04/09/2019

Δ.Τ. Πώς συνδέονται οι προτεραιότητες της Φινλανδικής Προεδρίας με τις προτεραιότητες της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Για το πώς συνδέονται οι προτεραιότητες της Φινλανδικής Προεδρίας με τις προτεραιότητες της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  κ. Ursula  Von der Leyen, ζήτησε να ενημερωθεί από τον Υπουργό Αναπτυξιακής Συνεργασίας και Εμπορίου της Φινλανδίας, Ville Skinnari, με σχετική της ερώτηση, η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής στις Βρυξέλλες, η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου ρώτησε, επίσης, εάν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα της Φινλανδικής Προεδρίας σε σχέση με την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις κυβερνήσεις Σκοπίων και Αλβανίας, στη βάση της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Η κ. Ασημακοπούλου, επεσήμανε το γεγονός ότι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ursula Von der Leyen, επιβεβαίωσε τη στρατηγική της Επιτροπής για τα Δυτικά Βαλκάνια, μιλώντας «για τη δημιουργία μιας ισχυρότερης Ευρώπης στον κόσμο και συγκεκριμένα για την ενίσχυση του ρόλου της Ευρώπης ως παγκόσμιου ηγέτη που θεσπίζει πρότυπα. Όλα αυτά μέσα από ένα ισχυρό, ανοικτό και δίκαιο σύστημα εμπορικών συναλλαγών».

Σημειώνεται πως ο Υπουργός Αναπτυξιακής Συνεργασίας και Εμπορίου της Φινλανδίας, Ville Skinnari, στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου εκπροσώπησε  τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου, παρουσιάζοντας  τις προτεραιότητες της Φιλανδικής Προεδρίας στον Τομέα του Διεθνούς Εμπορίου. 

Το κείμενο της ερώτησης της κ. Ασημακοπούλου:

«Η κ. Ursula Von der Leyen μας μίλησε για τη δημιουργία μιας ισχυρότερης Ευρώπης στον κόσμο και συγκεκριμένα για την ενίσχυση του ρόλου της Ευρώπης ως παγκόσμιου ηγέτη που θεσπίζει πρότυπα. Όλα αυτά μέσα από ένα ισχυρό, ανοικτό και δίκαιο σύστημα εμπορικών συναλλαγών. Η ερώτησή μου προς εσάς, κύριε Υπουργέ, έχει δύο πτυχές. Πρώτον, πώς συνδέονται οι  προτεραιότητες της Φινλανδικής Προεδρίας,  με τις προτεραιότητες της κ. Von der Leyen; Δεύτερον, ειδικά, σε ότι αφορά στην επιβεβαίωση από την Πρόεδρο κ. Von der Leyen της στρατηγικής μας σε σχέση με τα Δυτικά Βαλκάνια και την υποστήριξη της στην έναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις στα Σκόπια και την Αλβανία, έχετε κάποιο συγκεκριμένο σχεδιασμό σε σχέση με αυτή την προτεραιότητα;».