08/09/2022

Συνέντευξη στο tomanifesto.gr : “Επιτακτική ανάγκη η κυβερνητική σταθερότητα”

Ερ. Πρέπει να έρθει η υπόθεση της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη στο Ευρωκοινοβούλιο; Και εάν ναι, με ποιον τρόπο;

Η συζήτηση αυτού του θέματος στο Ευρωκοινοβούλιο, προφανώς και θα είναι στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συζήτησης για ανάλογα θέματα που έχουν τελευταία προκύψει, τα οποία βρίσκονται στην πρόσφατη ατζέντα μας και αφορούν σε ζητήματα παρακολουθήσεων και ασφάλειας των επικοινωνιών, εξαιτίας των γνωστών περιστατικών σε κάποιες χώρες της Ευρώπης. Ας μην ξεχνάμε ότι και στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ύπαρξη του λογισμικού predator, στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη, πιστοποιήθηκε από αρμόδιο ευρωπαϊκό όργανο, που έχει συσταθεί για αυτόν τον λόγο. Όπως και στην Ελλάδα, έτσι και στην Ευρώπη τέτοιου τύπου συζητήσεις γίνονται στα αρμόδια θεσμικά όργανα. Στην Ελλάδα η διερεύνηση γίνεται από τις αρμόδιες αρχές, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Σημαντικό και κρίσιμο, επίσης, θα είναι και το πόρισμα, στο οποίο θα καταλήξει η ελληνική δικαιοσύνη, αφού ο κ. Ανδρουλάκης έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά και μάλιστα στον Άρειο Πάγο. Στην Ευρώπη, η συγκεκριμένη συζήτηση θα γίνει τόσο στην αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί όσο και στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Για τέτοιου είδους ευαίσθητα θέματα, το ζητούμενο είναι ένα και μόνο. Να λάμψει η αλήθεια και να βγουν όλα στο φως. Αυτό είναι το σημαντικό. Αυτό θέλουμε όλοι στην Ελλάδα, αυτό θέλουμε όλοι στην Ευρώπη.

Ερ. Πώς εκλάβατε την παρέμβαση Καραμανλή; Θεωρείτε πως πλέον αμφισβητείται ο Πρωθυπουργός;

Κανένας στο εσωτερικό της ΝΔ δεν αμφισβητεί τον Πρωθυπουργό, όπως εξάλλου δεν τον αμφισβητούν και οι Έλληνες πολίτες που σταθερά και παρά τις τόσες δυσκολίες τον εμπιστεύονται, επί 3 χρόνια, με εξαιρετικά σημαντικά ποσοστά αποδοχής. Ανάλογη αποδοχή απολαμβάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως Πρωθυπουργός, στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτή είναι η αλήθεια. Απλά και μόνον για μικροπολιτική εκμετάλλευση, η αντιπολίτευση, όπως άλλωστε συνηθίζει, και τα φιλικά προς αυτή ΜΜΕ θέλησαν να δημιουργήσουν ζήτημα εκεί που δεν υπήρχε. Στην ουσία της υπόθεσης, ο κ. Καραμανλής, ως πρώην Πρόεδρος της ΝΔ και πρώην Πρωθυπουργός, μπορεί και πρέπει να παρεμβαίνει, αλλά και να τοποθετείται για κάθε ζήτημα. Δεν πρέπει, όμως, ούτε να ερμηνεύονται ούτε να «μεταφράζονται» οι τοποθετήσεις του από κάποιους, κατά το δοκούν. Εγώ από την αρχή συνέστησα να ακούσει όποιος το επιθυμεί ολόκληρη την ομιλία του στην Κρήτη και τότε θα βγάλει τα συμπεράσματα που πρέπει. Σε κάθε περίπτωση, οι απαντήσεις έχουν δοθεί και αυτό το θέμα έχει λήξει, ακριβώς γιατί δεν υπήρχε καμία βάση από την αρχή. 

Ερ. Δεδομένων των συνθηκών με τον πόλεμο και τα ενεργειακά, τις τεταμένες σχέσεις, μήπως απαιτείται αλλαγή του εκλογικού νόμου για λόγους κυβερνητικής σταθερότητας; 

Η κυβερνητική σταθερότητα είναι πάντα απαραίτητη, για να προχωρήσει μια χώρα μπροστά. Τα τελευταία 3 χρόνια, η χώρα μας έχει μια σταθερή κυβέρνηση και κατά τη γνώμη μου, τα σημαντικά βήματα προς τα εμπρός που έχει κάνει σε όλους τους τομείς, εκτός των άλλων, οφείλονται και σε αυτό. Όπως αναφέρατε, υπό αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες, η κυβερνητική σταθερότητα γίνεται ακόμη πιο επιτακτική και εδώ θα ήθελα να συγκρίνουμε τη στάση του Έλληνα Πρωθυπουργού, που αποφάσισε σε μια τέτοια περίοδο να τερματίσει τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές, με τη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στον αντίποδα, η οποία, εντελώς ανεύθυνα, ζητάει συνεχώς εκλογές. Ζητάει, δηλαδή στην ουσία, μια τουλάχιστον δίμηνη ακυβερνησία της χώρας, την πιο κρίσιμη περίοδο. Η γνώμη μου για τις σταθερές κυβερνήσεις στην Ελλάδα είναι συγκεκριμένη και σαφής. Πιστεύω στις σταθερές κυβερνήσεις, ειδικά για τη χώρα μας, με τους δεδομένους πολιτικούς διαχρονικούς συσχετισμούς και συνθήκες. Εγώ θα μείνω στις τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού, που ξεκαθαρίζουν αυτό το θέμα. Παρόλα αυτά, θα ήθελα να θυμίσω ότι ο κ. Πολάκης, σε ομιλία του στη Βουλή, ζήτησε να αλλάξει ο νόμος, ώστε να είναι αυτοδύναμος ο ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Τσίπρας διατυμπανίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές. Έχοντας, μάλιστα, το προηγούμενο μιας διακυβέρνησης στηριγμένης σε ξύλινα πόδια, αυτά των ΑΝΕΛ, θα έπρεπε να συνεχίσουν να ζητάνε την αλλαγή του εκλογικού νόμου, εφόσον πιστεύουν ότι θα είναι πρώτοι, αντί να προβάλλουν μια ενδεχόμενη διακυβέρνηση με τον κ. Βαρουφάκη και το ΚΚΕ. Γιατί, λοιπόν, τώρα τοποθετούνται αντίθετα;

Ερ. Τι εντέλει γίνεται με τους πρόσφυγες-μετανάστες και την συμπεριφορά της Ελλάδος απέναντί τους; Ο ΣΥΡΙΖΑ για παράδειγμα σας εγκαλεί για έλλειψη ευαισθησίας και επικαλείται ξένα ΜΜΕ και ΜΚΟ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μάς εγκαλεί στην ουσία, ως χώρα. Μας εγκαλεί ένα κόμμα που, όπως όλοι γνωρίζουμε, κατά την περίοδο διακυβέρνησής του, χειρίστηκε το ζήτημα των μεταναστών και των προσφύγων, μετατρέποντας την Ελλάδα σε ξέφραγο αμπέλι, με τα «λιάζονται και εξαφανίζονται». Ένα κόμμα που απέδειξε τον σεβασμό του στο διεθνές δίκαιο, με το «η θάλασσα δεν έχει σύνορα», και τον ανθρωπισμό του, με τις άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων. Σήμερα έρχεται, λοιπόν, να κάνει μαθήματα ευαισθησίας και ανθρωπισμού, εγκαλώντας μια κυβέρνηση που μείωσε τις μεταναστευτικές ροές, σε ποσοστό πάνω από 90%, που προστατεύει τα θαλάσσια σύνορα της χώρας και της Ευρώπης, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, που δημιούργησε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα φιλοξενίας. Είναι όλα ένα παιχνίδι εντυπώσεων, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, το οποίο γίνεται διότι πιστεύουν ότι, συκοφαντώντας τη χώρα τους, κερδίζουν πολιτικά ή φθείρουν την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό. Ούτε το ένα γίνεται ούτε το άλλο. Γιατί στην Ευρώπη, όπως και στην Ελλάδα, όλοι γνωρίζουν πώς αντιμετωπίζονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες και γνωρίζουν, επίσης, ποια κυβέρνηση έχει πραγματικά ανθρώπινες ευαισθησίες, προστατεύοντας, παράλληλα, και τα σύνορά της. Κάποιοι άλλοι έχουν μόνον «πολιτικές ευαισθησίες». Όσο για τα ΜΜΕ, φυσικά και θα ασχοληθούν με ένα θέμα που η Αξιωματική Αντιπολίτευση το έχει κάνει πρώτο θέμα. Αυτή είναι η δουλειά τους.

Ερ. Είστε ικανοποιημένη από την στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία; Πώς ακούτε την πρόταση για εμπάργκο όπλων των κρατών μελών στην γείτονα;

Αυτή είναι μια διαρκής μάχη της ευρωομάδας μας και θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι και δική μου προσωπική μάχη και στοίχημα. Σας διαβεβαιώ πως αυτή η μάχη είναι καθημερινή και έχει σκοπό να αναδεικνύει τις προκλήσεις, την παραβατική συμπεριφορά και τους πραγματικούς στρατηγικούς στόχους της Άγκυρας. Σας διαβεβαιώ, επίσης, ότι αυτή η μάχη κάθε άλλο παρά εύκολη είναι, δεδομένων συγκεκριμένων συσχετισμών, αλλά και συμφερόντων. Νομίζω, όμως, ότι με τις προσπάθειες της Κυβέρνησης και τις δικές μας οι εταίροι μας είναι πλέον πολύ καλύτερα ενημερωμένοι, πιο ευαισθητοποιημένοι και για αυτό άλλωστε παρατηρούμε μια αλλαγή στάσης το τελευταίο διάστημα. Έχουμε να κάνουμε, όμως, πολλή δουλειά ακόμη και αυτό γιατί δεν μπορώ να πω ότι είμαι απόλυτα ικανοποιημένη από τη στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία. Ας πούμε ότι με ικανοποιεί αυτή η σχετική μεταστροφή της στάσης της κι ελπίζω σε πιο τολμηρές και αποφασιστικές κινήσεις στο μέλλον. Όσον αφορά στο εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, κάτι τέτοιο θα ήταν μια εξαιρετικά σημαντική και θετική εξέλιξη. Ομολογώ ότι δεν το θεωρώ εύκολο, αλλά είναι σίγουρα κάτι που αξίζει να το παλέψουμε κι ελπίζω, αυτή τη φορά, όλοι μαζί οι Έλληνες Ευρωβουλευτές.

Δημοσιεύθηκε στο tomanifesto.gr στις 8.9.2022