07/07/2020

Δ.Τ. “Έτοιμη να φορέσει και γάντια του μποξ η Ομάδα του ΕΛΚ όταν διακυβεύεται το εμπόριο για την ΕΕ”

«Χρειαζόμαστε εργαλεία που εγγυώνται τη στρατηγική αυτονομία μας ενάντια στον κινεζικό αθέμιτο ανταγωνισμό ή την εκτός ελέγχου διπλωματία των δασμών του προέδρου Τραμπ. Σε περίπτωση εμπορικού πολέμου, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) δεν έχει την πολυτέλεια να παραμείνει παθητική. Η Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) είναι έτοιμη να φορέσει τα γάντια του μποξ όταν διακυβεύεται το εμπόριο».

Τα παραπάνω δήλωσε κατά την χθεσινή ψηφοφορία της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) για την αναθεώρηση των δικαιωμάτων της ΕΕ σχετικά με την επιβολή των κανόνων του διεθνούς εμπορίου, η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του ΕΛΚ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ε.Κ. και εκπρόσωπος τύπου της Ομάδας του ΕΛΚ για το διεθνές εμπόριο, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.
Η αναθεώρηση του Κανονισμού Επιβολής, που έλαβε 32 ψήφους υπέρ και 3 κατά, αποσκοπεί στην προστασία των συμφερόντων της ΕΕ, όταν τρίτες χώρες όπως η Κίνα και οι Η.Π.Α. θεσπίζουν μονομερώς περιορισμούς στην πρόσβαση στην αγορά τους και εμποδίζουν ταυτόχρονα τη διαδικασία επίλυσης διαφορών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Ο συγκεκριμένος κανονισμός που εκδόθηκε το 2014 και ισχύει έως σήμερα, δεν είναι εξοπλισμένος για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, δεδομένου ότι επιτρέπει μόνο αντίμετρα στο τέλος επίσημης διαδικασίας επίλυσης διαφορών.
«Θέλουμε να ενισχύσουμε αυτό το σύστημα επιτρέποντας στην ΕΕ να χρησιμοποιεί νομικά εργαλεία για να αντιδρά όταν μια τρίτη χώρα απειλεί τα εμπορικά μας συμφέροντα ή τη στρατηγική αυτονομία μας και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο ή παραβιάζει τις εμπορικές της υποχρεώσεις προς την Ευρώπη», τόνισε η κ. Ασημακοπούλου.

Δείτε το σχετικό Δελτίο Τύπου εδώ

Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο της έκθεσης για την αναθεώρηση των δικαιωμάτων της ΕΕ