12/02/2020

Παρέμβαση στην Ολομέλεια του ΕΚ για το σχέδιο των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή

“Κύριε Πρόεδρε,

Αξιότιμοι συνάδελφοι,

Κύριε Μπορέλ, δηλώσατε ότι το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή απομακρύνεται από τις «διεθνώς συμφωνημένες παραμέτρους».

Χρησιμοποιήσατε, επίσης, ιδιαιτέρως αιχμηρή γλώσσα, όταν είπατε ότι μέρος αυτού του σχεδίου «αν εφαρμοστεί, δεν θα μπορούσε να περάσει χωρίς προκλήσεις».

Φυσικά, αυτό προκάλεσε την αντίδραση των Ισραηλινών φίλων μας που προειδοποίησαν ότι τέτοιου είδους «απειλητική γλώσσα» -όπως την αποκαλούν- θα μπορούσε να οδηγήσει στην «ελαχιστοποίηση» του ρόλου της ΕΕ στην ειρηνευτική διαδικασία.

Εν τω μεταξύ, η παλαιστινιακή αρχή απέρριψε με οργή το σχέδιο του Προέδρου Τραμπ ως «συνωμοσία».

Πιστεύω ότι είναι δεν λογικό να περιμένουμε πως οποιαδήποτε πλευρά θα χαιρέτιζε αυτή την πρόταση με ενθουσιασμό.

Ας επιλέξουμε να δούμε το ποτήρι «μισογεμάτο», παρά «μισοάδειο».

Το σχέδιο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως βάση για τη συνέχιση ειλικρινών συζητήσεων, με δεδομένο ότι υπάρχουν οδυνηρές παραχωρήσεις που πρέπει να γίνουν και από τις δύο πλευρές.

Κύριε Μπορέλ ήρθε η στιγμή να «λάμψετε»! Η Ευρώπη οφείλει να αναλάβει έναν πιο εξέχοντα και ενεργό ρόλο ως ένας ειλικρινής μεσολαβητής για τη δίκαιη και διαρκή ειρήνη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, και να ενθαρρύνει και τις δύο πλευρές να θεωρήσουν το σχέδιο ως μια αφετηρία για την επανέναρξη ουσιωδών, καλόπιστων διαπραγματεύσεων.”

Το βίντεο της παρέμβασης εδώ.