22/04/2021

Στον TeamFM 102: “Ενθαρρυντικές προβλέψεις για το άνοιγμα του τουρισμού”

Η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σε συνέντευξή της στον TeamFM 102 μίλησε σχετικά με το εγχείρημά της που σκοπό έχει την εξωστρέφεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δίνοντας τους ένα επιπλέον εργαλείο για να στρέφουν προς τις αγορές του εξωτερικού. Η ίδια σημείωσε: «Η πλατφόρμα Access2Market είναι ένα πολύ απλό σύστημα στο διαδίκτυο, στα ελληνικά, το οποίο έχει ότι πληροφορίες θέλει ένας εξαγωγέας για να εκμεταλλευτεί το τεράστιο δίκτυο εμπορικών συμφωνιών που έχει η Ε.Ε. με πάνω από 70 χώρες».

Προτεραιότητα, σύμφωνα με την κα Ασημακοπούλου, είναι οι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, τις οποίες χαρακτήρισε ως τη «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες θα πρέπει να διευκολυνθούν σε ότι αφορά την εξαγωγική τους δραστηριότητα. Αναφέρθηκε μάλιστα σε κάποια ήδη εξαγόμενα προϊόντα του νησιού όπως, το λάδι, το χαρούπι και την ελιά, σε παγκοσμίως κορυφαίες αγορές όπως της Γερμανίας,του Καναδά, της Ιαπωνίας, της Κίνας και των Η.Π.Α.«Η εξωστρέφεια είναι βασικός πυλώνας της ανάκαμψης την επόμενη μέρα μετά την πανδημία και οι εξαγωγές εν μέσω πανδημίας καλά κρατούν και μάλιστα έχουν αυξηθεί σε κάποια προϊόντα», σχολίασε.

Τα εμπόδια μέχρι στιγμής στην εξαγωγική δραστηριότητα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως ανέφερε η κα Ασημακοπούλου, είναι η περιορισμένη πρόσβαση στην αξιόπιστη πληροφορία και δεύτερον τα γραφειοκρατικά εμπόδια των εξαγωγών. Σκοπών των διαδικτυακών αυτών εκδηλώσεων που λάβουν χώρα σε όλη την Ελλάδα είναι να ενημερωθούν οι επιχειρηματίες σχετικά με το πώς θα ξεπεράσουν αυτά τα εμπόδια μέσω του Access2Market.«Δε μπορεί ο κάθε μικρομεσαίος επιχειρηματίας να ξέρει τα πάντα για τις εξαγωγές. Σε κάθε περίπτωση θα φτάσει σε ένα πολύ καλό σημείο και κάποια στιγμή αν χρειαστεί, το σύστημα αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει αλλού βοήθεια. Τα Επιμελητήρια και ο Σύλλογος Εξαγωγέων κάνει αυτή τη δουλειά αλλά τουλάχιστον θα φτάσεις σε ένα πολύ καλό σημείο κατανόησης από μόνος σου και αυτό θα σου εξοικονομήσει και χρόνο και χρήμα», συμπλήρωσε η Ευρωβουλευτής.

ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Ενθαρρυντικές φαίνονται οι προβλέψεις σχετικά με τον τουρισμό στην Ελλάδα την φετινή καλοκαιρινή περίοδο, όπως τόνισε η κα Ασημακοπούλου, έπειτα από την συνάντηση Ευρωβουλευτών με τους κορυφαίους παράγοντες του τουρισμού της χώρας μας, με τις εκτιμήσεις να δείχνουν προσέλευση τουριστών σε ποσοστό 50%σε σχέση με το 2019. «Στις Βρυξέλλες που μιλάω με ανθρώπους απ’ όλες τις χώρες εδώ τους Ευρωβουλευτές, η Ελλάδα έχει ένα πάρα πολύ καλό όνομα, όχι μόνο ως ωραίος προορισμός αλλά και εν μέσω πανδημίας ως ένας προορισμός που έχει διαχειριστεί καλά την πανδημία και θεωρείται ασφαλής», πρόσθεσε.

Η ίδια ξεκαθάρισε πως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να συνεχίσουμε να δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες ασφάλειας και φάνηκε αισιόδοξη ως προς την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα και στο χτίσιμο της ανοσίας. Η Ευρωβουλευτής είπα μάλιστα πως ήδη από το μήνα αυτό προχωράει πολύ πιο γρήγορα η διαδικασία και δε θα υπάρξει ξανά ζήτημα με την ποσότητα των εμβολίων. Με την αδειοδότηση του εμβολίου της Johnson&Johnson ν’ αναμένεται, η ίδια ανέφερε: «Νομίζω ότι ο στόχος που έχει βάλει η Ευρώπη και η Ελλάδα να εμβολιάσει το 70% των ενηλίκων μέχρι τον Ιούνιο είναι ένας στόχος που φαντάζει εφικτός».

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Πικρή παραμένει η επίγευση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή απ’ το πρόσφατο συμβάν στην Άγκυρα μεταξύ της Προέδρου της Κομισιόν, κας Φον Ντε Λάιεν, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Σαρλ Μισέλ και του Ερντογάν, όπως εξήγησε η κα Ασημακοπούλου. Το περιστατικό αυτό λειτούργησε υπέρ της Ελλάδος, σύμφωνα με την ίδια και φανέρωσε την χαώδη διαφορά μεταξύ της Δύσης και της Τουρκίας.

Όσον αφορά την συνέντευξη τύπου Δένδια-Τσαβούσογλου, η Ευρωβουλευτής τόνισε πως η αντίδραση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών λειτούργησε θετικά, καθώς ακούστηκαν ανοιχτά και καθαρά οι ελληνικές θέσεις. Για την ερχόμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα της Τουρκίας, κα Ασημακοπούλου είπε: «Στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την επόμενη εβδομάδα που θα έρθει προς συζήτηση όλο αυτό το θέμα της Τουρκίας, νομίζω ότι αν ο κ. Μπορέλ που είναι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ε.Ε. και ο κ. Μισέλ που καθόταν την ώρα που η Φον Ντε Λάιεν δεν είχε καρέκλα, ακούσουν προσεκτικά και δούνε την συνέντευξη τύπου του κ. Δένδια θα μπορούσαν να πάρουν πολύ καλές ιδέες για το πώς να διαχειριστούνε τις σχέσεις με την Τουρκία στο μέλλον».

Περισσότερα εδώ.