30/03/2021

Άρθρο στο tvstar.gr: «Πυξίδα» για τις εξαγωγές των προϊόντων της Στερεάς Ελλάδας, η πλατφόρμα Access2Markets

Προοπτικές και ευκαιρίες για την προώθηση των προϊόντων που παράγονται στη Στερεά Ελλάδα, δημιουργεί για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και γενικότερα για τους επιχειρηματίες της περιοχής, η ευρωπαϊκή διαδικτυακή πλατφόρμα «Access2Markets».

Πρόκειται για τη νέα διαδικτυακή πύλη της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ε.Ε.), η οποία, μέσω της κατάλληλης αξιοποίησής της από τους ενδιαφερόμενους, λειτουργεί ως «πυξίδα» για τις εξαγωγές προϊόντων, σε περισσότερες αγορές στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και σε ακόμη 120 αγορές, εκτός των συνόρων της. Βασικός στόχος της Επιτροπής, είναι η στήριξη των ΜμΕ που έχουν εξαγωγική δραστηριότητα, αλλά και όσων σχεδιάζουν να αναπτύξουν, αναζητώντας συμφέρουσες και ασφαλείς αγορές.

Καταναλωτές στην Αυστραλία, την Κίνα, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη, έχουν ήδη αγκαλιάσει τα περίφημα κελυφωτά φιστίκια, το κρασί, την μπίρα, το ελαιόλαδο, το μέλι, τα κάστανα και τα καρύδια, τα όσπρια, τις ντομάτες και τα μήλα, τις ελιές και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, από τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία, τη Φωκίδα και την Εύβοια, μαζί με τα εξαιρετικά της ξηρά σύκα. Όλα αυτά, καθώς και τα εκλεκτά αλλαντικά της Ευρυτανίας, όπως το σαλάμι αέρος, τα λουκάνικα και το προσούτο, μπορούν επίσης να κερδίσουν τη θέση που τους αξίζει σε νέες αγορές και να κατακτήσουν μεγαλύτερο καταναλωτικό κοινό, μέσω του Access2Markets.

Οι επιχειρηματίες εύκολα και με μερικά «κλικ», θα μπορούν να αντλούν πληροφορίες για οποιαδήποτε απορία έχουν, σχετικά με τους φόρους και τους δασμούς, καθώς και για τους όρους που ισχύουν, ώστε να εξακριβώσουν τη δυναμική των προϊόντων τους, αλλά και να καταγγείλουν περιστατικά αθέμιτου ανταγωνισμού, έχοντας σύμμαχό τους την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου, όπου έχω την τιμή να είμαι αντιπρόεδρος, υπερασπίζεται και στηρίζει τα παραγόμενα προϊόντα και την επιχειρηματικότητα στα κράτη μέλη της, έχοντας αναθεωρήσει την εμπορική της πολιτική, για να τα προφυλάξει και να τα ενισχύσει στο νέο περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η πανδημία.

Μία από τις βασικές μου επιδιώξεις είναι οι ελληνικές ΜμΕ, που αποτελούν σημαντικό τμήμα της «ραχοκοκαλιάς» της οικονομίας της Ευρώπης, να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες στην ανάπτυξη της εξωστρέφειας τους και οι ενέργειές μου είναι προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τα προϊόντα και η επιχειρηματικότητα της περιοχής υποστηρίζονται και από την Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας. Στη σχετική διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώνει την Πέμπτη 1η Απριλίου, στις 14:30, θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω τους ενδιαφερόμενους για το Access2Markets, αλλά και να παράσχω διευκρινίσεις για τη λειτουργία του εργαλείου αυτού, καθώς και για τις προοπτικές που ανοίγονται από τη χρήση του.

Εάν δεν έχετε επισκεφθεί ακόμα την πλατφόρμα, σας παροτρύνουμε να το κάνετε τώρα στο:
https://trade.ec.europa.eu/access-to-markets/en/content/
https://trade.ec.europa.eu/access-to-markets/el/content

Μπορείτε, επίσης, αν επιθυμείτε να παρακολουθήσετε το σχετικό ενημερωτικό μου βίντεο

Την εκδήλωση μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά μέσα από το κανάλι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Δημοσιεύθηκε στο tvstar.gr στις 30/3/2020.