23/01/2020

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έξαρση νέου στελέχους κοροναϊού (2019-nCoV)

Από τον Δεκέμβριο του 2019 έχουν μολυνθεί στην Κίνα εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, άνθρωποι λόγω έξαρσης νέου στελέχους κοροναϊού (2019-nCoV). Οι κινεζικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι 17 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του αναπνευστικού κοροναϊού και ότι η νόσος μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Κρούσματα έχουν επίσης σημειωθεί στην Ταϊλάνδη, στην Ιαπωνία, στη Νότια Κορέα και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο προσεχής εορτασμός της κινεζικής πρωτοχρονιάς στα τέλη Ιανουαρίου θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα εξάπλωσης της νόσου στην ΕΕ.

Ωστόσο, στις 20 Ιανουαρίου 2020 το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δήλωσε ότι θεωρεί μικρή την πιθανότητα εξάπλωσης του ιού στην ΕΕ, ενώ στις 21 Ιανουαρίου η πλατφόρμα για την ευρωπαϊκή ετοιμότητα κατά νεοεμφανιζόμενων και επανεμφανιζόμενων επιδημιών (Platform for European Preparedness Against (Re-)emerging Epidemics – PREPARE) ενεργοποίησε το επίπεδο 1 αντίδρασης σε επιδημικές εξάρσεις.

Στις 22 Ιανουαρίου 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι δεν ήταν ακόμα σε θέση να κηρύξει, λόγω του 2019-nCoV, κατάσταση διεθνούς έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.

1 Ποια συγκεκριμένα μέτρα λαμβάνουν η Επιτροπή και η PREPARE για να αντιδράσουν σε περίπτωση έξαρσης του 2019-nCoV στην Ευρώπη;

2 Πόσο χρόνο χρειάζεται η PREPARE για να ενεργοποιήσει το επίπεδο αντίδρασης 2 ή 3, δεδομένου ότι απαιτείται η προηγούμενη έγκριση της Γενικής της Συνέλευσης και της Επιτροπής;

Το κείμενο της ερώτησης εδώ