05/05/2020

Δ.Τ. Ερώτηση της Α.Μ. Ασημακοπούλου για τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της πατάτας

Γραπτή ερώτηση κατέθεσε η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κα. Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου κατόπιν ενημέρωσής της από τους Βουλευτές Αχαΐας και Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, κ.κ. Ανδρέα Κατσανιώτη και Μίλτο Χρυσομάλλη, σχετικά με φαινόμενα αισχροκέρδειας και αυξήσεις στις τιμές γεωργικών προϊόντων, που παρατηρούνται μετά την εξάπλωση της πανδημίας του COVID 19 .
Η κα Ασημακοπούλου μεταφέρει στην ερώτησή της τις καταγγελίες των παραγωγών πατάτας των Νομών Αχαΐας και Μεσσηνίας, σύμφωνα με τις οποίες, ενώ η πρώιμη πατάτα είτε μένει αζήτητη είτε πωλείται από τους παραγωγούς περίπου στα 0,25 λεπτά το κιλό, τελικά πωλείται στον καταναλωτή στα 1,25 ευρώ το κιλό και ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρώτον, τι προτίθεται να κάνει προκειμένου να μην σημειώνονται μεγάλες και επιζήμιες για τον καταναλωτή αυξήσεις στις τιμές των αγροτικών προϊόντων και, δεύτερον, αν προτίθεται να δώσει κατευθυντήριες γραμμές προς τα κράτη μέλη προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τα διάφορα φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

«Σύμφωνα με καταγγελίες παραγωγών αγροτικών προϊόντων μετά την εξάπλωση της πανδημίας του COVID 19 παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας και αυξήσεις στις τιμές των γεωργικών προϊόντων στον τελικό καταναλωτή. Παρόλο που τα προϊόντα ξεκινούν από τον τόπο παραγωγής τους με τιμές κάτω του κόστους καταλήγουν μέσω των μεσαζόντων στα ράφια σε πάρα πολύ υψηλές τιμές εις βάρος των καταναλωτών.
Συγκεκριμένα οι παραγωγοί πατάτας στο Νομό Μεσσηνίας και Αχαΐας καταγγέλλουν ότι, ενώ η πρώιμη πατάτα είτε μένει αζήτητη είτε πωλείται από τους παραγωγούς περίπου στα 0,25 λεπτά το κιλό, τελικά πωλείται στον καταναλωτή στα 1,25 ευρώ το κιλό.
Ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Τι προτίθεται να κάνει προκειμένου να μην σημειώνονται μεγάλες και επιζήμιες για τον καταναλωτή αυξήσεις στις τιμές των αγροτικών προϊόντων;
  2. Προτίθεται να δώσει κατευθυντήριες γραμμές προς τα κράτη μέλη προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τα διάφορα φαινόμενα αισχροκέρδειας;»

Βρείτε το κείμενο της ερώτησης εδώ

Δείτε την απάντηση του κ. Wojciechowski εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εδώ