16/09/2020

Ερώτηση προς την ΕΕ για τη έκτακτη κατάσταση στη Μόρια Λέσβου

Οι ελληνικές αρχές κινητοποιήθηκαν αμέσως για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης με την άμεση απομάκρυνση των ασυνόδευτων ανηλίκων, την πρόβλεψη στέγασης των φιλοξενούμενων σε ειδικές σκηνές αλλά και την προστασία μεταναστών και κατοίκων με κάθε πρόσφορο μέσο.

Δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση κήρυξε χωρίς καθυστέρηση ολόκληρο το νησί της Λέσβου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης καθώς και ότι η Ελλάδα έχει σηκώσει τα τελευταία χρόνια δυσανάλογα βαρύ φορτίο στον τομέα του μεταναστευτικού, ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει άμεσα σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές για την παροχή συνδρομής στην Ελλάδα, λαμβανομένου υπόψη ότι το πρόβλημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών είναι πρωτίστως ευρωπαϊκό;
  2. Μετά από εξέταση της αναγκαίας παροχής έκτακτης βοήθειας, ποια συγκεκριμένα πρόσθετα μέτρα σκοπεύει να λάβει με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος για την αντιμετώπιση της έκτακτης αυτής κατάστασης και την αποφυγή τυχόν ανθρωπιστικής κρίσης;

Την ερώτηση συνυπογράφουν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Γιώργος Κύρτσος, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Μαρία Σπυράκη, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Απάντηση της κ. Johansson εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής