23/05/2021

Συνέντευξη στο Lesvospen.gr: «Τα εξαιρετικά προϊόντα της Λέσβου θα έπρεπε να φτάσουν σε πολλές αγορές, εκτός των συνόρων της χώρας μας»

Ερ. κ. Ασημακοπούλου, εκτός από Ευρωβουλευτής είστε επίσης και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε ποια σημεία επικεντρώνονται οι δράσεις και οι ενέργειες σας;

Πρωταρχικός μου σκοπός, ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η αξιοποίηση κάθε εμπορικής δυνατότητας και εξαγωγικής ευκαιρίας που υπάρχει για τη χώρα, καθώς και η προστασία των ελληνικών εξαγωγικών προϊόντων.

Υπενθυμίζω ότι με τις εμπορικές συμφωνίες της Ε.Ε. με τρίτες χώρες και την αποφασιστικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη, προϊόντα όπως το ούζο, η φέτα, η μαστίχα Χίου και πολλά άλλα, συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των ευρωπαϊκών ΠΟΠ και Προστασίας Γεωγραφικής Ένδειξης. Ένας από τους βασικούς μας στόχους στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπου ανήκω, είναι να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε την ποιότητα και τη διαθεσιμότητα των τοπικών προϊόντων και ταυτόχρονα να παραχωρήσουμε στους δικούς μας παραγωγούς τα εργαλεία που χρειάζονται όχι μόνο για να επιβιώσουν, αλλά και για να επεκτείνουν το δικό τους μερίδιο αγοράς. Νικητές αυτής της προσπάθειας, θα είναι τόσο οι παραγωγοί όσο και οι καταναλωτές της ΕΕ.

Ερ. Θεωρείτε ότι υπάρχουν ευκαιρίες για ανάπτυξη, αλλά και ενδυνάμωση της εξαγωγικής δραστηριότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Λέσβου ?

Τα τοπικά προϊόντα της Λέσβου, διαθέτουν εξαιρετικά ποιοτικά. Το φημισμένο ούζο και η ξακουστή σαρδέλα Μυτιλήνης, το ελαιόλαδο, ονομαστό από την αρχαιότητα και η ιδιαίτερα θρεπτική τοπική ποικιλία ελιάς, είναι μερικά μόνο από τα προϊόντα, που θα έπρεπε να φτάσουν σε πολλές αγορές, εκτός των συνόρων της χώρας μας.

Τον ρόλο του «καθοδηγητή», σε αυτήν τη διαδικασία, μπορεί να διαδραματίσει η διαδικτυακή πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Access2Markets, που απευθύνεται στις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ).

Η Ε.Ε. αναθεώρησε την εμπορική της πολιτική, βάσει των νέων δεδομένων που δημιουργεί η μετά covid εποχή. Ιδιαίτερο «βάρος» και στήριξη δίνει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της, με στόχο την οικονομική τους ανάκαμψη. Έτσι, οι επιχειρηματίες – χωρίς να έχουν να αντιμετωπίσουν τη χρονοβόρα γραφειοκρατία – μέσω της πλατφόρμας αυτής, μπορούν να κάνουν μία εύκολη αναζήτηση στις αγορές του πλανήτη και να εντοπίσουν, μόνοι τους, τις αγορές που μπορούν να υποδεχθούν τα προϊόντα τους, λαμβάνοντας, παράλληλα, πληροφορίες για τους δασμούς και τους όρους των εμπορικών συμφωνιών, που έχει συνάψει η Ε.Ε. Με μεγάλη μου χαρά θα συνδράμω στην προσπάθεια αυτή για τη Λέσβο, σε συνεργασία είτε με ενδιαφερόμενους φορείς είτε με θεσμικούς παράγοντες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε οι ΜμΕ της Λέσβου να αναπτύξουν και να επεκτείνουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα.

Ερ. Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι μία από τις προτεραιότητες της Ε.Ε. Ως Μέλος της Ειδικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τεχνητή νοημοσύνη στην ψηφιακή εποχή, μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί είναι τόσο σημαντική η χρήση της;

Ο όρος Τεχνητή Νοημοσύνη» (ΤΝ) συχνά γίνεται αντιληπτός, ως κάτι που αφορά στο μακρινό μέλλον. Ωστόσο, η ΤΝ έχει ήδη μπει στη ζωή μας και μάλιστα στην καθημερινότητά μας. Ουσιαστικά, πρόκειται για την ικανότητα μιας μηχανής να αναπαράγει τις γνωστικές λειτουργίες ενός ανθρώπου. Τη συναντάμε στα «έξυπνα τηλέφωνα», στα συστήματα πλοήγησης, στα drones, στα λογισμικά διαδικτυακής αναζήτησης και αγορών, που παρέχουν εξατομικευμένες προτάσεις ή πληροφορίες, βάσει προηγούμενων αναζητήσεων μας, ενώ πρόσφατα χρησιμοποιήθηκε σε συσκευές θερμικής απεικόνισης σε αεροδρόμια, για την ανίχνευση του COVID-19.

Η χρήση της στο άμεσο μέλλον, επεκτείνεται στον τομέα της υγείας, των τροφίμων, της μεταποίησης, της «έξυπνης» γεωργίας – κτηνοτροφίας και των υπηρεσιών. Για τον λόγο αυτό, η ανάπτυξη της ΤΝ αποτελεί προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία παράλληλα διασφαλίζει, με σχετικά νομοθετήματα, την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των ευρωπαϊκών αξιών.

Όπως είπα σε πρόσφατη τοποθέτησή μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά τη συζήτηση για την έκθεση σχετικά με τη διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος της Ευρώπης, η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αλλάξει τον κόσμο, όπως τον ξέρουμε, και θα επηρεάσει την καθημερινή ζωή όλων μας. Κεντρικός μου στόχος είναι να φτάσει στην Ελλάδα, όσο το δυνατόν συντομότερα, αυτό το ψηφιακό μέλλον της Ευρώπης, καθώς η διάχυση της ΤΝ μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ της χώρας μας κατά 200 δισεκατομμύρια ευρώ σε 15 χρόνια.

Ερ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, αναφορικά με τη συνέχιση των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων. Στη σχετική έκθεση αναφέρονται οι παράνομες ενέργειες της γείτονος στα ελληνικά ύδατα και η Συνθήκη της Λωζάνης. Αυτό σημαίνει ότι πλέον τα «ελληνοτουρκικά» είναι και «ευρωτουρκικά»;

Αποκλειστικά χάρις στις ενέργειες του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν μιλάμε για ελληνοτουρκικά εννοούμε, πλέον, και ευρωτουρκικά.

Από τα γεγονότα του Έβρου, τον Φεβρουάριο του 2020 και έπειτα, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σαν να «ξύπνησε», ξαφνικά, από το ωστικό κύμα που προκαλεί η αδιάκοπα παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας. Έγινε κατανοητό ότι αυτή η συμπεριφορά δεν σταματά στην Ελλάδα, αλλά επεκτείνεται και στην Ευρώπη. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες, σε έκθεση που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, περιλαμβάνεται η πρόταση της επίσημης αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, σε περίπτωση που δεν σημειωθεί άμεση και «συνεπής αντιστροφή της αρνητικής εσωτερικής, θεσμικής και εξωτερικής πολιτικής της».

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι αναγνωρίστηκε η άσκηση της συγκρουσιακής και εχθρικής εξωτερικής πολιτικής από τη γείτονα χώρα, ενώ οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία τους, σχετικά με την εχθρική εξωτερική πολιτική που ασκεί σε Ελλάδα και Κύπρο, καταδικάζοντας τις παράνομες ενέργειές της στα ελληνικά και κυπριακά ύδατα, όπως και τη στάση αμφισβήτησης που διατηρεί, σχετικά με την εγκυρότητα της Συνθήκης της Λωζάνης, θεωρώντας ότι «υπονομεύεται η διεθνής ειρήνη και σταθερότητα».

Ερ. Σχετικά με το Μεταναστευτικό, η Λέσβος είναι ένα από τα νησιά που βρέθηκε στην «πρώτη γραμμή». Με το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, η Ευρώπη θα αναγνωρίσει πλέον ότι πρέπει να γίνει ορθός επιμερισμός ευθυνών σε όλα τα κράτη-μέλη της;

Το βάρος του μεταναστευτικού είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να το «σηκώσει» μόνη της και η Λέσβος το γνωρίζει καλά αυτό, καθώς είναι ένα νησί που έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά.

Το ζήτημα αφορά ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο τα κράτη -μέλη της «πρώτης γραμμής».

Είναι, λοιπόν, απαραίτητος ο επιμερισμός των ευθυνών, με την ταυτόχρονη αναπροσαρμογή και επικαιροποίηση των διαδικασιών που αφορούν στο άσυλο.

Εδώ, ακριβώς, επικεντρώνονται οι προσπάθειες της Κυβέρνησης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού διαλόγου για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, μαζί με άλλες χώρες των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι απαραίτητη. Ήδη, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του ζητήματος, μεταξύ των βασικών σημείων της κυβερνητικής πολιτικής είναι η επιστροφή εκείνων που δεν δικαιούνται διεθνή προστασία, οι κλειστές και ελεγχόμενες δομές, η δικαιοσύνη στις παροχές για όσους βρίσκονται στη χώρα και η διαφάνεια για τις Μ.Κ.Ο., που εμπλέκονται στη διαχείριση του ζητήματος.

Η ασκούμενη πολιτική μέχρι τώρα, έχει δώσει, ως αποτέλεσμα, σημαντικές μειώσεις των μεταναστευτικών ροών, οι οποίες από 15.000 το 2020, στο πρώτο τετράμηνο του 2021 άγγιξαν τις 2.500, τη μείωση των χώρων φιλοξενίας και τη μείωση των ανθρώπων που φιλοξενούνται σε αυτές, καθώς και την επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου. Μάλιστα, σχετικά με τη Λέσβο, πρόσφατα έκλεισε το Κ.Υ.Τ. του Καρά Τεπέ και έγινε η μεταφορά των αιτούντων ασύλου εντός του νησιού και στην ενδοχώρα, ενώ στόχος του αρμόδιου Υπουργείου είναι η Λέσβος να έχει μόνο μία αναγνωρισμένη δομή φιλοξενίας.

Δημοσιεύθηκε στο Lesvospen.gr στις 23/5/2021