23/05/2021

Συνέντευξη στην Κυριακάτικη Kontranews: “Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα αφήσει κανέναν πίσω στην «Ελλάδα 2.0»”

Ερ. Πιστεύετε ότι απαιτείται η δημιουργία ενός νέου Υπουργείου που θα διαχειριστεί αποκλειστικά τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης;

Η κυβέρνηση από την αρχή αντιλήφθηκε πως το Σχέδιο Ανάκαμψης είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και κυρίως, ένα βασικό εργαλείο για σημαντικές μεταρρυθμίσεις και δράσεις, που θα μπορέσουν τα επόμενα χρόνια να οδηγήσουν σε ανάπτυξη και ευημερία. Όλοι οι συμμετέχοντες και εμπλεκόμενοι, από την επιτροπή Πισσαρίδη, τις υποεπιτροπές και τα συναρμόδια Υπουργεία, δούλεψαν μεθοδικά, ώστε να καταλήξουμε σε ένα Σχέδιο Ανάκαμψης που έχει αποσπάσει, διεθνώς, ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια. Είμαι βέβαιη, πως το ίδιο θα γίνει και κατά τη φάση της υλοποίησης του Σχεδίου. Το εάν για την 2η φάση υλοποίησης του προγράμματος και διαχείρισης των κονδυλίων, θα υπάρξει η ανάγκη δημιουργίας ενός Υπουργείου, με αποκλειστικά αυτήν την αρμοδιότητα, προφανώς θα το κρίνει ο Πρωθυπουργός, που έχει τη συνολική και πλήρη εικόνα του κυβερνητικού έργου.

Ερ. Εκτιμάτε ότι πρέπει να ρυθμιστούν τα χρέη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις τράπεζες και οι οφειλές τους στο Δημόσιο;

Η απάντηση είναι ναι. Το ερώτημα είναι, πώς θα βοηθηθούν οι συμπολίτες μας για να το πράξουν αυτό, μετά από τις συνέπειες που επέφερε αυτή η πανδημία. Η κυβέρνηση ήδη έχει αποδείξει, έμπρακτα, ότι έχει σταθεί στο πλευρό όλων όσων έχουν πληγεί από την πανδημία. Το πρόγραμμα Γέφυρα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, οι 7 φάσεις επιστρεπτέας προκαταβολής, η επιδότηση ενοικίου, τα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου, τα ειδικά πακέτα στήριξης για την εστίαση και τον τουρισμό, είναι μερικές μόνο από τις παρεμβάσεις που αποδεικνύουν, στην πράξη, ότι η κυβέρνηση και προβλέπει και αντιδρά άμεσα. Ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα μέτρα ανακούφισης που έχουν ήδη εφαρμοστεί, υπήρξαν περισσότερο στοχευμένα σε αυτές, ακριβώς επειδή οι ανάγκες τους ήταν και είναι πολύ μεγαλύτερες. Βρισκόμαστε ήδη στη φάση που σταδιακά η αγορά και η οικονομία επανέρχονται σε κάποιου είδους κανονικότητα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είμαι βέβαιη, ότι μέρα με τη μέρα θα βλέπουν ανάκαμψη και ανάπτυξη. Και σε αυτή τη φάση, η κυβέρνηση θα κάνει και πάλι ό,τι χρειαστεί, για να στηρίξει τις προσπάθειές τους. Όσο θα αφήνουμε πίσω μας αυτήν την φοβερή πανδημία και αφού πλέον η εικόνα για τις οικονομικές επιπτώσεις θα είναι πιο σαφής, τα νέα μέτρα στήριξης θα είναι ακόμη πιο στοχευμένα. Η κυβέρνηση αυτή έχει υποσχεθεί πως δεν θα αφήσει κανέναν πίσω.

Ερ. Είστε ικανοποιημένη από την επανεκκίνηση της οικονομίας και του τουρισμού;

Νομίζω πως είναι πολύ νωρίς, ακόμη, να εξάγουμε ακριβή συμπεράσματα. Η επανεκκίνηση της αγοράς και της βαριάς μας βιομηχανίας, του τουρισμού, ήταν αδήριτη ανάγκη. Πρέπει, όμως, να συνδυάσουμε την ελευθερία με την ασφάλεια και χρειάζεται προσοχή, για να μην έχουμε πισωγυρίσματα. Όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί και τηρούμε, όλοι μας, τα πρωτόκολλα ασφάλειας, τόσο θα περιορίζουμε αυτόν τον κίνδυνο. Τα μηνύματα είναι ευοίωνα και οι επίσημες προβλέψεις, το ίδιο. Σας θυμίζω πως η πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2021 είναι στο 4.1% και για το 2022 στο 6%. Και αυτό αποτελεί εκτίμηση στις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, η οποία στη χειμερινή έκθεσή της εκτιμούσε ανάκαμψη 3,5% και 5%, αντίστοιχα. Επίσης, η κ. Βεστάγκερ, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τον Ανταγωνισμό και την Ψηφιακή Πολιτική, δήλωσε πρόσφατα ότι: «Η Ελλάδα, ίσως να είναι η χώρα της ευρωζώνης που θα σημειώσει την ισχυρότερη ανάπτυξη το επόμενο έτος». Πρέπει, λοιπόν, να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά και προσεκτικοί.

Ερ. Το πρόγραμμα εμβολιασμού στην Ευρώπη και την Ελλάδα βλέπετε να προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς;

Μετά τις πρώτες αρρυθμίες, που όντως υπήρξαν και αφορούσαν κυρίως προβλήματα στην προμήθεια των εμβολίων και στις συμφωνίες με τις φαρμακευτικές εταιρείες, σταδιακά η κατάσταση στην Ευρώπη δείχνει σημάδια ομαλοποίησης, που ποικίλουν προφανώς από χώρα σε χώρα. Η χώρα μας σήμερα έχει δημιουργήσει 1.500 περίπου εμβολιαστικά κέντρα και τώρα που ομαλοποιήθηκε και η προμήθεια των εμβολίων, ξεπερνά καθημερινά τους 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα, δηλαδή έχει τη δυνατότητα να κάνει 3.000.000 εμβολιασμούς τον μήνα, γεγονός που την τοποθετεί, σήμερα, στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη. Θα θυμίσω, για μια ακόμη φορά, πρόσφατη δήλωση της κ. Βεστάγκερ, σχετικά με το θέμα, η οποία είπε: «Τόσο η διαχείριση της πανδημίας όσο και η κατάσταση αυτή την στιγμή στη χώρα, είναι εντυπωσιακή. Πραγματικά εντυπωσιακή».

Ερ. Από τις αρχές του χρόνου ξεκινήσατε μια πανελλαδική καμπάνια ενημέρωσης για τη νέα διαδικτυακή πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “Access2Markets”. Ποιος είναι ο στόχος αυτής της καμπάνιας;

Ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχω θέσει ως πρωταρχικό μου σκοπό, την ανάδειξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) σε στρατηγικό πυλώνα για την Ελλάδα και την Ευρώπη, στον τομέα του διεθνούς εμπορίου και γι’ αυτό υποστηρίζω κάθε πρωτοβουλία και δράση, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη της εξωστρέφειας των Ελληνικών ΜμΕ και την εξασφάλιση της ισότιμης πρόσβασής τους στις διεθνείς αγορές. Τον παραπάνω στόχο έρχεται να ικανοποιήσει η νέα διαδικτυακή πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Access2Markets, που παρέχει άμεση πληροφόρηση για τις εμπορικές συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους όρους που τις διέπουν, τους δασμούς που ισχύουν, αλλά και το προβλεπόμενο πλέγμα προστασίας των εμπορικών προϊόντων, μετατρέποντας την αναζήτηση εμπορικών αγορών σε ολόκληρο τον κόσμο, σε μία εύκολη υπόθεση για τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες. Έχω ξεκινήσει, από τις αρχές του χρόνου, μια σχετική καμπάνια ενημέρωσης, σε αγαστή συνεργασία με τις Περιφέρειες και τα Επιμελητήρια της χώρας, προκειμένου να μη μείνει καμία ΜμΕ πίσω. Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί εκδηλώσεις με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, την Περιφέρεια Κρήτης και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τα Επιμελητήρια Πελοποννήσου, Πιερίας και Πρέβεζας, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, καθώς και τη Γραμματεία Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Ακολουθούν, άμεσα, ανάλογες προγραμματισμένες δράσεις, ανά την Ελλάδα.

Η συνέντευξη στη ΣΟΦΙΑ ΛΙΑΚΟΥ δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Kontranews στις 23/5/2021.