17/04/2020

Τοποθέτηση στην Ολομέλεια του ΕΚ σχετικά με το κοινό ψήφισμα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19 σε πανευρωπαϊκό επίπεδο

«Πάντοτε ήμουν περήφανη που είμαι Ελληνίδα. Σήμερα ακόμη περισσότερο. Γιατί η Ελλάδα, χάρη στα γρήγορα αντανακλαστικά και την αποφασιστικότητα του Πρωθυπουργού της, Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και την αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης, αντιμετωπίζει την πανδημία COVID-19 με υποδειγματικό τρόπο. Ο πρωθυπουργός έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την ευθύνη απέναντι στον ανθρώπινη ζωή. Οι Ελληνικός λαός ανέλαβε τις δικές του ευθύνες, ηρωικά στην πρώτη γραμμή της μάχης και σε κάθε σπίτι.

Παρά την μακροχρόνια κρίση, η Ελλάδα υλοποιεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αντιμετώπισης των συνεπειών του κορονοϊού, με όρους αλληλεγγύης και δικαιοσύνης. Κάνει άλματα σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού και στην ενίσχυση του συστήματος υγείας. Πάντα με σεβασμό στη Δημοκρατία και τις θεσμικές της λειτουργίες.

Η πανδημία δεν κάνει διακρίσεις, δεν γνωρίζει σύνορα και εθνικότητες. Για να νικήσουμε τον κοινό εχθρό, πρέπει όλα τα κράτη μέλη να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Με όρους αλληλεγγύης να μοιραστούμε τα βάρη, όχι του παρελθόντος, αλλά αυτά που προκύπτουν για όλους μας, για να ανακάμψουμε.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα υπαρξιακό μεταίχμιο. Θα πρέπει να κάνει τώρα «ότι χρειάζεται» με όρους ευθύνης, αλληλεγγύης και Δημοκρατίας.

Η Ελλάδα δείχνει το δρόμο στην Ευρώπη. Και εγώ θα είμαι πάντα υπερήφανη που είμαι Ελληνίδα και θέλω να παραμείνω υπερήφανη που είμαι Ευρωπαία.»