08/04/2020

Συνέντευξη στο maxitisartas.gr: «Η Ελλάδα είναι ένα βήμα μπροστά από πολλές άλλες χώρες στην αντιμετώπιση της πανδημίας!»

Ερ. Ποιες θεωρείτε ότι είναι την παρούσα στιγμή οι σημαντικότερες μάχες που δίνετε για τη χώρα μας ως ευρωβουλευτής;

Οι μάχες για την Ελλάδα μας στην Ευρώπη είναι πολλές. Τουρκική προκλητικότητα, Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό, αναπτυξιακή οικονομική πολιτική. Όμως τώρα προέχει ο πόλεμος κατά του αόρατου, κοινού μας εχθρού, της πανδημίας COVID-19. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραμένει ανοιχτό και σε πλήρη λειτουργία. Επιτροπές και ολομέλεια γίνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Συνεδριάζουμε διαδικτυακά και ψηφίζουμε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Φυσικά, το κύριο θέμα είναι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Συγκεκριμένα την προηγούμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίναμε τα πρώτα μέτρα που θα βοηθήσουν εργαζόμενους και επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του κοροναϊού. Παράλληλα είμαι σε διαρκή επικοινωνία με τους εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της χώρας μας και ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του ΕΚ αναδεικνύω τόσο μέσω ερωτήσεων όσο και μέσω παρεμβάσεων μου στις Επιτροπές και στην Ολομέλεια θέματα που άπτονται της διεθνούς εμπορίου αλλά και της απρόσκοπτης λειτουργίας των υποδομών του διαδικτύου.

Ερ. Ποια μέτρα και πρωτοβουλίες έχουν ληφθεί σε επίπεδο Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του Κοροναϊού;

Ο Κοροναϊός δεν ξεχωρίζει σύνορα, εθνικότητες, πολιτικές ιδεολογίες και κόμματα. Είναι μια ενιαία απειλή και θέλει ενιαία αντιμετώπιση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ευρώπη έχει ήδη πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες σε πολλούς τομείς προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας. Με την Πρωτοβουλία Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του Κοροναϊού, θα διατεθούν 37 δισ. ευρώ από τα κονδύλια του Ταμείου Συνοχής, στα κράτη μέλη για τα συστήματα υγείας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τους ευάλωτους τομείς των οικονομιών. Επίσης, επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ, έτσι ώστε να συμπεριλάβει πλέον και κρίσεις στον τομέα της υγείας πέρα από τις φυσικές καταστροφές. Για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ, δημιουργούνται στα σύνορα οι «πράσινες λωρίδες» για προϊόντα και εργαζόμενους, έτσι ώστε να έχουμε γρήγορη διέλευση συνόρων και να διευκολύνονται οι μεταφορές και το εμπόριο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παράλληλα λαμβάνει και τα αναγκαία μέτρα για την υγειονομική κάλυψη των πολιτών της. Δημιουργείται το πρώτο ευρωπαϊκό απόθεμα ιατρικού εξοπλισμού, όπως αναπνευστήρες, μάσκες και εργαστηριακά εφόδια και επενδύει σε κοινή χρήση δεδομένων για την πανδημία καθώς και σε έρευνα σχετικά με τη διάγνωση, θεραπεία και την εξεύρεση εμβολίου. Νέες πρωτοβουλίες αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα.

Ερ. Πώς κρίνετε τα κυβερνητικά μέτρα που ελήφθησαν για την προστασία της υγείας των πολιτών στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες;

Χάρη στα γρήγορα αντανακλαστικά και την αποφασιστικότητα του Πρωθυπουργού μας, Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα είναι ένα βήμα μπροστά από πολλές άλλες χώρες στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο Πρωθυπουργός πρόταξε την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας. Η Ελλάδα έλαβε μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Κοροναϊού, κλείνοντας σχολεία και επιχειρήσεις και περιορίζοντας τις μετακινήσεις των πολιτών, πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με άλλες χώρες. Σε μεγάλο βαθμό, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες συμμορφώθηκαν με τα μέτρα αυτά και έτσι, μέχρι στιγμής τουλάχιστον έχουμε αποφύγει τις δραματικές καταστάσεις που βλέπουμε στην Ιταλία και στην Ισπανία. Εξαγοράζουμε χρόνο ούτως ώστε να προετοιμαστεί καλύτερα το δημόσιο σύστημα υγείας με προσλήψεις προσωπικού, ενίσχυση των μονάδων εντατικής θεραπείας και προμήθεια υγειονομικού υλικού μέχρι η επιστήμη να βρει λύσεις. Εμείς συνεισφέρουμε στην μάχη με το να «μένουμε σπίτι» για να πιάσουν τόπο οι θυσίες που κάνουμε όλοι μας.

Ερ. Εκτιμάτε ότι η ζημιά στην οικονομία θα είναι μεγάλη; Θεωρείτε ότι τα μέτρα στήριξης της Ελληνικής οικονομίας είναι επαρκή;

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακοίνωσε ένα πακέτο μέτρων στήριξης της Ελληνικής οικονομίας το οποίο στο σύνολό του αγγίζει το 3,5% του ΑΕΠ, δηλαδή υπερβαίνει τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 2,3%. Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων σε επιχειρήσεις που διακόπτουν τη δραστηριότητάς τους ή πλήττονται λόγω Κοροναϊού, στήριξη εργαζομένων και ανέργων, αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα και την παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητά τους. Παράλληλα, η Κυβέρνηση αξιοποιεί το δημοσιονομικό χώρο που προκύπτει από την προσωρινή αναστολή των περιορισμών του Συμφώνου Σταθερότητας και την ευελιξία για την αξιοποίηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και τη στήριξη της Ελληνικής οικονομίας. Το δύσκολο σε αυτή τη συγκυρία είναι ότι δεν γνωρίζουμε τη διάρκεια της πανδημίας. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη με σχέδιο και αποτελεσματικότητα θα αντιμετωπίσει βήμα-βήμα τη ζημιά του Κοροναϊού στην Ελληνική οικονομία και δε θα αφήσει κανέναν αβοήθητο.

Ερ. Ποια μέτρα έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Κοροναϊού στις δομές προσφύγων-μεταναστών;

Υπάρχει κυβερνητική πρόβλεψη για την προστασία της υγείας προσφύγων-μεταναστών που φιλοξενεί η χώρας μας σε δομές της στην επικράτεια, αλλά και για την προστασία του πληθυσμού κοντά σε αυτές. Ειδικά προληπτικά και αναγκαία μέτρα έχουν ήδη εφαρμοστεί όπως έχει ληφθεί και σχετική υγειονομική μέριμνα και περιορισμός μετακινήσεων. Όπως τόνισε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, οι υπηρεσίες του Υπουργείου έχουν καταρτίσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης, πολύ πριν ανακοινωθούν τα πρώτα κρούσματα σε δομές φιλοξενίας. Αν προκύψει κρούσμα, υπάρχει σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για να δημιουργηθεί άμεσα χώρος καραντίνας για τα πρόσωπα τα οποία είναι θετικά και για αυτούς που είναι στον περίγυρό τους. Η χώρα διεκδικεί και θα λάβει και νέα κονδύλια από την ΕΕ, ειδικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας στις δομές αυτές.

Ερ. Μήπως η φύλαξη των συνόρων μας έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα μετά τη ραγδαία εξάπλωση του Κοροναϊού και την προσπάθεια να εμποδίσουμε τη διασπορά του; Τί γίνεται στον Έβρο;

Ο εκβιασμός της Τουρκίας με την ξεδιάντροπη εργαλειοποίηση προσφύγων-μεταναστών, την οποία είδαμε και πρόσφατα στον Έβρο αντιμετωπίστηκε με επιτυχία από την Ελλάδα με την υποστήριξη της Ευρώπης. Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, φρόντισε άμεσα να δουν με τα ίδια τους τα μάτια οι κορυφαίοι θεσμικοί παράγοντες της Ευρώπης, ότι η Ελλάδα αντιμετώπιζε μια «ασύμμετρη απειλή». Εξασφάλισε την δημόσια παραδοχή ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης και την έμπρακτη υποστήριξη της Ευρώπης για την φύλαξη και προστασία τους. Δείχνοντας ψυχραιμία και πυγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ξύπνησε» τους Ευρωπαίους εταίρους μας οι οποίοι διεμήνυσαν ξεκάθαρα στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι ο εκβιασμός του δε θα περάσει. Παρά τη μεγάλη επιτυχία μας και την υποχώρηση των Τούρκων από τα σύνορα στον Έβρο, δεν εφησυχάζουμε. Επαγρυπνούμε προστατεύοντας τα χερσαία και θαλάσσια σύνορά μας μέρα-νύχτα.

Όλη η συνέντευξη στη δημοσιογράφο Ειρήνη Κατσούλα στο maxitisartas.gr εδώ.