03/12/2019

Άρθρο στο real.gr για τις πρώτες 100 μέρες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με Πρόεδρο την κυρία Φον Ντερ Λάιεν

Η διαδικασία καθυστέρησε, καθώς οι πρώτοι υποψήφιοι που προτάθηκαν από την Γαλλία, την Ουγγαρία, και την Ρουμανία απορρίφθηκαν από την Ευρωβουλή.

Η Επιτροπή της κυρίας φον ντερ Λάιεν αρχίζει το έργο της με φιλόδοξους στόχους. Μεταξύ αυτών, έχει δεσμευτεί για την εκπόνηση μιας «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας» που θα επιδιώκει την ουδετερότητα του άνθρακα μέχρι το 2050. Όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα, η δική της Επιτροπή θα έχει ως βασική προτεραιότητα την υπεράσπιση του περιβάλλοντος. Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζει την επιβολή φόρου άνθρακα στα προϊόντα που εισάγονται στην Ένωση, προκειμένου να αποφευχθεί η λεγόμενη «διαρροή άνθρακα», ο κίνδυνος δηλαδή Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να μετεγκατασταθούν σε χώρες που δεν τιμολογούν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Παράλληλα, σχεδιάζει να συνδέσει τις εμπορικές συμφωνίες που η Ε.Ε. θα συνάψει στο εξής με τις πολιτικές για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Για παράδειγμα, κάθε εμπορικός εταίρος θα οφείλει να συμμορφώνεται με τους κανόνες της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και να τηρεί τις δεσμεύσεις του για το κλίμα, εάν θα επιθυμεί να υπογράψει εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε.

Εκτός από την οικολογική πτυχή, η Γερμανίδα πρόεδρος έχει υποσχεθεί να καταθέσει νομοθετική πρόταση για τις «ανθρώπινες και ηθικές συνέπειες» της τεχνητής νοημοσύνης. Η 4η βιομηχανική επανάσταση είναι εδώ και αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, τη διευρυνόμενη χρήση των ρομπότ, τα Μεγάλα Δεδομένα, τη γενετική, τη βιοτεχνολογία, τη νανοτεχνολογία, την τρισδιάστατη εκτύπωση και ούτω καθεξής. Ήδη έχει αρχίσει να επηρεάζει άμεσα τη ζωή μας, ανοίγοντας μία τελείως νέα εποχή, και επηρεάζοντας όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η 4η βιομηχανική επανάσταση δημιουργεί προκλήσεις και ευκαιρίες.

Από τη μια πλευρά, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των κρατών μελών είναι μονόδρομος για την επιτυχή μετάβασή τους στη νέα οικονομία. Διαμορφώνει νέες ευκαιρίες καινοτομίας και ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους. Η δυνατότητα επεξεργασίας τεράστιου όγκου δεδομένων και η εκτέλεση πολυσύνθετων εντολών, συμβάλλει καταλυτικά στην αύξηση του παραγόμενου πλούτου. Από την άλλη πλευρά, ορισμένα επαγγέλματα θα εκλείψουν, ενώ εργαζόμενοι θα χρειαστούν επανεκπαίδευση. Ευθύνη όλων μας, σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, είναι να ετοιμάσουμε επιχειρήσεις, εργαζομένους και τη νέα γενιά γι’ αυτές τις συνεχείς αλλαγές. Με μια οριζόντια στρατηγική που θα συνδέει τους τομείς της οικονομίας και της εργασίας, της παιδείας και της εκπαίδευσης, της ασφάλισης και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της κυρίας φον ντερ Λάιεν για την Ε.Ε. περιλαμβάνει επίσης τη θέσπιση κατώτατου μισθού για όλους τους εργαζόμενους στην Ε.Ε. και ένα ενιαίο πλαίσιο επιδόματος ανεργίας. Σε μια κοινωνική οικονομία της αγοράς, κάθε άτομο που εργάζεται σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης θα πρέπει να λαμβάνει έναν ελάχιστο μισθό που θα του διασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, σύμφωνα με τη νέα πρόεδρο.

Ούσα η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν θα μπορούσε να παραβλέψει την ανισότητα των δύο φύλων. Με το 70% των χαμηλά αμειβόμενων Ευρωπαίων να είναι γυναίκες, και το χάσμα στις αμοιβές και τις συντάξεις να παραμένει στο 16% και άνω του 35% αντίστοιχα στην Ε.Ε., σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων, η κ. Φον ντερ Λάιεν εξήγγειλε την εισαγωγή δεσμευτικών μέτρων διαφάνειας στις αμοιβές. Επίσης, στόχος της είναι να λάβει μέτρα για να ξεμπλοκάρει την πρόταση για ποσοστώσεις γυναικών στα Δ.Σ. των επιχειρήσεων, ενώ αναμένεται να προωθήσει την προσχώρηση της Ε.Ε. στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Την περασμένη εβδομάδα στηρίξαμε τις εν λόγω προτεραιότητες με ψήφισμα στην Ευρωβουλή.

Με την Ευρώπη να βρίσκεται σήμερα σε κρίσιμο σταυροδρόμι προκειμένου να αποφασίσει με ποιον τρόπο επιθυμεί να προχωρήσει, η ατζέντα των 100 πρώτων ημερών της κ. Φον Ντερ Λάιεν ενέχει αρκετές προκλήσεις. Αν προσθέσουμε σε αυτές, την ανάγκη ενίσχυσης της απασχόλησης, την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, καθώς και της ανόδου του λαϊκισμού, καθίστανται οι πρώτοι μήνες της νέας Επιτροπής ιδιαίτερα απαιτητικοί.

Δείτε το άρθρο εδώ