18/01/2021

Άρθρο στο thepresident.gr: «Ήρθε η ώρα να αποκαλυφθούν οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας»

Oι πολλαπλές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, οι προκλήσεις στα Βαρώσια, η μετατροπή της Αγιάς Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμί και η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων δυο κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.E.), της Ελλάδος και της Κύπρου έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις πολλών ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Εσθονία, η Σλοβακία, η Σουηδία, η Αυστρία, η Κύπρος και η Ελλάδα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Ε.Κ.) έκανε το καθήκον του και απάντησε σ’ αυτές τις προκλήσεις. Τον περασμένο Νοέμβριο με συντριπτική πλειοψηφία υιοθέτησε για πρώτη φορά τροπολογία που κατέθεσε η Ελληνική και η Κυπριακή Αντιπροσωπεία Ευρωβουλευτών, απαιτώντας από το Συμβούλιο «αυστηρές κυρώσεις», ως απάντηση στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. Σε αντίθεση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κράτησε μια άτολμη στάση, διακινδυνεύοντας έτσι τον ηγετικό ρόλο της Ε.Ε., αλλά και τη γεωπολιτική της αξιοπιστία. Έδωσε μια ακόμη πίστωση χρόνου στην Τουρκία, προκειμένου να συμμορφωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2021, εντέλλοντας τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, κ. Josep Borell να εκπονήσει μια ολοκληρωμένη αποτίμηση της συνολικής σχέσης της ΕΕ με την Τουρκία συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας και κατ’ επέκταση την Τελωνειακή Ένωση (Τ.Ε.).

Το υφιστάμενο προτιμησιακό εμπορικό πλαίσιο μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας εδράζεται σε 3 συμφωνίες: την Τ.Ε., τη Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών για προϊόντα άνθρακα, σιδήρου και χάλυβα και τη Συμφωνία περί του καθεστώτος εμπορίας γεωργικών προϊόντων.

Στην από 19.10.2020 επιστολή του προς τον Επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης, κ. Oliver Varhelyi ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Νικόλαος Δένδιας αναφέρεται στην ανάγκη υιοθέτησης μέτρων προστασίας, λόγω παραβίασης εκ μέρους της Τουρκίας, της Τ.Ε. με την υιοθέτηση μονομερώς μη προβλεπομένων νομοθετικών, δασμολογικών και ισοδύναμων μέτρων, καθώς και στο ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της Τ.Ε. ως μήνυμα αποδοκιμασίας για την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ε.Ε.

Με αφορμή την παραπάνω επιστολή, κατέθεσα ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ε.K. και με την υποστήριξη όλων των Ευρωβουλευτών της ελληνικής και της κυπριακής αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να τοποθετηθεί σχετικά με την άμεση υιοθέτηση από την Ε.Ε. περαιτέρω μέτρων προστασίας απέναντι στην Τουρκία καθώς και με τη δυνατότητα αναστολής της Τ.Ε. λόγω των αυξανόμενων παραβιάσεων της παραπάνω συμφωνίας από την πλευρά της Τουρκίας.

 Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Εμπορίου, κ.Valdis Dombrovskis μας απάντησε ότι εξετάζει όλες τις διαθέσιμες επιλογές εντός του νομικού πλαισίου που διέπει την Τ.Ε. και τις σχετικές αρχές του δημοσίου διεθνούς δικαίου για τη διαφύλαξη των συμφερόντων της Ε.Ε. αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο αναστολής της Τ.Ε.

Η Ελλάδα όλο αυτό το διάστημα έχει κρατήσει μια σθεναρή, αλλά και συνεπή στάση απέναντι στην Τουρκία. Αποδεχτήκαμε την πρόταση της Τουρκίας για επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών αφού έχουμε ξεκαθαρίσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι το μοναδικό θέμα στην ατζέντα αυτών των συνομιλιών σε ότι μας αφορά είναι ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών και ότι απαραίτητη και αναγκαία προϋπόθεση αποτελεί η οριστική παύση από μέρους της Τουρκίας προκλητικών και παράνομων ενεργειών και μάλιστα με συνέπεια και συνέχεια.

Η Ελλάδα, προσερχόμενη στις συνομιλίες, αποδεικνύει έμπρακτα και για μία ακόμη φορά ότι δεν ευθυνόμαστε εμείς για τις έως τώρα καθυστερήσεις, αλλά και ότι η δική μας στάση είχε και έχει πάντα ως βασική αρχή, τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Τώρα, είναι η σειρά της Τουρκίας.

Για το λόγο αυτό, πιστεύω ότι η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία, είναι και μια καλή ευκαιρία για να αποκαλυφθούν προς όλους οι πραγματικές της προθέσεις.

Το άρθρο στο thepresident.gr εδώ.