02/12/2021

Δ.Τ.«H Ελλάδα θα κερδίσει το στοίχημα της εξωστρέφειας»

«Η εμπορική πολιτική είναι η ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας και μαζί με την Ενιαία Αγορά, έχουν συντελέσει καταλυτικά στο να αποκτήσει η ΕΕ μια ισχυρή εμπορική παρουσία στη διεθνή σκηνή». Αυτό επεσήμανε η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κα Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, μιλώντας στο Virtual Forum του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

Αναφερόμενη στη σημαντική αύξηση των εξαγωγών της Ελλάδας, εν μέσω πανδημίας, η Ευρωβουλευτής τόνισε ότι «η εξωστρέφεια είναι ζωτικής σημασίας για τις μελλοντικές οικονομικές προοπτικές της ΕΕ», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα θα κερδίσει το στοίχημα της εξωστρέφειας».

Η Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε επίσης και στα αποτελέσματα της πανελλαδικής καμπάνιας, για την παρουσίαση και προώθηση της πλατφόρμας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «Access2Markets», η οποία υλοποιήθηκε το 2021, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τα επαγγελματικά και βιομηχανικά επιμελητήρια της χώρας, και απέσπασε τα εύσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως «καλή πρακτική-πρότυπο», για παρόμοιες δράσεις σε άλλα κράτη-μέλη.

Η διαδικτυακή πύλη «Access2Markets» είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο, που δημιούργησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες – ειδικά  τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – να εκμεταλλευτούν το δίκτυο εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ και να αποκτήσουν την καλύτερη δυνατή πρόσβαση στις αγορές, τα προϊόντα και τα μέσα που χρειάζονται, για να αναπτυχθούν και να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

Ακολουθεί η τοποθέτηση της κας Ασημακοπούλου:

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων – Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2021

VIRTUAL FORUM-“ΕΞΑΓΩΓΕΣ: ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ”

Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε, Αγαπητή Χριστίνα, Εκλεκτοί Συμμετέχοντες στο Virtual Forum του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων,

Ευχαριστώ πολύ για την τιμητική πρόσκληση να απευθύνω αυτό τον σύντομο χαιρετισμό.

Οι εξαγωγές αποτελούν, όντως, δύναμη ανάπτυξης και προοπτικής για την Ελλάδα και φυσικά, για ολόκληρη την Ευρώπη.

Η εμπορική πολιτική αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα που έχουν εκχωρήσει τα κράτη-μέλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι η ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας και μαζί με την Ενιαία Αγορά έχουν συντελέσει καταλυτικά στο να  αποκτήσει η ΕΕ μια ισχυρή εμπορική παρουσία στη διεθνή σκηνή.

Το εμπόριο αποτελεί μια θετική ατζέντα που συμβάλει στην κοινωνική ευημερία.Οι εξαγωγές της Ε.Ε., παγκοσμίως, υποστηρίζουν 38 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη και δημιουργούν προστιθέμενη αξία 2,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

 Η Ε.Ε. έχει καταφέρει να βρίσκεται στο επίκεντρο του πιο ολοκληρωμένου παγκόσμιου δικτύου εμπορικών συμφωνιών, που περιλαμβάνει περισσότερες από 40 συμφωνίες, με πάνω από 70 χώρες.

Επιπλέον, προσφέρει προτιμησιακή πρόσβαση στην αγορά σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος στο πλαίσιο του συστήματος γενικευμένων προτιμήσεων.

Και ας μην ξεχνάμε,ότι το διεθνές εμπόριο διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο και στην αντιμετώπιση της πανδημίας, σχετικά με την προμήθεια ζωτικής σημασίας ιατρικού εξοπλισμού, φαρμακευτικών προϊόντων και τροφίμων σε όλη την Ευρώπη.

Η Ε.Ε. κατά την πρόσφατη αναθεώρηση της εμπορικής της πολιτικής έθεσε, ως πυλώνα της «Ανοικτής Στρατηγικής Αυτονομίας», την εξωστρέφεια. Η εξωστρέφεια είναι ζωτικής σημασίας για τις μελλοντικές οικονομικές προοπτικές της Ε.Ε., δεδομένου ότι το 85% της παγκόσμιας ανάπτυξης θα πραγματοποιηθεί εκτός Ευρώπης, τα επόμενα 10 χρόνια.

Η Ελλάδα φαίνεται ότι κερδίζει το στοίχημα της εξωστρέφειας. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταδεικνύουν ότι οι «ελληνικές εξαγωγές παραμένουν στην «πρώτη γραμμή», όπως έχει σχολιάσει η πολύπειρη και αγαπητή σε όλους μας, κα. Σακελλαρίδη.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο οι εξαγωγές σημείωσαν πολύ μεγάλη άνοδο, καθώς αυξήθηκαν κατά 1,11 δις. ευρώ ή κατά 43,2% και ανήλθαν σε 3,70 δισ. ευρώ, έναντι 2,58 δισ. ευρώ, κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2020. Οι εξαγωγές καταγράφουν σημαντική αύξηση, εν μέσω πανδημίας, και οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, παρά τις δύσκολες συνθήκες, διατηρούν τη δυναμική τους και διευρύνουν την προοπτική εξέλιξής τους.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αφουγκραζόμενη τις ανάγκες της εποχής, εκπόνησε το Εθνικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, το οποίο παρουσίασε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τον περασμένο Σεπτέμβριο, με σκοπό τη δημιουργία πλούτου με περισσότερες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, καθώς οι εξωστρεφείς κλάδοι της οικονομίας είναι κλάδοι με καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας.

Ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συνεργάζομαι συστηματικά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σκοπό να δοθούν τα κατάλληλα μέσα στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και ιδίως στις Μικρομεσαίες, για την ενίσχυση των εξαγωγικών τους  δυνατοτήτων. Παρόλο που οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 99% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην Ευρώπη, μόνο το 25% αυτών εξάγει σε άλλη χώρα. Και στην Ελλάδα, που περίπου το 99,9%  των επιχειρήσεων είναι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις. Επειδή, ως γνωστόν, οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις δυσκολεύονται πολύ να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες και χρηματοδοτικά εργαλεία, για να αναπτύξουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται συστηματικά, προκειμένου να τις διευκολύνει. Ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο, που δημιούργησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες να εκμεταλλευτούν το δίκτυο εμπορικών συμφωνιών της Ε.Ε. και να αποκτήσουν την καλύτερη δυνατή πρόσβαση στις αγορές, τα προϊόντα και τα μέσα που χρειάζονται, για να αναπτυχθούν και να παραμείνουν ανταγωνιστικές, είναι η διαδικτυακή πύλη Access2Markets.

Από τις αρχές του 2021, ξεκινήσαμε μια πανελλαδική καμπάνια για την παρουσίαση και προώθηση της πλατφόρμας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Access2Markets, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τα επαγγελματικά και βιομηχανικά επιμελητήρια της χώρας. Παράλληλα, προωθήσαμε το δωρεάν διαδικτυακό σεμινάριο για την Access2Markets, που διεξήχθη στα ελληνικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 14 Απριλίου. Η καμπάνια αυτή, χαρακτηρίστηκε «καλή πρακτική-πρότυπο» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο σεμινάριο σημειώθηκε πανευρωπαϊκό ρεκόρ συμμετοχής, με την Ελλάδα να ξεπερνάει σε αριθμό συμμετεχόντων ακόμη και μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.

Είμαι σίγουρη, ότι οι ελληνικές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις μπορούν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα της εξωστρέφειας, αρκεί να δουλέψουμε όλοι μαζί και συστηματικά, αξιοποιώντας και τα νέα τεχνολογικά εργαλεία που έχουμε τώρα στη διάθεσή μας.

Όπως γνωρίζει η κα Πρόεδρος, είμαι πάντα στη διάθεση των Ελλήνων εξαγωγέων, οπουδήποτε μπορώ να τους φανώ χρήσιμη, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου.

Σας εύχομαι καλή συνέχεια στις εργασίες του συνεδρίου.