15/11/2019

Op-Ed published in Real.gr about US President Trump administration’s blocking on the appointments of WTO Appellate Body members.

Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου: Το αβέβαιο μέλλον του παγκόσμιου εμπορίου

Την περασμένη εβδομάδα ο Εμανουέλ Μακρόν άσκησε δριμεία κριτική στο ΝΑΤΟ κάνοντας λόγο για «εγκεφαλικό θάνατο» του οργανισμού.

Και αν στην περίπτωση του ΝΑΤΟ πρόκειται για μια προσωπική εκτίμηση του Γάλλου Προέδρου, από την ίδια ζοφερή κατάληξη απειλείται και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ). Στην περίπτωση του ΠΟΕ όμως είναι αντικειμενικές αδυναμίες και αδιέξοδα που μπορούν να οδηγήσουν το παγκόσμιο σύστημα εμπορίου σε παράλυση.

Σε δύο μόλις εβδομάδες, τα μέλη του εφετείου του ΠΟΕ ολοκληρώνουν τη θητεία τους, με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να μπλοκάρει το διορισμό νέων δικαστών. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την παύση των εργασιών του σώματος.

Το δευτεροβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο του ΠΟΕ εκδικάζει εμπορικές διαφορές μεταξύ των 164 μελών. Οι κανόνες του συστήματος επίλυσης διαφορών στους οποίους στηρίζονται οι δικαστές του οργανισμού κατά την εκδίκαση υποθέσεων, διασφαλίζουν ότι οι ισχυρότερες χώρες μέλη δεν υπερισχύουν των πιο αδύναμων και αποτρέπουν το νόμο της ζούγκλας στο παγκόσμιο εμπόριο.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, έχουν εκχωρήσει στην Ένωση την αρμοδιότητα άσκησης εμπορικής πολιτικής.

Η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία είμαι Αντιπρόεδρος, διαπραγματεύεται και δίνει την τελική έγκριση για τις εμπορικές συμφωνίες της Ένωσης, και διαμορφώνει την εμπορική στρατηγική μέσω κοινοβουλευτικών διαδικασιών, όπως ψηφίσματα, ακροάσεις, και ερωτήσεις προς την Κομισιόν και το Συμβούλιο της ΕΕ.

Τις έντονες ανησυχίες της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου για το πιθανό αδιέξοδο, εξέφρασα πρόσφατα στο Ετήσιο Δημόσιο Φόρουμ του ΠΟΕ που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη. Η μεταρρύθμιση και ο εκσυγχρονισμός του ΠΟΕ αποτελεί τη σωστή στρατηγική για να μπει φρένο τόσο στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές της Κίνας, όσο και στην πολιτική προστατευτισμού των ΗΠΑ που πλήττουν πολλές φορές βάναυσα και άδικα Ευρωπαϊκά προϊόντα και επιχειρήσεις.

Και αν η ΕΕ προχωρούσε σε αντίποινα στη λογική οφθαλμόν αντί οφθαλμού, το μόνο αποτέλεσμα που θα είχε είναι να «κάνει όλον τον κόσμο τυφλό», όπως επισημαίνει ο Γκάντι. Σε έναν εμπορικό πόλεμο στο τέλος βγαίνουν όλοι χαμένοι.

Τις μεγαλύτερες απώλειες θα τις υποστούν  οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκαλιά των οικονομιών των κρατών μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής οικονομίας. Αυτές είναι οι πρώτες που θα έπεφταν θύματα ενός επιθετικού και χωρίς κανόνες ανταγωνισμού.

Η παγκόσμια οικονομία δείχνει ήδη σημάδια επιβράδυνσης. Η κρίση στη λειτουργία του ΠΟΕ θα κάνει το μέλλον του παγκόσμιου εμπορίου ακόμη πιο αβέβαιο.  

Δείτε το άρθρο εδώ