27/05/2020

Τοποθέτηση στην Ολομέλεια του ΕΚ : “Η κατανομή των επιδοτήσεων από το Ευρωπαϊκό Πακέτο Ανάκαμψης να γίνει με δίκαια κριτήρια στη βάση της αλληλεγγύης”

«Στηρίζουμε την πρόταση της κας φον ντερ Λάιεν για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης που είναι ένα σημαντικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση. Τα Κράτη Μέλη της ΕΕ χρειάζονται σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά οικονομικές ενισχύσεις χωρίς αποκλεισμούς με ταχύτητα και ευέλικτες διαδικασίες. Ο συμμετρικός χαρακτήρας της κρίσης και το βάθος της επερχόμενης ύφεσης δεν αφήνουν περιθώρια για κωλυσιεργίες.

Η πανδημία χτύπησε την πόρτα όλων μας, αλλά δυστυχώς για κάποιους οι επιπτώσεις της θα είναι βαρύτερες χωρίς να φταίνε. Για παράδειγμα, Κράτη Μέλη, όπως η Ελλάδα που μόλις πρόσφατα άρχισε να βγαίνει από μια μακροχρόνια δημοσιονομική κρίση, όπου η οικονομία στηρίζεται σημαντικά στον τουρισμό, προφανώς χρειάζονται και δικαιούνται μεγαλύτερη υποστήριξη από το νέο Ευρωπαϊκό Πακέτο Ανάκαμψης.

Τα κριτήρια κατανομής της χρηματοδότησης πρέπει να περιλαμβάνον το ύψος της ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία ως ποσοστό του ΑΕΠ, το ύψος της ανεργίας καθώς και τη γενικότερη κατάσταση της οικονομίας του κάθε Κράτους Μέλους.

Τα κριτήρια κατανομής πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να είναι δίκαια και να λαμβάνουν υπόψιν τις ιδιαιτερότητες αλλά και τις ανάγκες του κάθε Κράτους Μέλους. Μόνο έτσι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δείξει την αλληλεγγύη της στην πράξη.»