16/05/2023

Συνέντευξη στο CNN Greece: «Στις εκλογές θέλουμε μια αυτοδύναμη και όχι μια αδύναμη Ελλάδα»

Ερ. Κάλπες σε λίγες μέρες και ο πρωθυπουργός ζητά ψήφο αυτοδυναμίας. Αν ωστόσο αυτό δεν καταστεί δυνατό υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με άλλες πολιτικές δυνάμεις;

Στη Νέα Δημοκρατία έχουμε ξεκαθαρίσει ότι επιδιώκουμε την αυτοδυναμία και ότι απορρίπτουμε την απλή αναλογική. Την αυτοδυναμία τη ζητάμε γιατί σημαίνει σταθερότητα, ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων και στο μεταρρυθμιστικό έργο. Σημαίνει πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να κάνει βήματα μπροστά και όχι πισωγυρίσματα. Η εναλλακτική της λεγόμενης «προοδευτικής διακυβέρνησης» κάθε μέρα, όλο και περισσότερο, αποδεικνύεται πως σημαίνει μόνον περιπέτειες για τη χώρα. Μόνον αυτό δεν χρειαζόμαστε τώρα, που η Ελλάδα έχει «μπει στις ράγες».

Παράλληλα, όταν η Ν.Δ. μιλάει για σταθερότητα, το εννοεί και στην περίπτωση μιας συγκυβέρνησης, δηλαδή μιας σταθερής κυβέρνησης συνεργασίας, εάν αυτή είναι η βούληση του λαού. Η παράταξή μας έχει αποδείξει ότι ξέρει και να συνεργάζεται. Ακόμη όμως και να είναι εφικτή μια κυβέρνηση συνεργασίας της Ν.Δ. με κάποιο κόμμα, από την πρώτη Κυριακή των εκλογών, αυτή η κυβέρνηση θα έχει μια αδύναμη – οριακή πλειοψηφία. Στις εκλογές με το «bonus» των 50 εδρών αυτή η πλειοψηφία θα ήταν ισχυρή και θα εγγυόταν τη σταθερότητα της κυβέρνησης και της χώρας, που είναι το ζητούμενο σε κάθε περίπτωση για τη Νέα Δημοκρατία. Η ουσία είναι πως εμείς ζητούμε την αυτοδυναμία της ΝΔ και πιστεύω ότι τελικά αυτή θα είναι και η επιλογή των πολιτών στις κάλπες. Θέλουμε μια αυτοδύναμη και όχι μία αδύναμη Ελλάδα.

Ερ. Σε αυτές τις εκλογές οι χιλιάδες νέοι ψηφοφόροι βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των κομμάτων. Γιατί ένας νέος ψηφοφόρος να επιλέξει τη ΝΔ έναντι των υπολοίπων;

Οι νέοι βρίσκονται στην καρδιά του προγράμματος διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ήδη από το 2019. Σήμερα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τιμόνι, οι νέοι ωφελούνται από την αύξηση του κατώτατου μισθού, από τα 650€ στα 780€, αλλά και από το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας «Πρώτο Ένσημο», που στόχο έχει να βοηθήσει τους νέους να βρουν την πρώτη τους δουλειά. Παράλληλα, 10.000 νέοι και νέα ζευγάρια έχουν ενδιαφερθεί για το Πρόγραμμα «Σπίτι μου», με το οποίο τους δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής του σχετικού δανείου. Επιπλέον, η ανεργία σήμερα έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 6 μονάδες σε σχέση μόλις με το 2021, αφού μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» ξεκίνησε το μεγαλύτερο πρόγραμμα κατάρτισης εργαζόμενων και ανέργων που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα.

Για την επόμενη τετραετία προτείνουμε τη νέα Στεγαστική Πολιτική «Σπίτι μου» ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα μπορεί να υλοποιηθεί η ανέγερση φοιτητικών εστιών για τη στέγαση 8.500 φοιτητών. Έχουμε επίσης δεσμευτεί για αύξηση του μέσου μισθού κατά 25% και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950€, σε βάθος τετραετίας. Εμείς τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις τις κάνουμε πράξη και απέναντι στους νέους.

Ερ. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης. Πώς αποτυπώνεται αυτό στο εισόδημα των πολιτών που συνεχίζει να υστερεί έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου;

Αυτή η πορεία δεν ήταν καθόλου τυχαία. Η μείωση 50 φόρων και ασφαλιστικών εισφορών σε συνδυασμό με τη συνετή οικονομική διαχείριση, την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου και τα ρεκόρ επενδύσεων, παρά τις πολλαπλές και δύσκολες κρίσεις, έφεραν αυτά τα αποτελέσματα. Η Ελλάδα σήμερα δεν υστερεί έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου και αυτό αποδεικνύεται με μακροοικονομικά μεγέθη και δείκτες, δεδομένου ότι η χώρα μας παρουσίασε διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από τον μέσο όρο της Ευρώπης για το 2022, ενώ προβλέπεται να είναι τριπλάσιος το 2023.

Με τις επενδύσεις να ξεπερνούν τα 15 δισεκατομμύρια ετησίως, με ρεκόρ εξαγωγών και αποταμιεύσεων, η χώρα επιστρέφει σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2023, έχει βγει από το καθεστώς μόνιμης εποπτείας και είναι ένα βήμα πιο κοντά στην απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Παράλληλα, πρωτοβουλίες όπως το «fuel pass», το «market pass», αλλά και το «Καλάθι του Νοικοκυριού», το οποίο αποτελεί πλέον παράδειγμα προς μίμηση για ορισμένες χώρες της Ευρώπης όπως η Γαλλία, ανακούφισαν μεγάλο μέρος του πληθυσμού και στήριξαν το εισόδημα των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας.

Με τη Νέα Δημοκρατία στο τιμόνι, το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών ενισχύθηκε σημαντικά την τελευταία τετραετία και κάτω από πρωτόγνωρες κρίσεις, χωρίς το ρίσκο ενός δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Σας θυμίζω ότι το 2022, σύμφωνα με τους Financial Times, η πατρίδα μας ήταν ανάμεσα στις εφτά χώρες που ξεχώρισαν σε παγκόσμιο επίπεδο για τα οικονομικά τους επιτεύγματα.

Ερ. Πόσο ενημερωμένος είναι ο Έλληνας πολίτης για όσα συμβαίνουν στο Ευρωκοινοβούλιο; Έχουν ευθύνη γι’ αυτό οι Ευρωβουλευτές;

Οι Ευρωβουλευτές φυσικά και έχουμε ευθύνη. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, που καλούμαστε όλοι οι Ευρωβουλευτές να αντιμετωπίσουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι να επικοινωνήσουμε στους πολίτες όσα λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο. Η ενημέρωση προς τους πολίτες υπάρχει και είναι διαθέσιμη σε όλους.

Δυστυχώς, όμως, τα ευρωπαϊκά θέματα γίνονται συχνά αντικείμενο στυγνής μικροπολιτικής εκμετάλλευσης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που εργαλειοποιούν την επικαιρότητα για μικροκομματικό όφελος, παραπληροφορώντας τους πολίτες και διαστρεβλώνοντας την αλήθεια. Θα θυμάστε τα fake news για το δήθεν νεκρό παιδί στον Έβρο, που όχι μόνο αποδείχθηκε πως ήταν ένα σκηνοθετημένο περιστατικό, αλλά αποσύρθηκαν και τα σχετικά δημοσιεύματα. Αποστολή μας, λοιπόν, στην Ευρωομάδα της Νέας Δημοκρατίας είναι, μεταξύ άλλων, να αποκαθιστούμε την αλήθεια στα μάτια των πολιτών και να διατηρούμε την επαφή μαζί τους ζωντανή, ειλικρινή και άμεση.

Ερ. Με βάση την εμπειρία σας στο Ευρωκοινοβούλιο, ποια είναι η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό; Πόσο ισχυρή είναι η φωνή της Ελλάδας στα μείζονα διεθνή θέματα;

Η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό σήμερα είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με εκείνη της περιόδου 2015-2019, τότε που η χώρα μας βρισκόταν στο περιθώριο. Σήμερα, η Ελλάδα έχει αυξημένο κύρος σε διεθνές, διπλωματικό και γεωπολιτικό επίπεδο, έχει αξιοπιστία στις διεθνείς αγορές, πρωταγωνιστεί με τις θέσεις της και είναι πολύτιμος εταίρος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό, μάλιστα, έγινε πολύ ξεκάθαρο στο Ευρωκοινοβούλιο με την υιοθέτηση της πρότασης της Ελλάδας για το Ευρωπαϊκό Πράσινο Πιστοποιητικό, κατά την περίοδο της πανδημίας, με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και όταν η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, επίσης υιοθετήθηκε.

Η Ελλάδα, σήμερα, είναι ισότιμος και υπολογίσιμος συνομιλητής, μία χώρα ισχυρή με αυτοπεποίθηση και εξωστρέφεια, που δεν ετεροπροσδιορίζεται και υπερασπίζεται με αποφασιστικότητα τα εθνικά της συμφέροντα. Είναι η χώρα της οποίας ο Πρωθυπουργός καταχειροκροτείται στο Αμερικανικό Κογκρέσο. Στη Νέα Δημοκρατία συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για μια Ελλάδα ισχυρή, για την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης και της υπερηφάνειας.

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece στις 16/5/2023.