ανέξοδης παροχολογίας, επίσης σε όλα τα επίπεδα. Περισσότερες ΜΕΘ, περισσότεροι γιατροί, περισσότερα σχολεία, περισσότερα μέσα μαζικής μεταφοράς, περισσότερα τεστ, περισσότεροι διορισμοί, περισσότερα χρήματα, σε όσους έχουν πληγεί από την πανδημία. Μια κυριολεκτικά φαραωνική αντίληψη, αντί ενός δομημένου σχεδίου.
Όπως έχει πρόσφατα πει ο Πρωθυπουργός, ο μόνος ασφαλής δρόμος, που θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την πανδημία, είναι αυτός του ρεαλισμού.
Απέναντι όμως στον ρεαλισμό – και πολλές φορές – και στην κοινή λογική, βρίσκεται μια αντιπολίτευση, η οποία ακροβατεί μεταξύ του μηδενισμού και του μαξιμαλισμού.
Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται, όμως, είναι ότι με αυτή τη στάση τους, ουσιαστικά απαξιώνουν και μηδενίζουν, πρωτίστως, το έργο των σκληρά εργαζομένων συμπολιτών μας, που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, ενώ παράλληλα, προσβάλλουν βάναυσα τις μεγάλες θυσίες όλων των Ελλήνων – τα συμφέροντα των οποίων δήθεν προστατεύουν – που επί έναν χρόνο καταβάλουν τεράστια προσπάθεια και με μεγάλο κόστος, δίνοντας και αυτοί τη δική τους μάχη, απέναντι στον φονικό ιό.
Η αλήθεια όμως είναι μια και δικαιώνει τις θυσίες των Ελλήνων, διαψεύδοντας το δικό τους αφήγημα καταστροφής. Τα επίσημα ευρωπαϊκά στοιχεία από τον ECDC, φέρουν την Ελλάδα και σήμερα ακόμη, στην 23η θέση σε απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκων, ενώ εάν βρισκόμασταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, θα είχαμε ακόμα 8.000 νεκρούς. Η σκληρή αλήθεια είναι ότι, αν αυτά τα κυβερνητικά μέτρα δεν είχαν ληφθεί, η χώρα μας θα θρηνούσε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, όπως έγινε και γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πολύ ισχυρότερες υγειονομικά, οικονομικά και κοινωνικά.
Στους εμβολιασμούς, η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στην 5η καλύτερη ευρωπαϊκή θέση, ως ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί με δύο δόσεις από τα εμβόλια. Αντίστοιχη επίδοση έχουμε και ως προς την πρώτη δόση, ξεπερνώντας πλέον τους 2.000.000 εμβολιασμούς, φτάνοντας στους 60.000 εμβολιασμούς σε μία ημέρα, ενώ στο επόμενο τρίμηνο αναμένεται να παραληφθούν, πάνω από 7 εκατ. δόσεις εμβολίων.
Αλλά και στα τεστ, βρισκόμαστε ψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Φτάσαμε στο σημείο ρεκόρ, των 75.000 τεστ από 800 την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Μάλιστα, περισσότερα από 2 στα 3 τεστ που έγιναν, ήταν δωρεάν.
Η αντιπολίτευση κουνάει το δάχτυλο στην Κυβέρνηση και για τις ΜΕΘ, ξεχνώντας ότι παρέλαβε μόλις 557 κλίνες και σήμερα έχουν φτάσει τις 1.475.
Ζητούσαν προσλήψεις στο Ε.Σ.Υ. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με διαδικασίες εξπρές, προσέλαβε χιλιάδες υγειονομικούς, για να καλύψουν άμεσα τις ανάγκες και είναι διατεθειμένη, αν χρειασθεί, να προχωρήσει ξανά σε νέες επιτάξεις ιατρών. Η αντιπολίτευση ζητούσε περισσότερους ιατρούς, αλλά παράλληλα δεν αποδεχόταν τις επιτάξεις.
Ίδια τακτική και για τα self test. Αρχικά, ζητούσαν, εμφατικά, περισσότερα τεστ. Όταν όμως η Κυβέρνηση προχώρησε στην απόφαση να προσφέρει δωρεάν 10.000.000 ατομικά τεστ την εβδομάδα, σε κάθε Ελληνίδα και Έλληνα, τότε άρχισε ξανά η στείρα κριτική.
Είναι γεγονός, ότι η αντιπολίτευση εργαλειοποιεί την πανδημία και τη δικαιολογημένη κόπωση των πολιτών, και προσπαθεί να μετατρέψει την αγανάκτηση σε θυμό, θεωρώντας ότι έτσι θα φθείρει την Κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό. Για ακόμη μία φορά, όμως, ο ελληνικός λαός τους γυρίζει την πλάτη, όπως έκανε και στις περασμένες εκλογές, κρίνοντας θετικά την κυβέρνηση στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, με ποσοστά που είναι πρωτοφανή, για κυβέρνηση στο μέσον της θητείας της, σε όλη τη μεταπολίτευση.
Η πανδημία, όμως, θα τελειώσει πολύ σύντομα και οι προσπάθειες και οι θυσίες όλων των Ελλήνων, θα δικαιωθούν και θα ανταμειφθούν. Τότε, θα είναι περισσότερο εκτεθειμένοι και περισσότερο μόνοι, γιατί το αφήγημα αποτυχίας και καταστροφής, αλλά και το «κυνήγι μαγισσών» που επέλεξαν να υπηρετήσουν, θα έχει καταρρεύσει.

Δημοσιεύθηκε στο “Περίπτερον” στις 11/4/2021.