13/11/2020

Στην Ολομέλεια του ΕΚ: «Να μην επιτρέψουμε να μπει η Δημοκρατία σε καραντίνα!»

Παρέμβαση έκανε η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κα Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αντικείμενο τον αντίκτυπο που έχουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση του Covid-19 στη δημοκρατία, τα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης της κας Ασημακοπούλου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αντικείμενο τον αντίκτυπο που έχουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση του Covid-19 στη δημοκρατία, τα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου :

“Δυστυχώς, μεταξύ των πολλαπλών προκλήσεων λόγω της πανδημίας , καλούμαστε να διαχειριστούμε και ζητήματα που αφορούν στην ισορροπία μεταξύ των αναγκαίων μέτρων πρόληψης με την απαραίτητη όμως εξασφάλιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Κατά την Ολομέλεια της 17ης Απριλίου 2020, με το Ψήφισμα του ΕΚ ως προς τη συντονισμένη δράση της ΕΕ για την καταπολέμηση της πανδημίας και των συνεπειών της, καταδικάσαμε ως πλήρως ασύμβατα με τις ευρωπαϊκές αξίες κάποια από τα έκτακτα μέτρα που πάρθηκαν από ορισμένα Κράτη-Μέλη.

Στο πλαίσιο των εργασιών της 130ης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκδόθηκε στις 4.11.2020, Διακήρυξη σχετικά με την προάσπιση της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε καιρό πανδημίας, η «Διακήρυξη των Αθηνών».

Σε αυτή, το ΣτΕ αναγνώρισε τις δραματικές συνέπειες της πανδημίας, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις, ξεπέρασαν τις προφανείς υγειονομικές και οικονομικές προκλήσεις, διακυβεύοντας αξίες όπως το κράτος δικαίου, θεμελιώδη δικαιώματα, αλλά και την ίδια τη δημοκρατία.

Ο σεβασμός αυτών των διαχρονικών μας αξιών, δεν νοείται να υπονομεύεται από τα Κράτη Μέλη και η Ελλάδα που «γέννησε» τη Δημοκρατία δε θα μπορούσε παρά να είναι πρωτοπόρος σε αυτό.

Σας καλώ λοιπόν να μην επιτρέψουμε να μπει η Δημοκρατία σε καραντίνα!”