27/01/2020

Interview published in lifespeed.gr: “We struggle for a Greece ever confident and proud”

A.K: Τι σημαίνει το Brexit κατά την άποψή σας;

Α.Μ.Α: Στις 31 Ιανουαρίου το Brexit θα είναι πραγματικότητα, μετά και την υπερψήφιση της Συμφωνίας Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται ότι θα την εγκρίνει στις 29 Ιανουαρίου. Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει εταίρος και σύμμαχός μας. Πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο -και μέσα σε ένα στενό χρονοδιάγραμμα, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, θα πρέπει να δημιουργηθεί η νέα εταιρική σχέση μεταξύ Ε.Ε. και Λονδίνου. Στις διαπραγματεύσεις αυτές η Ευρώπη προσέρχεται απολύτως ενωμένη, για να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πετύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία που θα λειτουργεί προς το συμφέρον των πολιτών της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου. Η μελλοντική σχέση θα πρέπει να βασίζεται στην ισορροπία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων και να εξασφαλίζει ισοτιμία στις σχέσεις. Παράλληλα, θα πρέπει να αποδυναμώνει τις Ευρωσκεπτικιστικές φωνές στα υπόλοιπα κράτη μέλη, καθιστώντας σαφές ότι το «διαζύγιο» δεν αξίζει.

Α.Κ: Ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου, πώς πιστεύετε ότι μπορεί να επηρεάσει το Brexit τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των άλλων χωρών της Ευρώπης;

Α.Μ.Α: Ο αντίκτυπος στο εμπόριο μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου θα εξαρτηθεί από το είδος της νέας εταιρικής σχέσης. Μεταξύ των σεναρίων που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες είναι είτε η εγκαθίδρυση μιας περιεκτικής εμπορικής συμφωνίας, στα πρότυπα της συμφωνίας της Ε.Ε. και του Καναδά, είτε η επάνοδος σε καθεστώς δασμολόγησης με τις εμπορικές συναλλαγές να διέπονται από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Σε κάθε περίπτωση το κόστος του εμπορίου μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να αυξηθεί με επαναφορά φόρων και δασμών, αύξηση της διοικητικής επιβάρυνσης (ΦΠΑ) και επιβολή μη δασμολογικών φραγμών. Αυτό το κόστος θα επιβαρύνει επιχειρήσεις και κατά πάσα πιθανότητα θα μετακυληθεί στους καταναλωτές.

A.K: Τι στόχους έχετε θέσει στην πενταετία της θητείας σας και πώς τους ιεραρχείτε;

Α.Μ.Α: Η Ευρωβουλή αποτελεί ένα νέο πεδίο προκλήσεων και δράσεων για μένα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Ως Αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου, αγωνίζομαι για τα εμπορικά συμφέροντα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της χώρας μας., αναλαμβάνοντας σχετικές δράσεις τόσο εντός όσο και εκτός Ευρωκοινοβουλίου. Στην Επιτροπή Αναφορών της Ευρωβουλής, η οποία εξετάζει παράπονα και αιτήματα των πολιτών που έχουν σχέση με τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. φιλοδοξώ να είμαι μια δυνατή φωνή των απλών πολιτών που ψάχνουν το δίκιο τους. Χαίρομαι που πάρα πολλοί Έλληνες και Ελληνίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχουν αγκαλιάσει τις πρωτοβουλίες μου #Eubackstage, #MEP2MEP, και #MEPCAST στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου μέσα από απλά video αναλύoυμε θέματα με στόχο να φέρω τους πολίτες σε πιο άμεση επαφή με διάφορες πτυχές των εργασιών του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο. Παλεύουμε μαζί για την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης και της υπερηφάνειας

Α.Κ: Ποιος είναι ο βασικός στόχος για την ανάπτυξη της Ευρώπης μέσα στο 2020;

Α.Μ.Α: Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για έναν βασικό αναπτυξιακό στόχο, αλλά για πολλαπλούς, η επίτευξη των οποίων προϋποθέτουν τη λήψη φιλόδοξων πολιτικών ήδη από το τρέχον έτος. Η Ευρώπη πρέπει να ηγηθεί της μετάβασης σε έναν υγιή πλανήτη και σε έναν νέο ψηφιακό κόσμο. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και η προώθηση της γνώσης και της καινοτομίας, μέσω επενδύσεων στις ψηφιακές τεχνολογίες αποτελούν μονόδρομο για μια βιώσιμη ανάπτυξη, βασισμένη στην προώθηση μιας πιο πράσινης, ανταγωνιστικής, και έξυπνης οικονομίας. Εν τω μεταξύ, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη όταν μαίνονται εμπορικοί πόλεμοι. Γι’ αυτό θα πρέπει να οικοδομήσουμε περαιτέρω την εταιρική μας σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και να επανακαθορίσουμε τις σχέσεις μας με την Κίνα.

Α.Κ: Τι μότο ζωής έχετε;

Α.Μ.Α: Να κάνεις μεγάλα όνειρα, να κάνεις όνειρα που σε τρομάζουν. Γιατί αν τα όνειρά σου δεν σε τρομάζουν, τότε δεν είναι αρκετά μεγάλα.

Read the interview here.