14/12/2020

Τεχνητή Νοημοσύνη: Μεγάλες προοπτικές αλλά και μεγάλες προκλήσεις

Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν αποτελεί μια φανταστική προβολή στο μέλλον καθώς βρίσκεται ήδη εδώ, κυρίως μέσω του διαδικτύου αλλά και των προεκτάσεών του. Η εξέλιξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών, η διάθεση αναρίθμητων δεδομένων και νέων αλγορίθμων επέτρεψαν την ταχύτατη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία αποτελεί προτεραιότητα της ΕΕ.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αρκετές μόνιμες επιτροπές εργάζονται πάνω σε διάφορα θέματα που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη – πλαίσιο δεοντολογίας, ευθύνη για Τεχνητή Νοημοσύνη που προκαλεί βλάβη, δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας – , ενώ πρόσφατα συγκροτήθηκε η Ειδική Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη σε μια Ψηφιακή Εποχή (AIDA), στην οποία έχω την τιμή να είμαι μέλος, στοχεύοντας στην εκπόνηση ενός χάρτη πορείας με τίτλο «Μια Ευρώπη κατάλληλη για την ψηφιακή εποχή».

Για την ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, προϋπόθεση για να  γίνει η Ευρώπη ηγετική δύναμη στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, είναι η στρατηγική των επενδύσεων στην έρευνα, την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών και τη στήριξη ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Πεποίθηση μας είναι ότι η ψηφιακή τεχνολογία δεν πρέπει να διαμορφώνει τους ανθρώπους. Αντίθετα, οι άνθρωποι πρέπει να τη διαμορφώνουν και να την ελέγχουν. Οι εξελίξεις αναπτύσσονται ραγδαία και με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορούμε ναφτιάξουμε κανόνες, που να διασφαλίζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις δημοκρατικές αρχές μας, ώστε να βελτιώσουμε σημαντικά τη ζωή μας.

Η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης εγείρει όμως ζητήματα ηθικής και νομικής φύσεως. Το ΕΛΚ διεκδικεί ένα ανθρωποκεντρικό ρυθμιστικό πλαίσιο με κανόνες ευθύνης που διασφαλίζουν την καινοτομία, υψηλά ηθικά πρότυπα, τη διαφάνεια, την προστασία των δικαιωμάτων μας και τις ατομικές μας ελευθερίες.

Μερικές από τις παρεμβάσεις μου στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης, ως μέλος της ειδικής Επιτροπής Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ψηφιακή Εποχή (AIDA) του Ευρωκοινοβουλίου:

** “We need a formal but flexible and resilient international geo-techno alliance that will create consensus at such a scale and pace capable of inspiring on the basis of values and alluring on the basis of shared interests.ομιλία στο European AI Policy Conference (στα Αγγλικά)

** “Our path in the digital world should be guided by democracy!συμμετοχή στο πάνελ του Euractiv (στα Αγγλικά)

** “Strategic autonomy is … intelligent and existential for the future of Europe. A human-centric approach involving like-minded partners to set international rules based on commonly shared values should be the European “I did it my way” to AI.συμμετοχή στο πάνελ του DIGHUM (στα Αγγλικά)

** “Η Τεχνητή Νοημοσύνη κλειδί για την Στρατηγική Αυτονομία της Ευρώπηςάρθρο στο thepresident.gr

** “Στηρίζουμε την καινοτομία, ενώ προστατεύουμε της ευρωπαϊκές αρχές και αξίεςστην εκπομπή της ΕΡΤ “Συμβαίνει στην Ευρώπη”

** Ανταλλαγή άποψεων με τον Επίτοπο Thierry Breton στην Ειδική Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη του Ε.Κ.

Η δράση μου αναφορικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη στα Ελληνικά ΜΜΕ:

** στο enikos.gr

** στην iefimerida.gr

** στη lifo.gr

** στο newpost.gr

** στο newsit.gr

** στο paraskhnio.gr

** στο thepresident.gr

** στο political.gr

** στο protothema.gr