28/10/2020

Συνέντευξη στο pagenews.gr και στην εκπομπή «Opinion Leader»: “Ο Ερντογάν δεν αλλάζει! Τώρα έχει προτείνει ο κ. Δένδιας & σήμερα το συζητούσαμε στην Επιτροπή Εμπορίου στο ΕΚ, να υπάρξουν κυρώσεις στην Τουρκία στο πλαίσιο της Τελωνειακής Ένωσης.”

” Ο Ερντογάν δεν αλλάζει. Εμείς το λέγαμε εδώ και καιρό, ότι έχει μια συγκεκριμένη στρατηγική και δεν του έχει ξεφύγει η προκλητικότητα. Το κάνει επίτηδες, δηλαδή. Μέχρι όμως να αποφασίσεις ότι θα πάρεις το κόστος, έχει απόσταση. Τώρα έχει προτείνει ο κ. Δένδιας και σήμερα το συζητούσαμε στην Επιτροπή στο Ευρωκοινοβούλιο, να υπάρξουν κυρώσεις στην Τουρκία στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης.

Αυτές, όμως, έχουν τεράστιο κόστος. Είναι μεγάλος εμπορικός εταίρος της Ευρώπης η Τουρκία και της Τουρκίας η Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος που ζητάμε εμπορικές κυρώσεις. Και μόνο η απειλή τους, μπορεί να έχει σοβαρό αντίχτυπο. Αλλά το να θυσιάσει αυτή τη σχέση η Γερμανία που έχει χιλιάδες επιχειρήσεις, που έχει μεγάλα οικονομικά συμφέροντα μέσα στην Τουρκία, που έχει 5 εκατομμύρια Τούρκους στην επικράτεια της που ψηφίζουν, που έχουν μεταξύ τους εμπορικό τζίρο 35 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι κάτι που από τα λόγια στην πράξη, είναι κάτι δύσκολο.

Θα σας πω, όμως, τι εισπράττω στο ευρωκοινοβούλιο. Είμαστε πιο κοντά από ποτέ να υπάρχει κάτι χειροπιαστό, που πονάει. Αν συνεχιστεί αυτό που είπατε με τον Ολλανδό, ή με τον Μακρόν, μπορεί να προκύψει πριν τον Δεκέμβριο. Αυτή είναι η αίσθηση που έχω με τα σημερινά δεδομένα.

Θεωρώ ότι ένα ορόσημο είναι οι αμερικάνικες εκλογές, αφού ο νέος πρόεδρος θα αναλάβει τον Ιανουάριο. Το ρουά ματ του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι έχει εγκλωβίσει το συμβούλιο εφόσον δεν υπάρξει μια θεαματική μεταστροφή από την Τουρκία στην τουρκική πολιτική και την τουρκική προκλητικότητα. Δεν προβλέπω να υπάρξει κάτι τέτοιο. Πιστεύω ότι έχει εγκλωβιστεί πλέον η Ευρώπη και ότι θα αναγκαστεί να επιβάλλει κυρώσεις και όχι light κυρώσεις. Κυρώσεις που θα πονάνε”.

Διαβάστε όλη την συνέντευξη με τον Δημήτρη Τάκη εδώ.