17/11/2022

Κοινή ερώτηση της ευρωομάδας της ΝΔ προς την ΕΕ σχτικά με τη προκλητική ρητορική του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν στη σύνοδο της G20

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προέβη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη σύνοδο των ηγετών των χωρών της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας, με ευθείες απειλές πολέμου κατά της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν γνωρίζει τα όριά της ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αναφερόμενος δε στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου επανέφερε το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης, χαρακτηρίζοντας ανώφελο τον εξοπλισμό τους. Επιπλέον, απευθυνόμενος στις Ελληνικές Αρχές, επανέλαβε ότι «μπορεί ξαφνικά να έρθουμε μια νύχτα», μία απειλή την οποία είχε εξαπολύσει και πρόσφατα, κατά την πρώτη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Η Τουρκία, για μία ακόμη φορά, καταστρατηγώντας κάθε έννοια διεθνούς νομιμότητας και σε πλήρη αντίθεση με τις σχέσεις καλής γειτονίας και τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χρησιμοποιεί άκρως προκλητική ρητορική και αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, απειλώντας τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί σε σχέση με τις απαράδεκτες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου και πώς σχεδιάζει να απαντήσει σε αυτές;

Απάντηση του ύπατου εκπροσώπου/αντιπροέδρου κ. Borrell i Fontelles εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής