19/02/2023

Συνέντευξη στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ Secret

1. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε πολύ υψηλούς τόνους και με μαχητικότητα, έχεις  αναδείξει την τουρκική προκλητικότητα. Πρόσφατα μάλιστα από την αίθουσα της Ολομέλειας είπες «φτάνει πια». Πώς αλλάζει η ρητορική στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τον πρόσφατο φονικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία;

Η Ελλάδα την τελευταία τετραετία αντιμετωπίζει την τουρκική προκλητικότητα με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση. Ακόμη και όταν Τούρκοι αξιωματούχοι μιλούν για «casus belli», για «γαλάζια πατρίδα», για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, όταν δρουν με μία λογική αναθεωρητισμού, όταν λαμβάνουν χώρα δεκάδες υπερπτήσεις στο Αιγαίο ή εργαλειοποιείται το μεταναστευτικό, η ελληνική Κυβέρνηση απαντά με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, θωρακίζει τη χώρα μας με διεθνείς αμυντικές συμφωνίες και αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας, διεκδικώντας παράλληλα τα αυτονόητα.

Το ίδιο ακριβώς κάνουμε και εμείς στην Ευρω-ομάδα της ΝΔ, αναδεικνύοντας και απαντώντας στις συνεχείς προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Μετά το ξέσπασμα του φονικού σεισμού, η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που όχι μόνο εξέφρασε δημόσια τη στήριξή της προς τον τουρκικό λαό και την τουρκική ηγεσία, αλλά απέστειλε και κάθε δυνατή βοήθεια, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη ευαισθησία και ανθρωπιά.

Η Ελλάδα απέδειξε έμπρακτα ότι και γνωρίζει πώς να αντιμετωπίζει την τουρκική προκλητικότητα και μπορεί να συνεισφέρει, όταν πρόκειται για ζητήματα ανθρωπιστικής φύσης.

2. Σε εξίσου υψηλούς τόνους μιλάς στο Ευρωκοινοβούλιο και για τη θέση της Ελλάδας απέναντι σε μία σειρά ζητημάτων, από το μεταναστευτικό μέχρι τις υποκλοπές, την ελευθεροτυπία και το κράτος δικαίου. Χαρακτηριστικά είπες «κάτω τα χέρια σας από την Ελλάδα». Πώς σχολιάζεις αυτή σου τη στάση;

Η Ελλάδα είναι μία χώρα βαθιά δημοκρατική, με σεβασμό στο κράτος δικαίου και τη διάκριση των εξουσιών, αλλά και με θεσμούς που λειτουργούν. Αυτό επιβεβαιώνουν και οι διεθνείς δείκτες, αφού η χώρα μας παρουσιάζει βελτίωση 9 θέσεων στον Δείκτη Δημοκρατίας του Economist Intelligence Unit, σε σχέση με το 2021, έχει ανέλθει 16 θέσεις στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς, σε σχέση με το 2018, και εμφανίζει άνοδο 4 θέσεων, αντίστοιχα, στον Δείκτη Κράτους Δικαίου του διεθνούς οργανισμού World Justice Project.

Η ελληνική Κυβέρνηση απαντά με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα σε όλα τα θέματα που ανακύπτουν, ενώ καταρρίπτει περίτρανα τα fake news, όπως για παράδειγμα εκείνα που σχετίζονται με την υπόθεση της υποτιθέμενα νεκρής Μαρίας στον Έβρο. Ωστόσο, είναι θλιβερό να βλέπει κανείς κύκλους, που δραστηριοποιούνται τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας μας, ιδιαίτερα από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να δημιουργούν μέτωπο κατά της Ελλάδας, δυσφημίζοντάς την και διασύροντάς την με κάθε ευκαιρία, προκειμένου να προσκομίσουν πολιτικά οφέλη. Την ίδια στιγμή, στην Ευρω-ομάδα της Νέας Δημοκρατίας αγωνιζόμαστε καθημερινά να αποκαταστήσουμε την αλήθεια με αποδείξεις, καθώς και να αντικρούσουμε τις συκοφαντίες από όπου και αν προέρχονται.

3. Μέσα από την έντονη παρουσία σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και από τα βίντεο της σειράς «EU Backstage», βλέπουμε όλοι πως είσαι ιδιαίτερα δραστήρια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σκέφτεσαι να επιστρέψεις στην εγχώρια πολιτική σκηνή;

Στόχος μου, από όταν ξεκίνησα την ενασχόλησή μου με την πολιτική, είναι να μπορώ να προσφέρω στην Ελλάδα και τους Έλληνες και είμαι ιδιαίτερα περήφανη που αυτό μπορώ να το κάνω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πολύ περισσότερο, όταν ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μού αναθέτει τα καθήκοντα της Εκπροσώπου Τύπου της Ευρω-ομάδας μας.

Χιλιάδες πολίτες με εμπιστεύτηκαν να τους εκπροσωπώ στο Ευρωκοινοβούλιο κι έχω σκοπό να τιμώ καθημερινά την εμπιστοσύνη τους από τη θέση της Ευρωβουλευτού. Ωστόσο, ήμουν και παραμένω «στρατιώτης» της παράταξης και προφανώς θα προσφέρω από όποιο μετερίζι κι αν κληθώ.

Ως προς τις επικείμενες εκλογές, θα συμβάλλω αυτονόητα, πρόθυμα και με όλες μου τις δυνάμεις, προκειμένου να πετύχουμε την αυτοδυναμία, την οποία έχει ανάγκη ο τόπος, για να συνεχίσουμε την ανοδική πορεία της Ελλάδας και να καλυτερεύσουμε τις ζωές των Ελλήνων. Γιατί αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα.

4. Μία Ελληνίδα Ευρωβουλευτής βρίσκεται στο επίκεντρο της υπόθεσης του Qatargate, μίας υπόθεσης που συντάραξε την Ευρώπη. Σε τί βαθμό πιστεύεις πως αυτό έχει βλάψει το Ευρωκοινοβούλιο και την Ελλάδα;

Αρχικά, πρόκειται για ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός, το οποίο λαμβάνει χώρα στο κέντρο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, και πολύ περισσότερο όταν φαίνεται να εμπλέκεται ένα πρόσωπο που κατείχε τη θέση της Αντιπροέδρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το έγκλημα παραμένει έγκλημα και είναι αδιανόητο για έναν Ευρωβουλευτή, ο οποίος έχει εκλεγεί για να προβάλλει και να προστατεύει τα συμφέροντα της χώρας του και της Ευρώπης, να πράττει αντίθετα από αυτά. Η Ελλάδα δεν έχει να αποδείξει τίποτε, όσον αφορά στην αξιοπιστία της, και δεν θεωρώ ότι η υπόθεση αυτή έχει φθείρει το όνομα της χώρας μας, στον βαθμό που θα περίμεναν κάποιοι, εντός ή εκτός.

Η πραγματικότητα είναι ότι με αφορμή το Qatargate η καρδιά της δημοκρατίας θωρακίζεται, θεσπίζοντας νέους κανόνες διαφάνειας και λογοδοσίας, στις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι σημαντικό να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία του Σώματος. Μάλιστα, η Πρόεδρος Roberta Metsola, εκ μέρους και της δικής μου πολιτικής οικογένειας, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, έχει καταθέσει ουσιαστικές προτάσεις και πιστεύω ότι οι ενέργειες όλων μας πλέον ορθώς εστιάζουν εκεί.

5. Σήμερα κλείνουμε 40 μέρες από τον θάνατο του τέως Κωνσταντίνου. Ήταν ο πνευματικός σου πατέρας. Πώς νιώθεις;

Νιώθω όπως όλοι μας, νομίζω, όταν χάνουμε ένα πολύ κοντινό και αγαπημένο μας πρόσωπο. Η αλήθεια είναι ότι όλο αυτό το βίωσα αρκετά πιο έντονα, λόγω των προεκτάσεων που πήρε, των συζητήσεων, των αντιδικιών, αλλά και της πολιτικής αντιπαράθεσης που τεχνηέντως προκλήθηκε. Ομολογώ πως εκείνες τις στιγμές της θλίψης και του πένθους, όλα αυτά ενόχλησαν πολύ. Θεωρώ ότι τη στιγμή της απώλειας μιας ανθρώπινης ζωής και του θρήνου μιας οικογένειας, των συγγενών και των φίλων, όλες αυτές οι συζητήσεις θα μπορούσαν να περιμένουν.

Όλα αυτά έγιναν, φυσικά, χωρίς να έχει δοθεί ποτέ καμία αφορμή από τον ίδιο, όσο ήταν εν ζωή, ούτε από την οικογένειά του. Η εξέλιξη αυτή, για μένα, ήταν θλιβερή.

6. Τι θυμάσαι από εκείνον;

Και πάλι σε ανθρώπινο επίπεδο θα σου μιλήσω. Θυμάμαι την σχέση του με την οικογένειά μου και ειδικά με τον πατέρα μου. Θυμάμαι τις δικές μας στιγμές, δηλαδή ενός νονού με τη βαφτισιμιά του. Απλές στιγμές, που όλοι μας έχουμε ζήσει. Δεν υπήρχε τίποτε διαφορετικό, τίποτε ασυνήθιστο. Εάν πρέπει να ξεχωρίσω όμως κάτι, αυτό θα ήταν σίγουρα η στάση του, όταν έχασα τον πατέρα μου. Ήταν νομίζω μια από τις κορυφαίες στιγμές, που ποτέ κανένας δεν ξεχνάει στη ζωή του.

7. Πως ήταν σαν άνθρωπος;

Ήταν, πρώτα απ’ όλα, ένας απόλυτα ευγενής άνθρωπος. Θυμάμαι όμως και έναν καλό άνθρωπο και νονό, έναν μετριοπαθή και μορφωμένο άνθρωπο, που ήξερε να ακούει και μπορούσε να καταλαβαίνει. Ποτέ δεν προκαλούσε, ήταν αφοσιωμένος στην οικογένειά του, δοτικός προς όλους και με βαθιά και ειλικρινή αγάπη για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Θυμάμαι ότι το μεγάλο του όνειρο ήταν να επιστρέψει και να κατοικήσει μόνιμα στην Ελλάδα και θυμάμαι, ακόμη πιο έντονα, την ικανοποίηση και τη χαρά του όταν αυτό έγινε πραγματικότητα και από τότε, τολμώ να πω, ήταν πολύ πιο ευτυχισμένος και χαρούμενος από πριν.

Δημοσιεύθηκε στις 18.2.2023