02/06/2022

Άρθρο στο political.gr: «Σχεδόν μισό αιώνα μετά, η ΝΔ παραμένει ΝΕΑ και δημιουργεί μια ΝΕΑ Ελλάδα, σε μια ΝΕΑ Ευρώπη.»

Τα τελευταία 3 χρόνια που οι Έλληνες εμπιστεύτηκαν την τύχη της χώρας στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αυτό που αναζητούσαν ήταν μια νέα πορεία, έναν νέο δρόμο, μια νέα Ελλάδα. Μια χώρα που δεν θα βρίσκεται στο περιθώριο, αλλά θα πρωταγωνιστεί και θα είναι σεβαστή και υπολογίσιμη στη διεθνή σκηνή. Μια χώρα που θα είναι ισχυρή και θωρακισμένη. Μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη. Μια νέα πραγματικότητα που ο κάθε πολίτης θα τη βιώνει στην καθημερινότητά του, θα την αντιλαμβάνεται στην πράξη και κυρίως, θα την αναγνωρίζει και θα την επιβραβεύει.

Μια πορεία, κατά την οποία η πρόοδος θα λαμβάνει την ουσιαστική της διάσταση. Τι πραγματικά όμως σημαίνει πρόοδος και «προοδευτικός», δύο έννοιες που πολλές φορές χρησιμοποιήθηκαν, χωρίς περιεχόμενο και ουσία, για να παραπλανήσουν τους πολίτες; Αυτή η κυβέρνηση κλήθηκε, εκτός των άλλων, να αποκαταστήσει την πρόοδο στην αυθεντική της σημασία, η οποία πολλές φορές διαστρεβλώθηκε, αλλά και κακοποιήθηκε, στη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Πρόοδος, λοιπόν, είναι κάθε θετικό βήμα, κάθε βήμα εξέλιξης, κάθε βήμα που αλλάζει λίγο ή πολύ τα πράγματα, προς το καλύτερο.

Εξάλλου, από την αποκατάσταση της δημοκρατίας και την ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια μέχρι σήμερα, όλες οι στρατηγικές και ιδεολογικές επιλογές της ΝΔ είχαν αυτόν τον στόχο. Την πρόοδο. Την πορεία προς τα εμπρός. Για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Αυτή τη χρονική περίοδο, η Ελλάδα είχε ανάγκη για μεγαλύτερα και πιο γρήγορα βήματα προόδου. Είχαν προηγηθεί 10 δύσκολα χρόνια μνημονίων, μεταξύ των οποίων 4,5 χρόνια βαθιάς οπισθοδρόμησης της χώρας, σε όλα τα επίπεδα. Οι απαιτήσεις των Ελλήνων έγιναν μεγαλύτερες, οι αντοχές τους λιγότερες και η υπομονή τους μικρότερη. Μια σημαντική προτεραιότητα, λοιπόν, θα έπρεπε κατ’ αρχήν να είναι η αποκατάσταση των σημαντικών επιπτώσεων της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ώστε να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, που θα οδηγούσαν στον πρωταρχικό και κεντρικό στόχο. Την πρόοδο.

Σε ποιο περιβάλλον, όμως, κλήθηκε αυτή η Κυβέρνηση να κάνει πράξη αυτή τη σημαντική δέσμευση; Σε ένα περιβάλλον φυσιολογικό ή έστω ουδέτερο; Ακριβώς το αντίθετο. Σε ένα περιβάλλον όχι μόνο αρνητικό, αλλά πρωτόγνωρο. Πολλά έχουν γραφτεί και πολλά έχουν ειπωθεί για τις πολλαπλές και δύσκολες κρίσεις που συνέβησαν αυτή την περίοδο των 3 χρόνων. Για την πανδημία, την κλιματική κρίση, την πληθωριστική και την ενεργειακή κρίση, τον πόλεμο και άλλες. Κρίσεις αληθινά πρωτόγνωρες για μια κυβέρνηση. Αν τις αθροίσουμε, δημιουργείται ένα εκρηκτικό μίγμα, που παρόμοιό του δεν έχει δει η χώρα, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.  

Έτσι θα πρέπει, πιστεύω, να τις δούμε αυτές τις παράλληλες κρίσεις, που η Κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί. Όχι μεμονωμένες, μια προς μία, αλλά αθροιστικά. Μόνο τότε η εκτίμηση του περιβάλλοντος, εντός του οποίου αυτή η Κυβέρνηση κλήθηκε να πραγματοποιήσει αυτό το σημαντικό ζητούμενο, να αλλάξει την Ελλάδα και να την οδηγήσει σε μια πορεία προόδου, θα είναι ακριβής. Και σε αυτό, όμως, το περιβάλλον και υπό αυτές τις συνθήκες, με την Κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα έκανε και κάνει σταθερά βήματα μπροστά. Σταθερά βήματα προόδου.

Σήμερα, κάθε συνειδητοποιημένος και καλοπροαίρετος συμπολίτης μας βλέπει πως πραγματικά σε κάθε τομέα διακυβέρνησης, από κάθε Υπουργείο αυτής της Κυβέρνησης, έγιναν βήματα μπροστά. Στην οικονομία, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, την παιδεία, την άμυνα, την εξωτερική πολιτική, την υγεία, τη δικαιοσύνη, την εξυπηρέτηση του πολίτη. Σε κάθε τομέα φαίνεται ξεκάθαρα ότι έγιναν βήματα προόδου.

Παράλληλα, η Ευρώπη σήμερα, σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον ανακατατάξεων, αλλάζει και καλείται να σχεδιάσει για το μέλλον, αλλά και να ανταποκριθεί στις δύσκολες και σοβαρές προκλήσεις της επόμενης ημέρας. Η Ελλάδα και εδώ πρωταγωνιστεί. Η Ευρωομάδα της ΝΔ εργάζεται σκληρά για αυτόν το σκοπό, πετυχαίνει και αναγνωρίζεται. Όπως και η Ελλάδα. Σήμερα η χώρα μας έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα δρώμενα της Ευρώπης. Προτάσεις όπως αυτές του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό, πρωτοβουλίες όπως του ταμείου ανάκαμψης και του κοινού ταμείου αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης ή αμυντικές συμφωνίες όπως αυτή με τη Γαλλία, έχουν συμβάλει αποφασιστικά στο να είναι σήμερα η Ελλάδα ένας ισότιμος και υπολογίσιμος συνομιλητής στην Ευρώπη. Εξάλλου, η Ευρώπη αποτέλεσε διαχρονική και στρατηγική επιλογή της ΝΔ, που δικαιώθηκε και αυτή μέσα στον χρόνο.

Πλέον, τα σημαντικά επιτεύγματα της χώρας αναγνωρίζονται και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Η Ελλάδα συνεχώς αναβαθμίζει τη θέση και το κύρος της στο εξωτερικό και γι’ αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσκλήθηκε να μιλήσει και καταχειροκροτήθηκε στο Αμερικανικό Κογκρέσο. Γι’ αυτό και στο εσωτερικό η Κυβέρνηση έχει ρεκόρ αποδοχής από τους συμπολίτες μας, παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε.

Αυτή είναι η Ελλάδα που θέλουμε. Αυτή είναι η Ελλάδα που αξίζουμε. Αυτή είναι η Ελλάδα που η Κυβέρνηση της ΝΔ θεμελιώνει. Την Ελλάδα που αλλάζει. Ναι, θέλουμε την πρόοδο. Την πρόοδο, όμως, στην πράξη. Την πραγματική πρόοδο.

Σχεδόν μισό αιώνα μετά, η ΝΔ παραμένει ΝΕΑ και δημιουργεί μια ΝΕΑ Ελλάδα, σε μια ΝΕΑ Ευρώπη.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο political.gr στις 2/6/2022.