18/05/2021

Άρθρο στο thepresident.gr: “Το μεγαλύτερο προνόμιο που μας δίνεται, λόγω του εμβολιασμού, είναι το ίδιο το εμβόλιο.”

Το τελευταίο χρονικό διάστημα και με την πρόοδο των εμβολιασμών, έχει ανοίξει, σε παγκόσμιο επίπεδο, η συζήτηση για το εάν θα πρέπει όσοι έχουν εμβολιαστεί, κατά της covid 19, να έχουν διάφορα «προνόμια» ή «οφέλη», κατά τη φάση της επιστροφής στην κανονικότητα, αλλά και αργότερα. Μια τέτοια συζήτηση, πρόσφατα, έχει ξεκινήσει και στη χώρα μας.

Πρέπει, όμως, να σημειώσουμε ότι δεν έχει ακόμη δοθεί σε όλους η ευκαιρία να εμβολιαστούν και επομένως, μια τέτοια συζήτηση είναι πρώιμη, αυτήν τη χρονική περίοδο. Η πανδημία είναι ακόμη εδώ. Προοδευτικά,  όλο και περισσότερες δραστηριότητες ανοίγουν και αυτό θα συνεχιστεί με ταχύτερους μάλιστα ρυθμούς, το επόμενο χρονικό διάστημα, οπότε ένα ενδεχόμενο απειλής, από ένα νέο κύμα υποτροπής της πανδημίας, θα πρέπει με κάθε τρόπο να αποτραπεί. Αυτή θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα όλων μας.

Αυτό λοιπόν που πρέπει να κάνουμε, αυτήν τη χρονική περίοδο, είναι να συνεχίσουμε όλοι μας να τηρούμε τα αναγκαία μέτρα, για την προσωπική μας προστασία, αλλά και για την προστασία της δημόσιας υγείας και του κοινωνικού συνόλου. Σε διαφορετική περίπτωση, κινδυνεύουμε οι ίδιοι, οι οικογένειές μας, αλλά και οι συμπολίτες μας, όπως επίσης και η οικονομία.

Όσοι επέλεξαν να εμβολιαστούν, πήραν μια απόφαση για τη δική τους προστασία και την προστασία των αγαπημένων τους προσώπων, ενώ συνέβαλαν και σε κοινωνικό επίπεδο, συνεισφέροντας στη δημιουργία του «τείχους» ανοσίας, που αποτελεί τη μοναδική λύση για το τέλος της πανδημίας. Δεν θα πρέπει, όμως, σε καμία περίπτωση αυτό να εκληφθεί λανθασμένα και να οδηγήσει στη μη τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας. Τα μέτρα προστασίας αφορούν όλους μας. Εξάλλου, ακόμη και όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι προστατευμένοι περίπου 2 εβδομάδες μετά και τη 2η δόση του εμβολίου.

Η πολιτεία και η επιστημονική κοινότητα θα κρίνουν και θα αποφασίσουν τους βαθμούς ελευθερίας, που θα μπορούν να έχουν όσοι έχουν πλήρως εμβολιαστεί, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει τη σωστή χρονική στιγμή. 

Οι εμβολιασμοί αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς, τα self test είναι σημαντικό επικουρικό εργαλείο, καθημερινά επιστρέφουμε βήμα βήμα στην κανονικότητα και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να διακινδυνεύσουμε όσα όλοι μαζί πετύχαμε – και μάλιστα με μεγάλες θυσίες. Αυτό θα γίνει, μόνον εάν όλοι μας εφαρμόζουμε τα θεσμοθετημένα πρωτόκολλα και μέτρα ασφαλείας. Πλέον, υπάρχουν τόσο οι μηχανισμοί όσο και τα εργαλεία, για να συνδυαστούν η ελευθερία με την ασφάλεια.

Αργότερα, όταν θα έχουμε κερδίσει και αυτήν τη μάχη, τότε και μόνον τότε, θα συνεχίσουμε τη συζήτηση για τα νέα πρωτόκολλα.

Το συμπέρασμα θα πρέπει να είναι ένα. Το εμβόλιο είναι το μοναδικό αποτελεσματικό μέσο, για να τελειώσει η πανδημία, καθώς και για να πετύχουμε αυτό που όλοι θέλουμε, δηλαδή την πλήρη επιστροφή μας στην κανονικότητα. Οι πολίτες πρέπει να πειστούν, για το ζήτημα αυτό, με επιχειρήματα και να το συνειδητοποιήσουν. Τα παραδείγματα επιστροφής στην κανονικότητα των πολιτών σε χώρες όπως το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και οι Η.Π.Α, αποτελούν απτές και αδιαμφισβήτητες αποδείξεις Οι νέοι μας έδειξαν το δρόμο. Μαζικά και χωρίς ενδοιασμούς, σπεύδουν να εμβολιαστούν. Αυτό πρέπει να κάνουμε όλοι μας.

Όχι για να έχουμε «προνόμια», επειδή θα εμβολιαστούμε, αλλά γιατί θα έχουμε αντιληφθεί ότι το μεγαλύτερο προνόμιο που μας δίνεται, είναι το ίδιο το εμβόλιο.

Δημοσιεύθηκε στο thepresident.gr στις 15/5/2021.